x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

F -16: Xαστούκι στην Ελλάδα ή στην Τουρκία;

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Γράφει ο Γιάννης Οικονομίδης

 

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση περίμενε με ιαχές την τροπολογία της αμερικανικής Γερουσίας, που θα έθετε αυστηρούς όρους στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16, τα πράγματα δεν πήραν την αναμενόμενη τροπή.

Προς το παρόν λοιπόν η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, δεν θα ενταχθεί στην εκδοχή της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό. 
 
Η ανάγνωση αυτής τη εξέλιξης είναι τριπλή.
 
Η κυβέρνηση που είχε ως πολιτικό χαρτί και αποτέλεσμα τη συγκεκριμένη ρύθμιση μετά την σαφή θέση της υπέρ των ΗΠΑ σε όλα ανεξαιρέτως τα γεωπολιτικά ζητήματα, επιμένει να διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, 
 
Από την πλευρά τους οι Τούρκοι θεωρούν πως κερδίζουν ή τουλάχιστον πως έρχονται πιο κοντά σε αυτό που επιθυμούν, δηλαδή την αγορά των f-16 και το μήνυμα ότι δεν υποεξοπλίζονται, αλλά και ότι παραμένουν ο στρατηγικός παίκτης που μπορεί να έχει σχέσεις με όλα τα στρατόπεδα και χωρίς καμία συνέπεια.
 
Η τρίτη ανάγνωση, προέρχεται από/για την αμερικανική σκοπιά, ότι δηλαδή η τροπολογία παγώνει στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής ίσων αποστάσεων που ακολουθεί η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα και στην Τουρκία και τις μεταξύ τους διενέξεις, παρά τις προσφατες επαναλαμβανόμενες εκφράσεις υπέρ του σεβασμού των ελληνικών συνόρων, νησιών και κατά της τουρκική προκλητικότητας. Το μήνυμα που φέρεται να εκπέμπουν οι αμερικανοί είναι σε απλά λόγια: «Παγώνουν όλα προς το παρόν και βλέπουμε».
 
Το παιχνίδι θα παιχτεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές που θα γίνουν στις 8 Νοεμβρίου οπότε και θα φανεί τελικά αν η τροπολογία μπορεί να ενταχθεί στο τελικό κείμενο του προυπολογισμού της Άμυνας που θα πρέπει να υπερψηφιστεί και από τα δυο σώματα του Κογκρέσου (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) ενώ συνεχίζει να βρίσκεται στην εκδοχή που έχει υιοθετήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
«Κλειδί» παραμένει η σύνθεση των νέων σωμάτων του Κογκρέσου, όπως αναμένεται να προκύψει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, που αναμένεται να κρίνει την έκβαση των συνομιλιών.
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software