x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Έκθεση ΟΗΕ: Σε τελικό στάδιο για πυρηνικές δοκιμές η Βόρεια Κορέα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Αν και μη δεσμευτικό, το έγγραφο θα μπορούσε να ωθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ή τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να ζητήσουν αυστηρότερες κυρώσεις.
Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στα τελικά στάδια των προετοιμασιών για δοκιμή πυρηνικών όπλων, με δραστηριότητες που παραπέμπουν σε εκσκαφή υπόγειων σηράγγων και δοκιμή συσκευών έκρηξης, σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Βόρεια Κορέα έχει επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα για πυρηνικά σχάσιμα υλικά στον χώρο πυρηνικών δοκιμών Yongbyon, σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο. Αν και μη δεσμευτικό, το έγγραφο θα μπορούσε να ωθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ή τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να ζητήσουν αυστηρότερες κυρώσεις.

Η επιτροπή «παρατήρησε ότι τον Μάρτιο του 2022 η χώρα ξεκίνησε εκ νέου ανασκαφή στην είσοδο της σήραγγας 3 … στον χώρο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri και ανακατασκεύασε κτίρια υποστήριξης που γκρεμίστηκαν τον Μάιο του 2018», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι «Οι εργασίες στον χώρο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri ανοίγουν το δρόμο για πρόσθετες πυρηνικές δοκιμές για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Η επιτροπή κατηγορεί επίσης τη Βόρεια Κορέα ότι συνεχίζει να εισάγει πετρελαϊκά προϊόντα κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων. Επισημαίνει την πιθανότητα «τα αμπάρια φορτίου και οι δεξαμενές έρματος να έχουν αναδιαμορφωθεί σε πολλαπλές δεξαμενές πετρελαίου με σκυρόδεμα εγκατεστημένο στον πυθμένα του πλοίου» για να αποφευχθεί ο εντοπισμός.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις σε 47 εταιρείες και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων αμυντικών εταιρειών, αναφέρει η έκθεση, με ομάδες χάκερ, συμπεριλαμβανομένου του Lazarus Group, να κερδίζουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα κεφάλαια πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της πυρηνικής και πυραυλικής ανάπτυξης της Πιονγκγιάνγκ, ενώ αξιωματούχοι από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα συμφώνησαν την Παρασκευή να εντείνουν τις προσπάθειες για να εμποδίσουν την παράνομη συγκέντρωση χρημάτων από τη Βόρεια Κορέα.

Η έκθεση αναγνωρίζει επίσης ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ, των οποίων τη χαλάρωση έχουν ζητήσει η Κίνα και η Ρωσία, έχουν επιδεινώσει ακούσια την ανθρωπιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα.



e-genius.gr ...intelligent web software