x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Λιζ Τρας: Πως οι αγορές ανεβοκατεβάζουν πρωθυπουργούς

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Πώς η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μικρότερη θητεία κατέστρεψε τη φήμη της και έθεσε σε κίνδυνο το Συντηρητικό Κόμμα.
Μα φυσικά επειδή μπήκε στο στόχαστρο των αγορών!
 
Μόλις ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακοίνωσε την παραίτησή της από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιλεγεί νέος αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός.

Η εξέλιξη της Πέμπτης ήρθε αφότου ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, απέσυρε σχεδόν όλη την οικονομική της ατζέντα.

Η κίνηση του Χαντ υποτίθεται ότι ήταν μια ώθηση για ανάπτυξη, αλλά έγινε η δήλωση πολιτικής χρεοκοπίας της Τρας.

Στις αρχές αυτού του μήνα, στη Διάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, η Τρας είχε ακόμη προσπαθήσει να συσπειρώσει το κόμμα γύρω από την αμφιλεγόμενη προσέγγισή της για τόνωση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έχω τρεις προτεραιότητες για την οικονομία: ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη», είπε.

Αλλά αυτό που υποτίθεται ότι θα ήταν μια αλλαγή από την ταραχώδη εποχή του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, μια αίσθηση χάους υπό την Τρας δημιουργήθηκε με ρυθμό που δεν έχει προηγούμενο στη βρετανική ιστορία.

Η 47χρονη, η οποία μπήκε στο κοινοβούλιο το 2010, βρέθηκε στην πρώτη θέση του υπουργικού συμβουλίου το 2014 ως υπουργός Εξωτερικών για το περιβάλλον, τα τρόφιμα και τις αγροτικές υποθέσεις υπό τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Έκτοτε υπηρέτησε υπό την Τερέζα Μέι και τον Τζόνσον σε διάφορες θέσεις.



Το 2021, της παραδόθηκε ο κορυφαίος ρόλος του υπουργού Εξωτερικών.

Μετά την ανακοίνωση της Τζόνσον να παραιτηθεί, μπήκε στην κούρσα ηγεσίας και κέρδισε με το 57,4 % των ψήφων των μελών έναντι του Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος συγκέντρωσε το 42,6%.

Υποσχέθηκε ριζικές φορολογικές περικοπές και υψηλές δαπάνες για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας, κάτι που θα σηματοδοτούσε τη δική της εκδοχή της οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς.

Σύμφωνα με το σχέδιό της, που εφάρμοσαν με επιτυχία τη δεκαετία του 1980 η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν –αν και υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες– οι χαμηλότεροι φόροι, ιδιαίτερα για τους πλούσιους, οδήγησαν σε επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, πίστευε ότι οι χαμηλότεροι φόροι ωφελούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια μέσω της μείωσης της ροής, δημιουργώντας έτσι σημαντική οικονομική ανάπτυξη.



Οι αγορές τρόμαξαν

Ωστόσο, όταν ο τότε Υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ παρουσίασε τα σχέδια της Τρας σε έναν λεγόμενο μίνι προϋπολογισμό πριν από μερικές εβδομάδες, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με σοκ και δυσπιστία.

Η λίρα βυθίστηκε ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) παρενέβη με αγορές ομολόγων για να καθησυχάσει τους επενδυτές. Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια επιδείνωσε αυτό που είχε αποβεί ήδη μια οδυνηρή κρίση κόστους ζωής για πολλούς Βρετανούς.

Την ίδια μέρα, ο Τρας διόρισε τον Χαντ ως νέο καγκελάριο της.

Τη Δευτέρα, ο Χαντ ανέτρεψε ό,τι είχε απομείνει από τα αρχικά σχέδια της Τρας

Η Τρας φαινόταν να μην λαμβάνει υπόψη αυτούς που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους ενώ απέλυσε έμπειρους κυβερνητικούς συμβούλους.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο του Χαντ το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών περικοπών ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών (50,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων)της Τρας εξαφανίστηκε και το διετές πρόγραμμα επιδοτήσεων ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις –που αναμένεται να κοστίσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια λίρες (112 δισεκατομμύρια δολάρια)– θα περιοριστεί κατά τα φαινόμενα -ως τον Απρίλιο.

«Θα αντιστρέψουμε σχεδόν όλα τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στο σχέδιο ανάπτυξης πριν από τρεις εβδομάδες και δεν έχουν νομοθετηθεί κοινοβουλευτικά», είπε ο Χαντ κατά την ανακοίνωσή του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει τώρα να αυξήσει τους φόρους και να περιορίσει τις δαπάνες με στόχο την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και τη διασφάλιση της σταθερότητας, σύμφωνα με τον Χαντ ο οποίος ελπίζει ότι το σχέδιό του θα συγκεντρώσει 32 δισεκατομμύρια λίρες (35,8 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως.

Μετά την ανακοίνωσή του, η λίρα εκτινάχθηκε έως και 2,3 5- μια τάση που ξεκίνησε με την απόλυση του Κουάρτενγκ.

Οι ανατροπές στο οικονομικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα έδωσαν την εντύπωση ότι η πρωθυπουργός διευθύνεται από την Υπουργό της 
 
Οι δυτικοί αναλυτές κατηγορούν την Τρας ότι δεν έκανε τίποτα για να σταθεροποιήσει το πλοίο και έκανε το Συντηρητικό Κόμμα να φαίνεται ακόμη πιο ασταθές και εκτός επαφής με το κοινό από ό,τι ήταν επί Μπόρις Τζόνσον.
 
Αλλά τελικά οι αγορές την έριξαν.


e-genius.gr ...intelligent web software