x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

New York Times: Γιατί ο Ερντογάν κατασκευάζει κρίση με την Ελλάδα ενόψει εκλογών - "Ολο και πιο επικίνδυνος"

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν προχωρά σε μια "κατασκευασμένη" κρίση με την Ελλάδα, έχοντας μπροστά του εκλογές- την ώρα που η τουρκική οικονομία πιέζεται από "ανεξέλεγκτο πληθωρισμό"- καταλήγει η εφημερίδα New York Times, που σημειώνει ότι αν και κανείς δεν προβλέπει πόλεμο, όλοι ανησυχούν για ένα "ατύχημα".

Για να ερμηνεύσει τις περίφημες απειλές Ερντογάν ότι ο τουρκικός στρατός "μπορεί να έρθει ξαφνικά μια νύχτα" στην Ελλάδα, ο Στίβεν Έρλανγκερ, επικεφαλής του διπλωματικού ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας στην Ευρώπη, παρουσιάζει όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.

Στο αμερικανικό δημοσίευμα, "ξετινάζεται" η στάση του Ερντογάν, από το ότι διέκοψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δείπνο των 44 ηγετών της Ευρώπης στην Πράγα, αρχίζοντας να φωνάζει και να τον κατηγορεί για μη ειλικρινείς προθέσεις σχετικά με τη διευθέτηση των διαφορών στο ανατολικό Αιγαίο, κατηγορώντας ταυτόχρονα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τάσσεται υπέρ των μελών της, Ελλάδας και Κύπρου, μέχρι τη συνέντευξη Τύπου που ερωτήθηκε αν το "μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ" σημαίνει ότι η Τουρκία θα επιτεθεί στην Ελλάδα. "Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει" σημειώνει η εφημερίδα.

Η ανάλυση που κάνουν οι NYT είναι ότι ο Ερντογάν, "καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες πριν από τις εκλογές την άνοιξη, κλιμακώνει από το καλοκαίρι τις απειλές κατά της Ελλάδας, συμμάχου του στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας γλώσσα που συνήθως οι πολιτικοί αφήνουν για τα στρατιωτικά γεράκια και στους υπερεθνικιστές".

Ενώ λίγοι διπλωμάτες ή αναλυτές προβλέπουν πόλεμο, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ των Ευρωπαίων διπλωματών ότι ένας πολιτικά "στριμωγμένος" Ερντογάν είναι όλο και πιο επικίνδυνος για τους γείτονές του — και ότι μπορεί να συμβούν ατυχήματα.

Οι NYT, επικαλούμενοι Ευρωπαίο διπλωμάτη με ειδίκευση στην Τουρκία, αναφέρουν ότι ο Ερντογάν χρειάζεται μια κρίση για να ενισχύσει την ασταθή του θέση μετά από σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία και ότι αν δεν παρουσιαστεί μια τέτοια κρίση, θα την δημιουργήσει μόνος του.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι επιδιώξεις του Ερντογάν, τον "έχουν ωθήσει ακόμη πιο κοντά στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Πούτιν" και ότι έχει εξασφαλίσει κάποια ανοχή λόγω των προσπαθειών του να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ειδικά για μια συμφωνία που θα επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Υπογραμμίζεται ωστόσο, ότι αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και συνεχίζει να παίρνει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream, ενώ γίνεται αναφορά στην πρόταση Πούτιν για τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία, μετά την καταστροφή των αγωγών Nord Stream 1 και 2.

Στους NYT μίλησε ο Σινάν Ουλτζέν, διευθυντής του EDAM, ενός ερευνητικού ιδρύματος με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που είπε ότι "φυσικά υπάρχει μια εκλογική διάσταση στις ενέργειες του Ερντογάν. Υπάρχουν όμως επίσης και βαθιά ριζωμένα προβλήματα που ευνοούν τη χρόνια αστάθεια και τις επικίνδυνες εντάσεις".

Ο Μητσοτάκης "προσπάθησε να φανεί σταθερός χωρίς να κλιμακώσει"


"Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μια σειρά από ανεπίλυτες διμερείς διαφορές", είπε ο Τούρκος ερευνητής, "και αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον κάθε φορά που ένας πολιτικός στην Άγκυρα ή στην Αθήνα θέλει να αυξήσει την ένταση".

Στην αναφορά στην Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι NYT επισημαίνουν ότι και "ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται επίσης σε προεκλογική εκστρατεία, με τις εκλογές να αναμένονται το προσεχές καλοκαίρι, σε επιβαρυμένο κλίμα από το συνεχιζόμενο σκάνδαλο για το κακόβουλο λογισμικό που είχε τοποθετηθεί στα τηλέφωνα πολιτικών και δημοσιογράφων". Και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι "όπως και στην Τουρκία, τίποτα δεν αρέσει στον ελληνικό πατριωτισμό περισσότερο από μια καλή διαμάχη με έναν παλιό εχθρό".

Συγκεκριμένα για τον Μητσοτάκη, αναφέρεται ότι στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα "προσπάθησε να φανεί σταθερός χωρίς να κλιμακώσει" και ναι μεν είπε ότι "οι ηγέτες πρέπει να λύνουν προβλήματα και όχι να δημιουργούν νέα και ότι είναι έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα, αλλά πρόσθεσε δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός, ενώ η Τουρκία απειλεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών".



e-genius.gr ...intelligent web software