x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ιράν: Σε ένοπλη σύρραξη εξελίσσεται η εξέγερση – Βομβαρδισμοί κουρδικών στόχων από την Τεχεράνη

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι σχεδόν εξήντα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, στα ιρανικά πλήγματα χθες Τετάρτη στο ιρακινό Κουρδιστάν εναντίον ένοπλων οργανώσεων της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλει την καταστολή των διαδηλώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι αρχές στην αυτόνομη ιρακινή επαρχία του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, καταδίκασαν τα πλήγματα που καταφέρθηκαν με πυραύλους και, σύμφωνα με τη Βαγδάτη, 20 UAVs «φορτωμένα με εκρηκτικά»

Οι βομβαρδισμοί αυτοί, την ευθύνη για τους οποίους ανέλαβε η Τεχεράνη, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν «13 άνθρωποι —ανάμεσά τους έγκυος— και να τραυματιστούν (άλλοι) 58, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών κάτω των δέκα ετών, ανέφερε χθες βράδυ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν. Έκανε λόγο για «πάνω από 70» πλήγματα, με «βαλλιστικούς πυραύλους» και «οπλισμένα UAVs».

Σε νοσοκομείο της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιφέρειας, φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε άνδρες, τους περισσότερους με στρατιωτικές στολές, να μεταφέρονται με φορεία αιμόφυρτοι.

«Ιρανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά», είναι ανάμεσα στα θύματα, στηλίτευσε μέσω Twitter το γραφείο στο Ιράκ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Στους βομβαρδισμούς χτυπήθηκε «πρωτοβάθμιο σχολείο όπου βρίσκονταν μαθητές» σε καταυλισμό στο Κοϊσιντζάκ, ανατολικά της Αρμπίλ, σημείωσε.

Τραυματίστηκαν επίσης τρεις δημοσιογράφοι ιρακινού κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού.

Στο ιρακινό Κουρδιστάν έχουν καταφύγει διάφορες οργανώσεις της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης που είχαν συμμετάσχει σε ένοπλη εξέγερση εναντίον της Τεχεράνης, αν και τα τελευταία χρόνια η δράση τους έχει ατονήσει.

Ωστόσο οι οργανώσεις αυτές συχνά επικρίνουν έντονα την κατάσταση στο Ιράν και τελευταία μοιράζονται βίντεο από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Ισλαμική Δημοκρατία έπειτα από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, νεαρής που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών.

«Απειλή»

Η λεγόμενη κεντρική διοίκηση (CENTCOM), το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, από την πλευρά της έκανε λόγο χθες περί κατάρριψης ιρανικού drone που κατευθυνόταν προς την Αρμπίλ και «έμοιαζε να εγείρει απειλή» για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή, που αναπτύχθηκαν εκεί στο πλαίσιο αντιτζιχαντιστικών επιχειρήσεων.

Στο Ιράν, η κρατική τηλεόραση ανέφερε πως χερσαία στρατεύματα των Φρουρών της Επανάστασης «έπληξαν αρχηγεία αυτονομιστών τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ με πυραύλους ακριβείας και drones».

Τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν πυρά του ιρανικού πυροβολικού σε τομείς του ιρακινού Κουρδιστάν, χωρίς πάντως απώλειες ή μεγάλες υλικές ζημιές.

Οι βομβαρδισμοί καταγράφηκαν εν μέσω κλίματος έντασης στο Ιράν, όπου γίνονται καθημερινά νυχτερινές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Αξιωματούχοι στην Τεχεράνη συνέδεσαν τους βομβαρδισμούς με τις «ταραχές» στο Ιράν.

Ανώτερος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, ο στρατηγός Αμπάς Νιλφορουσάν, έκανε λόγο για στοιχεία που «παρεισέφρησαν» στο Ιράν από το Ιράκ για να «σπείρουν χάος», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim προχθές Τρίτη.

«Αντεπαναστατικά στοιχεία συνελήφθησαν στις ταραχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας», και άρα «πρέπει να αμυνθούμε, να αντιδράσουμε και να βομβαρδίσουμε περιοχές στης ζώνης των συνόρων», πρόσθεσε.

«Τυφλοί βομβαρδισμοί»

Τα πλήγματα προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν κτίρια στον τομέα της Ζαργκουέζ, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από τη Σουλεϊμανίγια, όπου βρίσκονται τα γραφεία αρκετών αριστερών ιρανικών κουρδικών παρατάξεων.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε στη Ζαργκουέζ στήλες λευκού καπνού να υψώνονται από εγκατάσταση που χτυπήθηκε και ασθενοφόρα να σπεύδουν προς εκεί.

Η περιοχή Σεράβα, νότια της Αρμπίλ, επίσης μπήκε στο στόχαστρο. «Γραφεία του Κόμματος για την Ελευθερία του Κουρδιστάν έγιναν στόχος ιρανικών βομβαρδισμών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος αυτού του κινήματος της ιρανικής αντιπολίτευσης, ο Χουσέιν Γιαζντάν.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Ιράν (PDKI), μια από τις οργανώσεις στο στόχαστρο των πληγμάτων στην περιοχή Κοϊσιντζάκ, έκανε εξάλλου λόγο για δύο θανάτους στις τάξεις του.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις συνεχιζόμενες επιθέσεις που προκαλούν τον θάνατο αμάχων», τόνισε η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η Βαγδάτη θα καλέσει σήμερα τον πρεσβευτή του Ιράν για να του επιδώσει διαμαρτυρία για τις επιθέσεις.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηλίτευσε τις «ξεδιάντροπες επιθέσεις» εναντίον της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ, ενώ αυτή της Βρετανίας αξίωσε η Τεχεράνη να «σταματήσει τους τυφλούς βομβαρδισμούς» στο Κουρδιστάν και αυτή της Γερμανίας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κλιμάκωση.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας από την πλευρά της καταδίκασε την «κατάφωρη παραβίαση της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας» από την Τεχεράνη.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software