x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η Ρωσία αποχωρεί από τη «συμφωνία σιτηρών» μετά την επίθεση με drone στη Σεβαστούπολη

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στο «grain deal» λόγω της επίθεσης ουκρανικών drones στη Σεβαστούπολη, που σημειώθηκε το πρωί της 29ης Οκτωβρίου. Αυτό ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο κανάλι στο Telegram.

«Η ρωσική πλευρά αναστέλλει τη συμμετοχή στην εφαρμογή των συμφωνιών για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας», αναφέρει η έκθεση.

Ως λόγο για μια τέτοια απόφαση, το Υπουργείο Άμυνας υπέδειξε την επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα ύδατα της Σεβαστούπολης σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικά πλοία που εμπλέκονται στη “διασφάλιση της ασφάλειας του διαδρόμου σιτηρών” .

Το Υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει το περιστατικό τρομοκρατική επίθεση και κατηγορεί τις ουκρανικές αρχές, καθώς και τον βρετανικό στρατό, για συμμετοχή σε αυτό.

 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εξάλλου, διευκρίνισε ότι η «συμφωνία σιτηρών» ανεστάλη από τις 29 Οκτωβρίου για αόριστο χρονικό διάστημα, καθώς η Μόσχα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων ξηρού φορτίου λόγω των ενεργειών του Κιέβου. Το υπουργείο ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησαν πλήγματα στη Σεβαστούπολη «υπό το πρόσχημα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Αντίδραση στην αποχώρηση της Μόσχας από τη «συμφωνία σιτηρών»

Αφού η Μόσχα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη «συμφωνία σιτηρών», ο επίσημος εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ , ανακοίνωσε ότι διατηρεί επαφές με τη Ρωσία.

Η Οργάνωση τόνισε ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία θα πρέπει να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει από τη Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να διασφαλίσει τη λειτουργία του «διαδρόμου σιτηρών».

«Προειδοποιήσαμε για τα σχέδια της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διαταράξει την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Τώρα η Μόσχα, με ένα τραβηγμένο πρόσχημα, μπλοκάρει τον διάδρομο των σιτηρών, που διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός.

Με τη σειρά τους, πηγές των ρωσικών κρατικών υπηρεσιών TASS και RIA Novosti στην Τουρκία, ανέφεραν ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη ενημερώσει την Άγκυρα για την αναστολή της συμμετοχής στη «συμφωνία σιτηρών».

Στο εγγύς μέλλον, η ρωσική πλευρά σκοπεύει να ενημερώσει επίσημα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την αναστολή της συμμετοχής στη συμφωνία σιτηρών, αναφέρει το TASS αναφερόμενο στη μόνιμη ρωσική αποστολή στον οργανισμό.

 

Τον Ιούλιο, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία και ο ΟΗΕ υπέγραψαν συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη για τη ρύθμιση της εξαγωγής σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, από 4,5 εκατομμύρια έως 20 εκατομμύρια τόνοι σιταριού και καλαμποκιού έχουν συσσωρευτεί εκεί. Η κίνηση των πλοίων με σιτηρά πραγματοποιήθηκε από τρία ουκρανικά λιμάνια: το Τσερνομόρσκ, την Οδησσό και το Γιούζνι. Η ανακοινωθείσα «συμφωνία σιτηρών» λήγει τον Νοέμβριο. Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασαν την ελπίδα για παράταση της συμφωνίας.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα επικρίνει την εκτέλεση της «συμφωνίας σιτηρών».

Συγκεκριμένα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία δεν αποστέλλονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά σε πλούσιες δυτικές χώρες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη «συμφωνία σιτηρών», ο Ρώσος ηγέτης συνέκρινε τα ευρωπαϊκά κράτη με τους αποικιοκράτες, οι οποίοι, κατά τη γνώμη του, «εξαπάτησαν για άλλη μια φορά» τις αναπτυσσόμενες χώρες.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software