x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ενδιάμεσες εκλογές: Τι μπορούν να αλλάξουν στην πολιτική των ΗΠΑ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Η ψηφοφορία για τον έλεγχο του Κογκρέσου θα μπορούσε να εμβαθύνει τις διαφωνίες σχετικά με τη βοήθεια στην Ουκρανία, περιπλέκοντας την ατζέντα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι ψηφοφόροι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ψηφίσουν για να αποφασίσουν την επόμενη σύνθεση του αμερικανικού νομοθετικού σώματος στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

Ενώ η σεζόν της προεκλογικής εκστρατείας έχει καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις εγχώριες συζητήσεις για την οικονομία, τις αμβλώσεις, το έγκλημα και τη μετανάστευση, οι ψηφοφόροι θα δώσουν επίσης τον τόνο για τα επόμενα δύο χρόνια της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.


Μετά από χρόνια ρήξης, οι ειδικοί έχουν συμφωνήσει ευρέως ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν καταλήξει σε μια εκπληκτική δικομματική συναίνεση σε τουλάχιστον δύο από τις κύριες προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν: την Κίνα και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ενώ η τρέχουσα προσέγγιση του Λευκού Οίκου για την αυξανόμενη οικονομική ισχύ και δυναμική του Πεκίνου αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερή, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα αναλαμβάνει το Κογκρέσο, οι αναλυτές είπαν ότι οι ρήξεις των Ρεπουμπλικανών σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία θα μπορούσαν να επιδεινωθούν εάν πάρουν τον έλεγχο της Βουλής, κάτι που τα προγνωστικά θεωρούν ως μια ισχυρή πιθανότητα.

«Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι ήθελαν να δουν περισσότερα όπλα και ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να περιορίσουν τους τύπους όπλων που [οι ΗΠΑ] στέλνουν [στην Ουκρανία]», δήλωσε στο ΑλτΖαζείρα ο Leslie Vinjamuri, διευθυντής του προγράμματος ΗΠΑ και Αμερικής στο Chatham House.

«Τότε, όμως, την ίδια στιγμή, είδαμε μια συγκεκριμένη πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να ψηφίζει κατά ορισμένων πακέτων που περιλαμβάνουν πολλά χρήματα και πηγαίνουν στην Ουκρανία».

Εν τω μεταξύ, παρατηρητές είπαν ότι οι νίκες των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή ή στη Γερουσία μπορεί να ενισχύσουν ένα αυξανόμενο κομματικό χάσμα στην Ουάσιγκτον, θέτοντας μυριάδες προκλήσεις για την ατζέντα της κυβέρνησης Μπάιντεν τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο έλεγχος του νομοθετικού σώματος από τους Ρεπουμπλικάνους θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τη φωνή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος του κόμματος το 2024 - και ο οποίος ακολούθησε μια στρατηγική «Πρώτα η Αμερική» κάτι που τάραξε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του.


«Θα υπάρξουν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που θα είναι πολύ πρόθυμοι να δείξουν την πίστη τους στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς προφανώς θα συνεχίσει την εκστρατεία για την προεδρία και ίσως να κερδίσει», δήλωσε ο Τζεφ Χόκινς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ και συνεργάτης του. επιστημονικός συνεργάτης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Υποθέσεων στο Παρίσι.

«Θα υπάρξει όλος αυτός ο θόρυβος και ο στόχος θα είναι η απαξίωση των Δημοκρατικών γενικά, αλλά ο Τζο Μπάιντεν ειδικά», είπε ο Χόκινς στο Al Jazeera. «Και αυτό θα γίνει αισθητό στην εξωτερική πολιτική».


Καταμερισμός εξουσιών
Ενώ οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν εδραιώσει ολοένα και περισσότερο την εξουσία στις εξωτερικές υποθέσεις τις τελευταίες δεκαετίες, και ορισμένοι παρατηρητές κατηγόρησαν το Κογκρέσο τα τελευταία χρόνια ότι «έχει παραιτηθεί από τις ευθύνες του στην εξωτερική πολιτική», η Βουλή και η Γερουσία εξακολουθούν να διατηρούν αρκετές βασικές συνταγματικές εξουσίες.

Αυτό περιλαμβάνει κυρίως τον έλεγχο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και την ικανότητα να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο εναντίον ενός άλλου έθνους.

Το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει τις δαπάνες βοήθειας, καθώς και τις πιστώσεις στον τεράστιο μηχανισμό που απαρτίζει την ξένη κυβέρνηση των ΗΠΑ, με μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης να πηγαίνει στον στρατό, το διπλωματικό σώμα και άλλες δαπάνες στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έχει εγκρίνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και ανθρωπιστική χρηματοδότηση για το Κίεβο. Ο πρόεδρος, εν τω μεταξύ, μπορεί συνήθως να παρακάμψει το Κογκρέσο για να επιβάλει κυρώσεις, ένα βασικό εργαλείο που χρησιμοποίησε η Ουάσιγκτον για να τιμωρήσει τη Μόσχα για τον πόλεμο.

«Οι κυρώσεις μπορούν να γίνουν σχεδόν όλες, παραδοσιακά, με εκτελεστικό διάταγμα», δήλωσε ο Maximilian Hess, συνεργάτης της Κεντρικής Ασίας στο πρόγραμμα Eurasia στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής. «Αλλά η κυβέρνηση κατά την άποψή μου σκοπεύει να χρησιμοποιήσει περισσότερα καρότα, βοηθώντας τις πληγείσες τρίτες χώρες, καθώς και την ίδια την Ουκρανία», είπε.

«Πιστεύω ότι [μια νίκη από τους Ρεπουμπλικάνους] θα μπορούσε να επηρεάσει την πλευρά της προσέγγισης, αλλά με την Ουκρανία να χρειάζεται ουσιαστικά 3-4 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερική υποστήριξη σχεδόν κάθε μήνα, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», τόνισε μεταξύ άλλων,

Μια έρευνα που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο από την Eurasia Group διαπίστωσε συνεχιζόμενη ευρεία υποστήριξη για την τρέχουσα προσέγγιση των ΗΠΑ στην Ουκρανία μεταξύ των ψηφοφόρων και από τα δύο κόμματα, με περισσότερο από το 30% των Ρεπουμπλικανών να συμφωνούν ή να συμφωνούν έντονα ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν καλά. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφερε μια ουδέτερη γνώμη, «υποδηλώνοντας ότι ο πόλεμος μπορεί να μην αποτελεί κύριο μέλημα για μια σημαντική μειοψηφία των ερωτηθέντων».

Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, επί του παρόντος ο Ρεπουμπλικανός, ανέφερε πρόσφατα ότι μια αλλαγή στη θέση του κόμματος για την Ουκρανία θα μπορούσε να είναι πιθανή «Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα βρίσκονται σε ύφεση και δεν πρόκειται να γράψουν λευκή επιταγή στην Ουκρανία», είπε στο Punchbowl News στις 18 Οκτωβρίου. «Απλώς δεν θα το κάνουν».

Ωστόσο, ένας άλλος κορυφαίος Ρεπουμπλικανός της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάικλ ΜακΚόλ, ώρες αργότερα είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να παράσχει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη διαθέσει στο Κίεβο, κυρίως εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε διασυνοριακές επιθέσεις.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, η ρητορική έχει κατά καιρούς ξεφύγει από την απλή κριτική της βοήθειας, σύμφωνα με κοινή ανάλυση του περιοδικού Foreign Policy, της Συμμαχίας για την Διασφάλιση της Δημοκρατίας στο German Marshal Fund και του Brennan Center for Justice.

Η έκθεση εντόπισε μια «θορυβώδη μειοψηφία» - δύο Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους της Βουλής των Αντιπροσώπων και έναν υποψήφιο των Δημοκρατικών που δεν έχει υποστηριχθεί από το κόμμα - που «παπαγαλίζουν την πιο κραυγαλέα προπαγάνδα του Κρεμλίνου», συμπεριλαμβανομένου του αποκαλώντας τους Ουκρανούς «Ναζί» και κατηγορώντας το Κίεβο για εγκλήματα πολέμου.
 
TAGS:

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040e-genius.gr ...intelligent web software