x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Θεσσαλονίκη: Κόβουν ξύλα από ξένα χωράφια για να ζεσταθούν τον χειμώνα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε ιδιόκτητα – ακόμη και ξένα – χωράφια καταφεύγουν αρκετοί πολίτες που εξαιτίας της ακρίβειας στην τιμή των καυσόξυλων οδηγούνται στην παράνομη υλοτομία.

Με το αντίτιμο στα καυσόξυλα ανά τόνο να κυμαίνεται μεταξύ 210 και 220 ευρώ – με πιθανή εκτίναξη ακόμη και στα 250 ευρώ λόγω πιθανής έλλειψης από τη μεγάλη ζήτηση – δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κατά τις βραδινές ώρες κόβουν κυριολεκτικά ό,τι δέντρο βρουν μπροστά τους προκειμένου να βγάλουν τον χειμώνα.

 
Τα παραπάνω εξηγεί στο ThessToday.gr ο Τάσος Τεκνετζής, επιχειρηματίας του κλάδου με έδρα τη Νέα Μάδυτο. «Υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να πληρώσουν τα 210 – 220 ευρώ και πηγαίνουν μόνοι τους και κόβουν δέντρα και ξύλα σε χωράφια, ακόμη και ξένα. Πηγαίνουν ακόμη και στο βουνό, ειδικά το βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ThessToday.gr, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι και για τους ηλικιωμένους εγκυμονούν κίνδυνοι να τους… κλέψουν στο ζύγι. «Υπάρχουν και περιπτώσεις που ο ένας τόνος καυσόξυλα “βαφτίζεται” 700 και 800 κιλά, ενώ χρεώνεται για έναν τόνο», επεσήμανε.

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο Νίκος Π., επιχειρηματίας στον κλάδο της ξυλείας, στην ανατολική Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι η παράνομη υλοτομία δεν είναι καινούριο φαινόμενο, ωστόσο -ειδικά φέτος- θα αποτελέσει ζήτημα για όλους. «Είναι πολλοί εκείνοι που πλέον δρουν με το ένστικτο της επιβίωσης, ενώ βλέπουμε σιγά σιγά ότι χρειάζεται υπομονή. Θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολος χειμώνας και οι πολίτες από πολύ πριν σκέφτονται πώς θα τον περάσουν».

Έξαρση παράνομης υλοτομίας παρατηρείται έξω από τη Θεσσαλονίκη, στο Μόδι, όπου το δασαρχείο έχει εντείνει και τις περιπολίες εξαιτίας πρόσφατης κλοπής ξύλων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, την Τετάρτη άγνωστοι αφαίρεσαν καυσόξυλα από το κοινοτικό δάσος Λιβαδίου, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.

«Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε την παράνομη υλοτομία. Έχουμε καθημερινά περίπολα δασοπροστασίας που ακόμη υπάγονται στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου και μετά το πρόσφατο συμβάν έχουμε εντείνει ακόμη περισσότερο τις ενέργειές μας», ανέφερε η Δασάρχης Θεσσαλονίκης, Σουλτάνα Καλαϊτζή. Σύμφωνα με την ίδια, το προσεχές διάστημα στο «στόχαστρο» θα μπουν και τα φορτηγά που μεταφέρουν τα βασικά προϊόντα.

Χορήγηση δωρεάν καυσόξυλων από το Κοινοτικό δάσος Λειβαδείου

Από τις 3 Οκτωβρίου, οι μόνιμοι και μη μόνιμοι κάτοικοι του Λειβαδίου θα μπορούν να λάβουν καυσόξυλα από το κοινοτικό δάσος, που θα χορηγήσουν δωρεάν ο Δήμος Θέρμης και η Κοινότητα Λειβαδίου.

«Έχουμε δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους των περιφερειακών περιοχών να συλλέξουν καυσόξυλα, υπό την καθοδήγηση του δασοφύλακα και μετά από αίτηση στον δήμο. Δηλαδή, έως τις 24 Οκτωβρίου θα μπορεί κάποιος να πάει να μαζέψει ξερά ξύλα, ξερούς κορμούς ή υπολείμματα από υλοτομίες και να τα χρησιμοποιήσει», τόνισε η κα. Καλαϊτζή.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software