x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Το γεωπολιτικό «πόκερ» του Πάπα στην Ουκρανία: Οι ίσες αποστάσεις και η πανθρησκεία

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Τα χαρτιά του γύρω από την Ουκρανία ανοίγει σταδιακά ο Πάπας Φραγκίσκος, δίνοντας μάλιστα ένα στίγμα για τις προσωπικές του βλέψεις.
 
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρέπει να θεωρείται ως σύγκρουση καλού και κακού ενώ δεν πρέπει να προσεγγιστεί όπως τα παραμύθια για την Κοκκινοσκουφίτσα και τον Λύκο», φέρεται να υπογράμμισε ο ποντίφικας σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Stampa.
 
Πριν από αυτό έσπευσε να καταδικάσει την «αγριότητα και τη σκληρότητα των ρωσικών στρατευμάτων», αλλά την ίδια στιγμή προσπάθησε να περιγράψει την ιδέα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρέπει να θεωρείται ως μια στερεότυπη σύγκρουση καλού και κακού.

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από το τυπικό μοτίβο της Κοκκινοσκουφίτσας όπου η Κοκκινοσκουφίτσα ήταν καλή και ο λύκος ήταν κακός. Κάτι παγκόσμιο αναδύεται και τα στοιχεία είναι πολύ συνυφασμένα», φέρεται να είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Δεν υπάρχουν μεταφυσικές αφηρημένες έννοιες του καλού και του κακού εδώ».

 Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν:

«Μερικούς μήνες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, συνάντησα τον αρχηγό του κράτους, έναν σοφό άνθρωπο που μιλάει ελάχιστα. Αφού μίλησε για λίγο, μου είπε ότι ανησυχούσε πολύ για το πώς προχωρούσε το ΝΑΤΟ. Τον ρώτησα γιατί και μου απάντησε: "Γαβγίζουν στις πύλες της Ρωσίας. Και δεν καταλαβαίνουν ότι οι Ρώσοι είναι αυτοκρατορικοί και δεν επιτρέπουν σε καμία ξένη δύναμη να τους πλησιάσει". Και κατέληξε: «Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο». Αυτή ήταν η γνώμη του. Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Ήταν ο αρχηγός του κράτους που μπόρεσε να διαβάσει τα σημάδια του τι συνέβαινε», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα ο ποντίφικας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι, εκτός από την Ουκρανία, οι συγκρούσεις συνεχίζονται και σε άλλες χώρες: στη Νιγηρία, το Κονγκό, τη Μιανμάρ ενώ κατέστησε σαφές ότι ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο.

Όσοι έχουν εντρυφήσει στη σημειολογία των εκκλησιαστικών ηγετών μπορούν εύκολα να καταλάβουν ότι μόνο τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία τόσο στο πολιτικό όσο και στο θρησκευτικό πεδίο.
 
Ο δεύτερος άξονας φαίνεται από το γεγονός ότι ο ρωμαιοκαθολικός ηγέτης διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όσο και με τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο. 

Όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Κύριλλο στο Καζακστάν τον Σεπτέμβριο του 2022.
 
Αν αυτό συμβεί, θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη συνάντηση τους έξι χρόνια μετά την Κούβα και 
σχεδόν 1000 χρόνια έπειτα από το Σχίσμα του 1054 μεταξύ των Εκκλησιών της Ανατολής και της Δύσης.
 
Πίσω από αυτές τις προσεγγίσεις όμως κρύβεται η φιλοδοξία του για υποταγή των Ορθοδόξων εκκλησιών στο ποίμνιο του. Από την εποχή του σχίσματος, κανένας Πάπας δεν έχει μετανοήσει και δεν έχει απωλέσει την έννοια του πρωτείου, ενώ ο συγκεκριμένος είναι από τους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της πανθρησκείας. 
 
Οι Κύπριοι το κατάλαβαν πιο γρήγορα από τους Ελλαδίτες και για το λόγο αυτό πραγματοποίησαν μια δυναμική αντίσταση στο ταξίδι του Πάπα στα ελληνικά εδάφη στο τέλος του περασμένου έτους. 
 
 «Δεν υποκύπτουμε στη Pax Vaticana», «Ορθοδοξία= Ελευθερία, Πάπας= Παγκοσμιοποίηση», «Το Πάπα να καταράσθε, αυτός θα είναι η αιτία», ήταν μόνο μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν και υψώθηκαν σε πανό στην Κύπρο, σε αντίσταση στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και όσα προσπαθεί να επιβάλλει. 
 
Ο Πάπας θέλει πανθρησκεία. Το ερώτημα όμως είναι αν τελικά μπορεί. 


e-genius.gr ...intelligent web software