x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κωλοτούμπα μητροπολίτη Ταμασού: Τα πάντα για την καρέκλα!

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Του Γιάννη Οικονομίδη 
 
Και τις τελευταίες «μάσκες» έριξαν οι αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο.  Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ.κ. Ησαΐας που μετά από μια πολύκροτη συνέντευξη έχει προκαλέσει πλήθος αρνητικών συζητήσεων σε εκκλησιαστικούς κύκλους σύμφωνα με τους «οποίους πρόδωσε την ενότητα της εκκλησίας για την καρέκλα».
 
Η κυβίστηση έγινε σταδιακά από το καλοκαίρι και τελικά αν και ο Μητροπολίτης ήταν ένας από τους τέσσερις που εναντιώθηκαν στην αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από την Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Κύπρου.
 

Με αυτόν τον τρόπο συμμετείχε στην εμβαθυνση του σχίσματος στον Ορθόδοξο κόσμο.

Ερωτηθείς σχετικά στην πρόσφατη συνέντευξη του, απάντησε:

«Με τα δεδομένα, που είχαμε εκείνη τη στιγμή, ορθώς ζητήσαμε την ευκαιρία της ειρήνευσης, μέσω διαλόγου και ουδετερότητας, ώστε να λειτουργήσει σωστά το Αυτοκέφαλο στην Ουκρανία. Τώρα άλλαξαν και τα θεολογικά δεδομένα, αλλά και, με την εισβολή, άλλαξαν και τα εθνικά δεδομένα, αφού ο οποιοσδήποτε αναθεωρητισμός υποσκάπτει και τη δική μας υπόσταση, αλλά και της Ελλάδος. Δεν εξαρτόμαστε εκκλησιαστικά ούτε από Ανατολή ούτε από Δύση. Έχουμε Αυτοκέφαλο και πρέπει να το έχουμε άποψη, σύμφωνα, πάντα, και με τα δεδομένα, που έχουμε μπροστά μας. Το θέμα έληξε και δεν πρόκειται, αν εκλεγώ, να το ξαναφέρω στην Ιερά Σύνοδο».
 
Η εντύπωση που δίνει είναι ότι δεν υπάρχει θέμα για το οποίο ο Πανιερώτατος δεν θα ήταν έτοιμος να αλλάξει θέση για χάρη επιπλέον ψήφων της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
 
Σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει  την αλλαγή της θέσης του στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, αναφέρεται και στην εισβολη΄της Ρωσίας στην Ουκρανία, συγκρίνοντάς την με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Μιλά έντονα εναντίον των δεινών  του ουκρανικού λαού. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ομιλίες του δεν αναφέρεται πλέον – όπως έκανε μέχρι πρότινος - στις συμφορές που υφίσταται η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC) υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο, σε μια περίοδο που κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ. Αν και έχει αυτονομηθεί από την ρωσική επιρροή ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι την κυνηγά σαν να είναι μια εγκληματική οργάνωση.
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software