x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Σερβία: Στον αστερισμό του «μακεδονικού» αυτοκεφάλου των σκοπιανών

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο κύβος ερρίφθη από το Πατριαρχείο Σερβίας που χορήγησε αυτοκέφαλο στην ψευτομακεδονική εκκλησία των Σκοπιανών, λίγες μέρες μετά την απλή αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το παζλ του αυτοκεφάλου συντίθεται σταδιακά, δείχνοντας ότι τα δύο Πατριαρχεία επιδόθηκαν σε αγώνα ταχύτητας - για λόγους κύρους και πρωτοκαθεδρίας- μετά από πρόσφατες αποκαλύψεις για τις ενέργειες των δύο πλευρών.
 
Μια συνάντηση στην σερβική πόλη Νις, μεταξύ εκπροσώπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπιανών με τη συμμετοχή του Σέρβου Πατριάρχη Πορφύριου ήταν η αφορμή για να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και να οδηγήσουν το Φανάρι να βγάλει από την απομόνωση την ψευδοεκκλησία , αναγνωρίζοντάς την, στις 9 Μαΐου, με την ονομασία Εκκλησία «Αχρίδος».
 
Δυό μέρες πριν από την κίνηση Βαρθολομαίου και συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ συναντήθηκε με τον Πατριάρχη, ώστε να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων με το γνωστό αμερικανικό «ενδιαφέρον» για την εκκλησία, που δεν αποτελεί κάτι άλλο από την τάση επιρροής στη θρησκεία και επιβολής συγκεκριμένων πρακτικών.

Από τη μία πλευρά ο Πατριαρχης Βαρθολομαίος φοβόταν ότι θα χάσει την πρωτοκαθεδρία του 
αφού Βελιγράδι και Μόσχα θα προηγούνταν του «Οικουμενικού» Πατριαρχείου και από την άλλη, όπως όλα δείχνουν το Πατριαρχείο Σερβίας θα διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις σε κάθε περίπτωση και θα δεχόταν τους σχισματικούς ανεξαρτήτως των αποφάσεων Βαρθολομαίου.
 
Τελικά το Φανάρι προηγήθηκε στην αναγνώριση, αλλά το Βελιγράδι στην αυτοκεφαλία, λαμβάνοντας το χαιρετισμό των Ρώσων.
 
Το βασικό αγκάθι για τους Έλληνες (Ιεράρχες και μη) δεν είναι η αναγνώριση της εκκλησίας των Σκοπιανών αλλά η ονομασία της και αυτό το γνωρίζουν οι Σέρβοι.
 
Όπως έχουμε ξαναγράψει η αναγνώριση της εκκλησίας των σχισματικών από τους Σέρβους με το όνομα «μακεδονική», φαίνεται ως απάντηση σε μια ενδεχόμενη αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα και ένταξης του στο ΝΑΤΟ. 
 
Ωστόσο καθώς περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως και η τελική ονομασία μένει να συναποφασιστεί, εκκλησιαστικές πηγές εκτιμούν ότι η απόφαση για την ονομασία ενδέχεται να μην τελεσιδικήσει, αν η Ελλάδα παραμείνει στην πάγια διπλωματική της θέση.
 
Συνεπώς οι Σέρβοι αδερφοί κλείνουν το μάτι στους Έλληνες με το θέμα της ονομασίας και τους πετούν το μπαλάκι.

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040e-genius.gr ...intelligent web software