x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η απάτη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το παράδοξο σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι όταν αναπτύσσονται σε κλίμακα, στην πραγματικότητα κάνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πιο ακριβή

Τον μύθο πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι μία φθηνή και καθαρή πηγή ενέργειας καταρρίπτει ειδικός σε θέματα οικολογίας.

Ο Michael Shellenberger περιβαλλοντολόγος και ιδρυτής της Environmental Progress, σημειώνει ότι ένας από τους «πιο παραπλανητικούς τρόπους» με τους οποίους οι «προωθητές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πωλούν την τεχνολογία τους» είναι ο ισχυρισμός πως η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την αιολική και την ηλιακή είναι φθηνότερη.

Το παράδοξο σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι όταν αναπτύσσονται σε κλίμακα, στην πραγματικότητα κάνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πιο ακριβή, είπε ο Shellenberger στο CPAC Australia στο Σίδνεϊ, όπως γράφει o ιστότοπος Epoch Times.

 

«Υπάρχουν βασικά δύο λόγοι», σημείωσε «απαιτούνται περισσότερα μηχανήματα, περισσότερες εφεδρικές γεννήτριες ενέργειας, περισσότερα συστήματα μετάδοσης και περισσότεροι άνθρωποι για να διαχειριστούν το χάος ενός ηλεκτρικού δικτύου με μεγάλη ποσότητα αναξιόπιστης ενέργειας που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες».

Όταν τις χρειάζεσαι, δεν τις έχεις

Ο Shellenberger επικαλέστηκε μια πρόβλεψη του Γερμανού οικονομολόγου Leon Hirth πως η οικονομική αξία της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας μειώνεται σημαντικά καθώς καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ένα έγγραφο για την Ενεργειακή Πολιτική το 2013, ο Hirth εκτίμησε ότι όταν η παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες αποτελεί το 30% του δικτύου, η αξία της μειώνεται κατά 40% ενώ η αξία της ηλιακής ενέργειας μειώνεται κατά 50% όταν φτάσει στο 15%.

 

«Ο λόγος είναι εύκολο να γίνει κατανοητός», σημείωσε ο Shellenberger.

«Η ηλιακή και η αιολική παράγουν πάρα πολλή ενέργεια όταν δεν τις χρειάζεσαι και όχι αρκετή ενέργεια όταν τις χρειάζεσαι, και τα δύο αυτά επιβάλλουν κόστος στο ηλεκτρικό δίκτυο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι η ιδανική κατάσταση είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να συμβαδίζει με τη ζήτηση «ανά πάσα στιγμή».
«Κάθε φορά που αφαιρείτε την ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο και την επαναφέρετε, πληρώνετε ενεργειακές κυρώσεις, οι οποίες αυξάνουν το κόστος αυτής της ενέργειας κάπου μεταξύ 20 και 40%».

Ο Shellenberger επισήμανε ότι αυτό ισχύει είτε χρησιμοποιούμε ηλεκτρισμό για την άντληση νερού για τη λειτουργία υδροηλεκτρικών φραγμάτων είτε διοχετεύουμε την ηλεκτρική ενέργεια σε μπαταρίες λιθίου.

 

Σημείωσε ότι θα κόστιζε στις ΗΠΑ, τρία τέταρτα ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για να δημιουργήσουν επαρκή αποθηκευτικό χώρο για να δημιουργήσουν εφεδρικά αντίγραφα του ηλεκτρικού δικτύου ολόκληρης της χώρας για μόλις τέσσερις ώρες.

«Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας του δικτύου για τέσσερις ώρες, πρέπει να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας εάν βασιζόμαστε σε ηλιακή και αιολική ενέργεια για εβδομάδες ή μήνες, επειδή υπάρχουν χρονικές περιόδους όπου δεν υπάρχει ηλιακό φως ή άνεμος», τόνισε.

Τι γίνεται με τα απόβλητα;

Τα σχόλια από τον περιβαλλοντολόγο έρχονται καθώς οι δυτικές χώρες εντείνουν τις προσπάθειές τους για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές για να κινηθούν προς μηδενικούς ρύπους έως το 2050, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να θεωρείται η λύση καθώς δεν παράγουν αέρια θερμοκηπίου ούτε ρυπογόνες εκπομπές.

 

Αλλά ο Shellenberger, υποστήριξε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

Οι ανανεώσιμες πηγές παράγουν 300 φορές περισσότερα απόβλητα από τα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ κάθε ηλιακό πάνελ που αφαιρέθηκε από μια ταράτσα κατηγοριοποιήθηκε ως επικίνδυνο απόβλητο, σημείωσε ο περιβαλλοντολόγος.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον», υπογράμμισε.

Ο Shellenberger εκτίμησε επίσης ότι η ώθηση για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα οι δυτικές χώρες να κινηθούν «προς την αντίθετη κατεύθυνση προς μια κοινωνία «υψηλότερης υλικής έντασης» από ό,τι έχουμε με τα ορυκτά καύσιμα και τα πυρηνικά».

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας απαιτούν μόνο ένα μικρό κλάσμα εξόρυξης για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητές τους σε σύγκριση με αυτό που απαιτείται για την υπεράκτια αιολική και ηλιακή ενέργεια.

 

«Χρησιμοποιούμε περίπου το 10% των υλικών στον κόσμο σήμερα για την παραγωγή ενέργειας, εάν κινηθούμε προς 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα αυξηθούν μεταξύ 40 και 50%, και αυτό θα είναι πληθωριστικό».

Είπε περαιτέρω πως «ως αποτέλεσμα του πολέμου κατά του φυσικού αερίου και αυτής της εμμονής με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κόσμος στην πραγματικότητα θα κάψει περισσότερο άνθρακα το 2022 από ό,τι ποτέ πριν».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software