x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ουκρανικός ορθόδοξος εμφύλιος: Ποιοι «στραγγαλίζουν» την πίστη

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Πέρα από τον πόλεμο των όπλων στην Ουκρανία, διεξάγεται εδώ και χρόνια και ένας άλλος πόλεμος υπόγειος και θρησκευτικός, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. 
 
Στην Ουκρανία υπάρχουν δύο κύριες εκκλησίες. Από τη μια αυτή που αναγνωρίζουν οι Ρώσοι και υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριάρχη Κύριλλου, ενώ από την άλλη αυτή που αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το 2018, με την «ευλογία» των ΗΠΑ, αλλά χωρίς την αναγνώριση σημαντικής μερίδας του Ορθόδοξου κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 17 Μαΐου η «Σύνοδος» των σχισματικών, - όπως αποκαλούνται από αρκετούς- της νέας εκκλησίας κάλεσε τις κεντρικές και τοπικές αρχές «να λάβουν άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις» σε σχέση με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η νέα εκκλησία, με επικεφαλής τον Επιφάνιο - που κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι αβάπτιστος-, απηύθυνε έκκληση προς τις κεντρικές και τοπικές αρχές κάνοντας έκκληση να εκκαθαρίσουν ουσιαστικά την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, οι αρχές πρέπει να λάβουν υπόψιν την «ιδιαίτερη σημασία των εκκλησιαστικών ζητημάτων για την ασφάλεια της Ουκρανίας».

Οι σχισματικοί αποκαλούν στη δήλωσή τους την κανονική Εκκλησία «όργανο υβριδικής επιθετικότητας», επομένως οι αρχές «πρέπει να δράσουν τώρα, και όχι κάποια στιγμή στο μέλλον, να λάβουν αποφάσεις και να μην προσφέρουν αόριστες υποσχέσεις, να αναλάβουν την ευθύνη και να μην περιμένουν βήματα από κάποιος άλλος».

Ο Επιφάνιος κατηγόρησε επίσης την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας- που υπάρχει επίσημα πάνω από 30 χρόνια πριν από την εμφάνιση της σχισματικής εκκλησίας- ότι οικειοποιήθηκε το όνομα «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ταραχές στην Ουκρανία, πέρα από το ενεργό (από το 2014) μέτωπο του Ντονμπάς, συνίστανται σε έναν ιδιότυπο ορθόδοξο εμφύλιο μεταξύ των πιστών. Η διαμάχη πυροδοτήθηκε μετά από την προσπάθεια της νέας εκκλησίας να επικρατήσει επί των περιουσιακών στοιχείων της παλαιότερης. 
 
Ακόμα και δια της βίας συγκρούονται οι πιστοί με δεκάδες καταγεγραμμένα περιστατικά επιθέσεων και άμυνας ώστε να μη χαθεί η κυριότητα των ορθοδόξων εκκλησιών.
 
Και τι κάνουν οι αρμόδιοι: Ο Επιφάνιος φωτογραφίζεται με μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ενώ οι Ρώσοι κατηγορούν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για χρηματισμό από τους Αμερικανούς ώστε να προχωρήσει τη χορήγηση του αυτοκεφάλου της Ουκρανικής εκκλησίας. 
 
Ο Βαρθολομαίος τους απαντά ότι φιλοδοξούν να γίνουν η Τρίτη Ρώμη και να τον εκθρονίσουν, ενώ το αποτέλεσμα από κάθε οπτική γωνία είναι ένα: Η Ορθοδοξία παραμένει διαιρεμένη και «ματωμένη» μπροστά στις προκλήσεις και στα δύσκολα που έρχονται.

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040e-genius.gr ...intelligent web software