x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ανατροπή! Δεν θα πωληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στην ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης προχωρά η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπαμε τον λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο διαγωνισμός αφορούσε το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης στον οποίο έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, των κτιρίων και των εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης. Πριν από λίγο καιρό είχαν καταθέσει προσφορές δύο επενδυτικά σχήματα: 1) Η κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρίες Black Summit Financial Group (αμερικανική επενδυτική εταιρία) – Euroports (διεθνής εταιρία λιμενικών υποδομών, με έδρα το Βέλγιο) – EFA Group (όμιλος εταιριών που κατασκευάζουν προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα). 2) Η Liberty Port Holdings Μονοπρόσωπη Α.Ε., θυγατρική της Quintana Infrastructure & Development (ιδιωτική εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείρισης εταιριών). Η απόφαση για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός κρίθηκε αναγκαία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέσα σε αυτές τις γεωπολιτικές εξελίξεις το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο. Σε μια περίοδο με αυξημένο ενδιαφέρον για φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG), η προοπτική κατασκευής του δεύτερου εργοστασίου FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης ενισχύσει τη σημασία του λιμανιού. Παράλληλα, η ενεργός εμπλοκή του στον νατοϊκό χάρτη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και η συμπερίληψή του στην αναβαθμισμένη ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας το καθιστούν σημείο αναφοράς για τις συμμαχικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κάτι που ανέδειξε σε πρόσφατο δημοσίευμά του και το περιοδικό «Economist», χαρακτηρίζοντας τον λιμένα στρατηγικής σημασίας για τα δυτικά συμφέροντα, που με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να γίνει ενεργειακός κόμβος, βοηθώντας τις χώρες της περιοχής να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Η αλλαγή πλεύσης αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά στην επικείμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο Πέμπτη.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software