x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τύμπανα πολέμου: Σερβικές εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο χτύπησαν τις καμπάνες

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι σερβικές εκκλησίες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο χτύπησαν τις καμπάνες τους, λόγω της απειλής πολέμου μεταξύ της Σερβίας και της μερικώς αναγνωρισμένης δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου.

Στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που κατοικείται από Σέρβους, ακούστηκαν οι καμπάνες των εκκλησιών και ήχησαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής. 
 
Η τελευταία φορά που οι εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο σήμανε συναγερμός ήταν το 1999, όταν η Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε να βομβαρδίζεται από το ΝΑΤΟ.

Η κατάσταση μεταξύ της Σερβίας και της μερικώς αναγνωρισμένης δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου άρχισε να θερμαίνεται ξανά, αφού οι Κοσοβάροι αποφάσισαν να αναγκάσουν τους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο να αλλάξουν σερβικά διαβατήρια και πινακίδες κυκλοφορίας.

Οι Σέρβοι προετοιμάστηκαν να μπλοκάρουν τα συνοριακά περάσματα και να χτίσουν οδοφράγματα. «Νομίζω ότι ποτέ δεν βρεθήκαμε σε πιο περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση από τη σημερινή», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σύμφωνα με τον Σέρβο Πρόεδρο, ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου σχεδίαζε να επιτεθεί στη βόρεια Σερβία τα μεσάνυχτα, αλλά, είπε, «οι Σέρβοι δεν θα διώκονται πλέον· αν κάποιος τολμήσει να διώξει ή να σκοτώσει Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, θα νικήσουμε».
 
Η κατάσταση φάνηκε ότι επιλύεται προσωρινά, αλλά ακόμα παραμένει έκρυθμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ 2014 και 2020 σημειώθηκαν 247 επιθέσεις σε εκκλησίες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με κάποια στοιχεία.

Τον Φεβρουάριο του 1998, ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Αλβανών ανταρτών και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Οι μάχες ξεκίνησαν από Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου που αναζητούσαν ανεξαρτησία για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και είχαν ως αποτέλεσμα πολυάριθμες απώλειες αμάχων και από τις δύο πλευρές.

Τον Μάρτιο του 1999, το ΝΑΤΟ παρενέβη στη σύγκρουση και άρχισε να βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία. Τον Ιούνιο του 1999, σημειώθηκε μαζική έξοδος του μη αλβανικού πληθυσμού (Σέρβοι, Μαυροβούνιοι και Ρομά) διαπράττοντας πολλά εγκλήματα κατά όσων παρέμειναν στην επαρχία, συμπεριλαμβανομένων των Ορθοδόξων Χριστιανών. Στις 17 Φεβρουαρίου 2008, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ανακήρυξαν τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.


e-genius.gr ...intelligent web software