x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Εξεταστική για σκάνδαλο υποκλοπών: Στις 21 Οκτωβρίου η συζήτηση για το πόρισμα των 220 σελίδων

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε περίπου 220 σελίδες εκτείνεται το απόρρητο πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που κατατέθηκε στο προεδρείο της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου την επόμενη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022.

 
 

Εως την ημέρα συζήτησης, το πολυσέλιδο κείμενο θα φυλάσσεται σε ειδική αίθουσα της Βουλής την οποία θα μπορούν να επισκέπτονται οι βουλευτές όλων των κομμάτων προκειμένου να μελετήσουν τα τελικά συμπεράσματα αλλά και τις προτάσεις για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση και εκσυγχρονισμό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Πάντως, κατά την τελική συνεδρίαση της εξεταστικής χθες, Πέμπτη (13/10), διαπιστώθηκε οριστικά η διαφωνία πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης ως προς τα συμπεράσματα των ερευνών που προηγήθηκαν και ως εκ τούτου η αδυναμία κατάθεσης κοινού διακομματικού πορίσματος.

 

Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «καταγγελίες» που κατέρρευσαν σαν «χάρτινος πύργος» υπογραμμίζοντας πως τα ευρήματα της έρευνας που προηγήθηκε δείχνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο και η ΕΥΠ δεν διαθέτουν το παράνομο λογισμικό Predator ενώ οι επισυνδέσεις των μυστικών υπηρεσιών ακολούθησαν την νόμιμη διαδικασία. Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση μιλά για διπλό σκάνδαλο υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει τις ευθύνες για τις παράνομες παρακολουθήσεις.

Πιο αναλυτικά στελέχη της πλειοψηφίας δήλωναν αμέσως μετά την κατάθεση του πορίσματός τους πως: «ως χάρτινος πύργος κατέρρευσαν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Από 7/9 συμπληρώθηκαν 6 εβδομάδες εργασιών της εξεταστικής, προέκυψαν 5.000 σελίδες εγγράφων, καταθέσεων και στοιχείων. Για πρώτη φορά στην ιστορία κατέθεσαν 3 πρώην διοικητές της ΕΥΠ και ένας νυν. Από τα παραπάνω στοιχεία δεν προέκυψε σύνδεση της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας με το Predator ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι όλες οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες. Οι μόνες απαντήσεις που δεν δόθηκαν ήταν για τους λόγους που οι Πιτσιόρκας – Σαγιάς παρακολουθούνταν εις γνώση του κ. Τσίπρα. Η επιτροπή κατέληξε επίσης σε μια σειρά προτάσεων για την θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ».

 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ότι «ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διαδικασίες της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, τις οποίες διαδικασίες επιχείρησε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ με εντολή της Κυβέρνησης να μετατρέψει σε εργαλείο συγκάλυψης. Δεν τα κατάφερε. Από όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, προκύπτει ότι η ΕΥΠ παρανόμως παρακολουθούσε τόσο τον κ. Ανδρουλάκη όσο και τον κ. Κουκάκη, όχι μόνο με την διαδικασία της νόμιμης επισύνδεσης αλλά και με αξιοποίηση του παράνομου κακόβουλου λογισμικού Predator. Πρόκειται για παράνομες ενέργειες για τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης, δεν είχε απλώς γνώση αλλά βάσιμα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τις ενορχήστρωσε. Οι ευθύνες αυτής της Κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, θα αποκαλυφθούν με την χρήση όλων των διαθέσιμων κοινοβουλευτικών μέσων»

Από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε: «Σήμερα η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε ακόμη και το πόρισμα να μείνει απόρρητο. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλά να πει οι πολίτες όμως οφείλουν τώρα να κρίνουν να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν όλους μας» ενώ παράλληλά πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν στην ύπαρξη διπλού σκανδάλου: παρακολούθησης και συγκάλυψης.

 

Τέλος, πηγές από το ΚΚΕ σημείωναν: «Η κοροϊδία ολοκληρώθηκε. Έγινε συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα είναι εντελώς προκλητικοί. Υπάρχουν τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τις υποκλοπές αλλά και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ»

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software