x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Νέα «έκρηξη» στις τιμές των καυσίμων φέρνει η «κατρακύλα» του ευρώ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Νέος «Γολγοθάς» περιμένει του Έλληνες καταναλωτές καθώς οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες απόρροια αφενός της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και αφετέρου της συνέχισης της κατρακύλας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν την τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη στην περιοχή των 2,1 έως 2,15 ευρώ το λίτρο από λίγο κάτω από τα 2 ευρώ που είναι σήμερα.
 

Σημαντική άνοδος προβλέπεται και για το diesel κίνησης να πλησιάζει εκ νέου τα 1,9 ευρώ το λίτρο, ενώ λίγες ημέρες πριν σε κάποιες περιπτώσεις είχε υποχωρήσει κάτω από τα 1,7 ευρώ το λίτρο.

Και όλα αυτά ενώ δεν έχει μπει ακόμα ο χειμώνας και σε μία περίοδο που οι πολίτες επιστρέφουν από τις διακοπές και με όλες τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν και αφορούν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, πληρωμές δόσεων σε φόρους και φυσικά αγορές σχολικών ειδών για τα παιδιά τους καθώς ξεκινάει η σχολική περίοδος.

Αν συνυπολογίσουμε και το νέο φόρο που επιβάλει η κυβέρνηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών θα γίνουν ιδιαίτερα δύσκολες.

Χθες η τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές πλησίασε τα 102 δολάρια το βαρέλι, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήταν 10 δολάρια χαμηλότερα. Και τα κακά νέα δεν σταματούν εκεί για τις τιμές των καυσίμων, αφού την λιανική τιμή εκτός από το Brent την επηρεάζει και το ευρώ που συνεχίζει να διολισθαίνει. Η άνοδος από τα χαμηλά που κατέγραψε το Brent είναι περίπου 11%.

Χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα παρέμεινε κάτω από το 1 προς ένα με το δολάριο και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 0,9967. Πριν από μία περίπου εβδομάδα ήταν στο 1,0083, παρατηρείται δηλαδή πτώση περίπου 1,15%.

Aθροιστικά η επιβάρυνση των λιανικών τιμών του πετρελαίου είναι κοντά στο 12% σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Και αν κανείς υπολογίσει ότι η μισή επιβάρυνση (φόροι) είναι σταθερή τότε θα πρέπει να αναμένουμε μία αύξηση στις λιανικές τιμές των καυσίμων, κοντά στα 10 λεπτά το λίτρο τις επόμενες ημέρες.

Χθες ενδοσυνεδριακά στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα έφτασε τα 302 ευρώ. Τελικά έκλεισε οριακά πάνω από τα 290 ευρώ, επίπεδο που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος χθες σημείωσε σημαντική πτώση υποχωρώντας κάτω από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να διατηρείται για μεγάλο διάστημα, ειδικά μάλιστα αν η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίσει να διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software