x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Γέροντας Γαβριήλ των Καρυών: «Διάβασε την ιστορία και σκέψου»

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Για διδάγματα από το ιστορικό παράδειγμα των Kολλυβάδων, έκανε λόγο ο Γέροντας Γαβριήλ των Καρυών

Τι θα έκαναν τώρα οι Κολλυβάδες; Ξέρετε, έλεγε ο Γέροντας, τώρα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή. Ξεκίνησαν οι ίδιες σκανδαλώδεις εποχές που ήταν στις μέρες των Κολλυβάδων. Στην πραγματικότητα, η ιστορική εποχή μοιάζει πολύ.

Σε γενικές γραμμές, δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι για τους Κολλυβάδες. Ήταν εκπρόσωποι του κινήματος που εμφανίστηκε στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα μεταξύ των Αθωνιτών μοναχών ενάντια στις αδικαιολόγητες καινοτομίες με σκοπό την αποκατάσταση της παραδοσιακής πρακτικής της πνευματικής ζωής.
 
Και πολλοί δεν ξέρουν ότι εκείνη την εποχή οι πατέρες που εναντιώθηκαν στους κολλιβάδες έφτασαν στην έχθρα τους τόσο μακριά, κάτι που σκότωσε αρκετούς ανθρώπους. Αυτό φυσικά δεν δημοσιοποιείται. 
 
Και τότε οι κολλυβάδες συγκεντρώθηκαν στο κελί του Αγίου Νικοδήμου του Αγίου Όρους. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν πολλοί από τους παρόντες αγίους: ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος και άλλοι πρεσβύτεροι. Και αποφάσισαν ότι αφού αυτός ο πόλεμος ή η εχθρότητα είχε ήδη φτάσει στο σημείο του φόνου, ήταν κάτι αποτρόπαιο. 
 
Δεν φοβόμαστε για τη ζωή μας, είμαστε έτοιμοι να τις θυσιάσουμε, αλλά για να αποτρέψουμε τέτοια εγκλήματα στον Άθω, φεύγουμε από το Άγιο Όρος, είπαν. Και έφυγαν.

Οι γέροντες εγκαταστάθηκαν στις Κυκλάδες και έσωσαν πολλά από τα νησιά από την επέλαση του Καθολικισμού.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι ανθρωπίνως αυτό δεν ήταν δίκαιο, αλλά με την Πρόνοια του Θεού αποδείχτηκε ότι αυτή η εξορία ήταν πολύ ωφέλιμη. Έγινε ευλογία για τον ελληνικό λαό.

Μελετήστε λοιπόν την εποχή των κολλυβάδων και σκεφτείτε, επισήμανε ο γέροντας Γαβριήλ.

Ο συγχρονος μας άγιος Γέροντας Αμβρόσιος είπε ότι στο εγγύς μέλλον θα χαθούν 2 εκατομμύρια Έλληνες. Αλλά δεν είπε γιατί. 

Ναι, νιώθουμε άσχημα τώρα και θα είναι ακόμα χειρότερα αν δεν μετανοήσουμε. Το κλειδί για όλα είναι η μετάνοια. Ο Θεός μας δεν μπορεί να μας συγχωρήσει με το ζόρι, χωρίς τη μετάνοιά μας. Είναι αδύνατο. Για να συγχωρεθούμε, πρέπει να ασκήσουμε τη θέλησή μας.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από τους Νινευίτες, τους κατοίκους της πόλης της Νινευή, που έδωσαν παράδειγμα για ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Μετανοούσαν ειλικρινά σε όλη την πόλη, επέβαλαν νηστεία στους εαυτούς τους, ακόμη και ανάγκασαν τα βοοειδή να νηστεύουν. Και τι θα μπορούσε να τους απαντήσει ο Θεός σε αυτό; Φυσικά τους έδωσε χάρη και δεν κατέστρεψε την πόλη.

Και να τι άλλο θα σας πω. Λέει ο Κύριος στο Ευαγγέλιο: «Κάθε δέντρο γνωρίζεται από τον καρπό του». Ένα κακό δέντρο δεν μπορεί να δώσει καλούς καρπούς. Ο άνθρωπος αναγνωρίζεται με τον ίδιο τρόπο. Πες μου, αν είσαι άνθρωπος του Θεού, επειδή δίνουμε ελευθερία ακόμα και στα ζώα, γιατί εμβολιάζεις με το ζόρι; Με διώχνεις από τη δουλειά μου και δεν σε νοιάζει καν ότι μπορεί να αυτοκτονήσω; Αυτός είναι άνθρωπος του Θεού που το κάνει αυτό;

Θυμηθείτε - ο Θεός δεν θα μας σώσει χωρίς μετάνοια.

Και θα σας υπενθυμίσω επίσης ένα απόσπασμα από τις Γραφές. Όταν ο Κύριος κατέβηκε στη γη πριν από τον κατακλυσμό, είπε: «Το Πνεύμα μου δεν θα μείνει με τον άνθρωπο για πάντα, γιατί είναι επίσης σάρκα.» Τι σημαίνει «είναι επίσης σάρκα»; Αυτό σημαίνει ότι έγιναν μόνο σάρκα, έχασαν Και αν τότε έλεγε τέτοια λόγια, τότε τι θα έλεγε τώρα για εμάς, για την τρελή κοινωνία μας;

Οι κάτοικοι των Σοδόμων και των Γομόρρων, τους οποίους ο Κύριος απλώς έκαιγε σαν έντομα, δεν ήταν απλώς άθεοι αλλά εξαιρετικά άθεοι. Οι Σοδομίτες διέπραξαν τρομερές αμαρτίες αλλά δεν τις νομιμοποίησαν. Και τώρα νομιμοποιούμε την αμαρτία. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.


e-genius.gr ...intelligent web software