x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Γρίφος η αντίδραση της ρωσικής εκκλησίας στην ανεξαρτησία των Ουκρανών - Έρχεται νέο σχίσμα;

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Παρά το γεγονός ότι στις 27 Μαΐου ανακοινώθηκε η ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανικής εκκλησίας από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δείχνει κατανόηση στις αποφάσεις του Μητροπολίτη Ονούφριου και της ουκρανικής εκκλησίας.
 
Η μη καταδίκη από τη ρωσική πλευρά προκαλεί εντύπωση καθώς η ουκρανική εκκλησία καταδίκασε τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ εξέφρασε και τη διαφωνία της με τη θέση του Πατριάρχη Μόσχας. 
 
Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι παρά την ανεξαρτητοποίηση ο Μητροπολίτης Ονούφριος μνημόνευσε την Κυριακή το όνομα του Πατριάρχη Κύριλλου στη Λειτουργία, μεταξύ άλλων Προκαθημένων.
 
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται πλήρως την καταναγκαστική απόφαση της εκκλησίας που πρόσκειται παραδοσιακά εδώ και πολλά χρόνια στο ποίμνιο τους, ενώ αναγνωρίζουν ότι κρατά αποστάσεις από τη σχισματική εκκλησία του Βαρθολομαίου.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανική Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, βρισκόταν αντιμέτωπη με την απειλή νομικών διώξεων, απειλών και περιπτώσεων υφαρπαγής της περιουσίας της από τους σχισματικούς, ενώ από την άλλη κάποιοι μητροπολίτες της είχαν σταματήσει να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Κύριλλο.
 
Όχι μόνο δεν βλέπει σχίσμα αλλά ενότητα από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, που κάποιοι των χαρακτηρίζουν «υπουργό Εξωτερικών» της ρωσικής εκκλησίας 

«Η ενότητα μεταξύ της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας καθώς και μεταξύ των άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες δεν ακολούθησαν την οδό του σχίσματος, διατηρείται. Θα συνεχίσουμε και στο εξής να ενδυναμώνουμε αυτή την ενότητα. Θα συνεχίσουμε και στο εξής να προσευχόμαστε για τη Μία μας Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.
 
Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, η Ρωσική εκκλησία κρατά όλους τους διαύλους ανοιχτούς και ενδεχομένως λάβει τις τελικές αποφάσεις με βάση την οριστική έκβαση του πολέμου. 
 
Στις 29 Μαΐου, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος, μετά τη Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, σχολίασε σχετικά σε τηλεοπτικό σταθμό:

«Κατανοούμε πλήρως πώς υποφέρει σήμερα η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Κατανοούμε ότι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος και η Επισκοπή πρέπει να ενεργήσουν όσο το δυνατόν πιο σοφά σήμερα για να μην περιπλέξουν τη ζωή του πιστού λαού τους», είπε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι προσεύχεται ώστε «κανένας προσωρινός εξωτερικός τοίχος διαχωρισμού να μην καταστρέψει ποτέ την πνευματική ενότητα του λαού μας και ότι αυτές οι πνευματικές αξίες, τις οποίες ο ευσεβής λαός μας έχει διαμορφώσει υπό την αιγίδα της ενιαίας Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχουν τις ρίζες τους στις καρδιές και ψυχές ανθρώπων, σήμερα καρποφορούν υπερασπιζόμενοι την ενότητα της Εκκλησίας και την αλήθεια του Θεού».

«Σήμερα δεν μπορούμε παρά να θρηνούμε για όσα συμβαίνουν στην αδελφική Ουκρανία. Αναμφίβολα, τα ίδια πνεύματα του κακού κάτω από τον ουρανό έχουν στραφεί εναντίον της Εκκλησίας μας, επιδιώκοντας όχι μόνο να διχάσουν τον Ορθόδοξο λαό της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και να δημιουργήσουν μια άβυσσο μεταξύ μας. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι επειδή όλες αυτές οι προσπάθειες δεν προέρχονται από τον Θεό και αφού δεν έχουν την ευλογία του Θεού, ο αληθινός στόχος δεν θα επιτευχθεί ποτέ», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

«Η Εκκλησία του ενός έθνους που βγήκε από τη κολυμβήθρα του Κιέβου, καθώς και το ίδιο το έθνος, αναμφίβολα θα κρατήσει στην καρδιά της, στη μνήμη της, στα ευσεβή της έθιμα αυτή τη μεγάλη κληρονομιά των προγόνων της, από τον Πρίγκιπα Βλαντιμίρ, μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040



e-genius.gr ...intelligent web software