x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τι σηματοδοτεί η απόφαση Βαρθολομαίου για την αναγνώριση της σχισματικής ψευδοεκκλησίας των Σκοπίων

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Νέο γύρο έντασης στην Ορθοδοξία αναμένεται να φέρει η απόφαση Βαρθολομαίου για αναγνώριση της ψευδοεκκλησίας των Σκοπιανών με την ονομασία «Εκκλησία Αχρίδος».

Μόνο έκπληξη δεν αποτελεί το συγκεκριμένο γεγονός, που αποτελούσε σκοπιανή απαίτηση πριν οι ανιστόρητοι γείτονες αναγνωριστούν με το όνομα Βόρεια Μακεδονία, μετά από την υπογραφή της κατάπτυστης και εθνοπροδοτικής συμφωνία των Πρεσπών.
 
Δεν είναι μυστικό ότι τον Ιανουάριο του 2020 η αντιπροσωπεία των Σκοπιανών είχε επισκεφθεί τον Βαρθολομαίο με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναγνώριση αυτοκεφαλίας, ενώ στα Σκόπια λειτουργούν αυτή τη στιγμή δύο εκκλησίες.
 
Από τη μια πλευρά η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» που έχει τις ρίζες της στην εποχή του Τίτο και δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη εκκλησία και από την άλλη η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», κανονικά αναγνωρισμένη από το Πατριαρχείο Σερβίας και άλλες εκκλησίες.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχισματικοί, για να περάσουν το «αγκάθι» της ονομασίας, λίγο πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, είχαν αιτηθεί τη μετονομασία τους σε «Αρχιεπισκοπή Αχριδών», με αίτημά τους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο έφερε την υπογραφή Ζάεφ.
 
Όμως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι η στρατηγική άλλαξε και οι γείτονες προκρίνουν την αυτοκεφαλία μιας εκκλησίας που φέρει τον προσδιορισμό «μακεδονικός».
 
Ωστόσο ο Βαρθολομαίος που, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αποδέκτης πολλών αντιδράσεων εκ μέρους ιερέων της εκκλησίας της Ελλάδας που αντέδρασαν έντονα στη χρήση του όρου Μακεδονικός, αναγνώρισε τη σχισματική εκκλησία που δημιουργήθηκε την εποχή της Γιουγκοσλαβίας, με την ονομασία «Εκκλησία Αχρίδος» .
 
Εκκλησιαστικοί κύκλοι που αντιτίθενται στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σημειώνουν πως αν και δε χορηγήθηκε προς το παρόν αυτοκέφαλο, η απόφαση επιχειρεί να προκαλέσει τριγμούς στη συνοχή της Σερβικής εκκλησίας, την οποία ο Βαρθολομαίος καλεί να συνεργαστεί με τους σχισματικούς σκοπιανούς,  Από την άλλη φέρεται να επιθυμεί πλήγμα στο κύρος των ορθοδόξων αδερφών της Σερβίας που υποστηρίζουν τη ρωσική εκκλησία και τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, στον απόηχο της διαμάχης του ουκρανικού αυτοκέφαλου.
 
Αν και δεν έχει υπάρξει προς το παρόν απάντηση της Σερβικής εκκλησίας, οργισμένη εμφανίζεται από την πλευρά της η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία. Δια των αντιπροσώπων της απάντησε μέσω του ρωσικού πρακτορείου TASS, πως η αναγνώριση των σχισματικών ήταν μια «κατάφωρη εισβολή με πολιτικά κίνητρα, στην αρμοδιότητα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040e-genius.gr ...intelligent web software