x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Γεωργίου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Του Ζαχαρία Γεωργούση

Η τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Γεωργίου αρχίζει νωρίς το απόγευμα της Κυριακής(μετά των Φώτων) 8 Ιανουαρίου στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, του απερχόμενου Προέδρου  της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη,  της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αλλά  και του υφυπουργού, Άγγελου Συρίγου, που μετέβησαν αυθημερόν στη Μεγαλόνησο.

Από το πρωί, εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται με τάξη καταλαμβάνοντας επίκαιρες θέσεις τόσο εντός, όσο και εκτός του ναού . Προς διευκόλυνση τους, άλλωστε, ο Δήμος Λευκωσίας έχει έγκαιρα  παραχωρήσει δωρεάν τους χώρους στάθμευσης «Κολοκάση» και «Προμαχώνα-Καράφα», ενώ για αποφυγή συνωστισμού στήθηκαν και  γιγαντοοθόνες στον προαύλιο χώρο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η παρουσία της τριμελούς αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, Νικήτας. Οι άλλοι δυο Ιεράρχες που συγκροτούσαν την αντιπροσωπεία ήταν ο Μητροπολίτης Λαοδικείας, Θεοδώρητος και ο Αρχιεπίσκοπος της ημι-αυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, Ευγένιος. Μετά το πέρας της ενθρόνισης , ​ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων ​ πρόκειται να μεταβεί στο Φανάρι για τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όπου μεταξύ άλλων θα καθοριστούν και οι λεπτομέρειες της λεγόμενης ειρηνικής επίσκεψης του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Πάνσεπτο συντονιστικό κέντρο της Ορθοδοξίας.

Το Φανάρι, όπως έχει ανακοινωθεί, θα είναι ο πρώτος σταθμός  μιας σειράς επίσημων επισκέψεων εκτός συνόρων του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου.  η ενθρόνιση του οποίου αναμένεται να γίνει την Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Μιλώντας στον "Εθνικό Κήρυκα" Νέας Υόρκης, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου στις 24 Δεκεμβρίου λαμβάνοντας 11 ψήφους, αποκάλυψε ότι θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο την Κυριακή της Ορθοδοξίας. «Δεν μπορούσε να ήταν αλλιώς. Ήδη ο Παναγιώτατος(Βαρθολομαίος) όταν με πήρε για να με συγχαρεί με κάλεσε την Κυριακή της Ορθοδοξίας και Θεού θέλοντος θα πάω» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Μια απτή ένδειξη ότι ο Πρωθιεράρχης Γεώργιος θα σεβαστεί την κληρονομιά της Πενταρχίας των Αρχαίων Εκκλησιών, την κανονική τάξη και τα ιερά θέσμια, που κληροδότησαν στο Σώμα της Ορθοδοξίας παραδόσεις αιώνων.

Στην τελετή της ενθρόνισης του Μακαριωτάτου δεν  θα παραστεί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος προτιμά να παραμείνει στο "ταπεινό κελλί του", ωστόσο, απηύθυνε ευχές στο νέο Αρχιεπίσκοπο για «καλή στερέωση» στα καθήκοντά του. Μια αιχμή του σχετικά με την ρευστή κατάσταση στο Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα!

Σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Μόρφου, αναφέρεται: «Πληροφορούμε το ευσεβὲς χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας Κύπρου, ότι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος θα ήθελε να παραστεί στην τελετὴ της ενθρόνισης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου την Κυριακή, 08.01.2023, όμως προτιμά να παραμείνει στο ταπεινὸ κελλί του, προσευχόμενος, τόσο για τον Μακαριώτατο Κύπρου, όσο και για τον δοκιμαζόμενο Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο». Αξιοσημείωτο είναι πως οι σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και της Εκκλησίας της Ρωσίας διαρρήχθηκαν όταν ο τέως Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία προηγουμένως υπαγόταν στην Εκκλησία της Ρωσίας.

Όπως και να’ χει, το νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της Εκκλησίας της Κύπρου έχει το όνομα του Μακαριωτάτου Γεωργίου!  Ο νέος Αρχιεπίσκοπος εγκαθίσταται στον θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα και αναμένεται να υπογράψει για πρώτη φορά με κόκκινο μελάνι και να λάβει τα  δέοντα προνόμια. Ο νέος προκαθήμενος της εκκλησίας έλαβε το Αυτοκρατορικό σκήπτρο, το εγκόλπιο, ενώ θα φέρει κόκκινο μανδύα.

Μετά το πέρας της διαδικασίας αναμένεται να γίνουν ομιλίες  και ο Γεώργιος Γ’ ως ο 76ος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου θα δεχθεί τα συγχαρητήρια στο Μέγα Συνοδικό.

Να σημειωθεί πως δύο επίσκοποι από την Ουκρανία περιλαμβάνονται στους κληρικούς που θα κατέλθουν στην Κύπρο οι οποίοι ζήτησαν άδεια και παραχωρήθηκε, για να λειτουργήσουν στον παλαιό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή. Κλήθηκαν, επίσης, και εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας,

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software