x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αυτή είναι η ευθεία οδός προς την «μακαρία αιώνια Ουράνια Πόλη»

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

«Μπροστά Σου είμαστε ξένοι και προσωρινοί, όπως όλοι οι πρόγονοί μας. Οι μέρες μας πάνω στη γη είναι σαν τη σκιά και δεν υπάρχει ελπίδα μονιμότητας» (Α΄ Παρ.29:15).

Πόσο παράξενα ακούγονται αυτά τα λόγια για τους ανθρώπους της εποχής μας, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν στηρίγματα στην ανθρώπινη ευφυΐα, στην εσωτερική τους πειθαρχία, στη δύναμη των στρατευμάτων. Όλα τα ανθρώπινα δεν είναι στέρεα: η γνώση, η ισχύς, η ομορφιά… Και τι είναι στέρεο; Οι εντολές του Θεού, το θέλημα του Θεού και ό, τι προέρχεται από τον Θεό και ό, τι Αυτός μας υπόσχεται.

*

«Και τους οδήγησε μέσ’ από δρόμο ολόισιο, σε πολιτεία να πάνε που να μπορούν να κατοικήσουν» (Ψαλ. 106: 7).

Η οδός στην οποία οδηγεί ο Κύριος τους ανθρώπους είναι ευθεία οδός προς την μακαρία αιώνια Ουράνια Πόλη. Ποια οδός είναι αυτή; Η τήρηση των εντολών. Οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν αυτήν την οδό του Θεού. Επιλέγουν τα δικά τους κίβδηλα μονοπάτια προς την ευτυχία. Αλλά είναι μάταιος κόπος: αυτά τα μονοπάτια δε θα οδηγήσουν προς την βέβαιη μακαριότητα. Το καλό σενάριο είναι, εάν μέσω διάφορων αναζητήσεων, μέσω πολλών λαθών και πτώσεων ο άνθρωπος δεν αγριέψει και δεν παραιτηθεί, αλλά θα βρει τον Θεό και θα Τον ακολουθήσει. Τότε θα βρει την αιώνια χαρά και ειρήνη.

*

«Αλίμονό σας, επαναστατημένα παιδιά», λέει ο Κύριος, «που εκτελείτε σχέδια χωρίς τη θέλησή μου και συμμαχίες κλείνετε χωρίς να ’χετε τη δική μου συγκατάθεση» (Ησ. 30:1)

Για αυτό το λόγο ο Κύριος έδωσε στους ανθρώπους το νόμο Του, ώστε να πορεύονται σύμφωνα με τις οδηγίες Του. Οι εντολές του Θεού είναι οι δρόμοι για την αιώνια σωτηρία μας και μαζί με αυτό για καλή, ήσυχη και μακρά επίγεια ζωή. Χωρίς την καθοδήγηση και τη βοήθεια του Θεού τα ανθρώπινα έργα δεν έχουν επιτυχή κατάληξη. Ω, τι καλό θα ήταν για όλους τους ανθρώπους, εάν πίστευαν στον Θεό, εάν είχαν τη μνήμη Θεού και εάν προσάρμοζαν τη ζωή τους στις εντολές του Θεού. Τότε στη γη θα υπήρχε κοινή ευτυχία, στην οποία τείνουν όλοι οι δυστυχισμένοι άνθρωποι και την οποία ποτέ δεν μπορούν να προσφέρουν άνθρωποι χωρίς πίστη που φέρνουν στον κόσμο την έχθρα, το μίσος και την γενική αποξένωση.   

*

«Αλλά κι εσείς κάνατε ακόμα χειρότερα απ’ τους προγόνους σας, γιατί ακολουθήσατε καθένας σας τις επιθυμίες της πονηρής καρδιάς του και δεν υπακούσατε σ’ εμένα» (Ιερ.16: 12).

Ο σημαντικότερος σκοπός του χριστιανού είναι να γίνει μονή του Θεού ήδη εδώ, στη γη (βλ.Ιω.14: 23). Και το εμπόδιο σε αυτό είναι το πείσμα, η υπερηφάνεια και η ο εγωισμός μας. Δε θέλουμε να ζούμε σύμφωνα με τις φωτεινές και αγαθές εντολές του Θεού και ζούμε σύμφωνα με τα δικά μας θέλω, αν και γνωρίζουμε ότι δεν είναι για το καλό μας. Η ειρήνη και η χαρά δε θα επέλθουν στην ψυχή μας, εάν δεν σπάσουμε το πεισματάρικο θέλημά μας και δεν υποταγούμε πλήρως στο θέλημα του Χριστού Σωτήρα. Ο Κύριος μας καλεί να απαρνηθούμε το υπερήφανο θέλημά μας και να παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού όχι εξαιτίας ενός κάποιου σατραπισμού (να μη σκεφτεί κανείς κάτι τέτοιο!), αλλά λόγω της απέραντης αγάπης προς εμάς, επειδή μόνο με τον Θεό και μέσα στον Θεό βρίσκεται η απόλυτή μακαριότητά μας, και αιώνια, μάλιστα.

«Και τώρα, Ισραηλίτες, τι άλλο σας ζητάει ο Κύριος, ο Θεός σας, παρά να τον σέβεστε, να βαδίζετε σύμφωνα με τις εντολές του, να τον αγαπάτε και να τον λατρεύετε με όλη την καρδιά σας και με όλη την ψυχή σας» (Δευ.10: 12).

Να ποιο είναι το κυριότερο έργο κάθε χριστιανικού λαού: η λατρεία του Θεού. Τι σημαίνει αυτό; Άραγε, παντού πρέπει να τελούνται ατελείωτες ιερές ακολουθίες και όλοι οι λαϊκοί πρέπει να αφήνουν όλες τις συνηθισμένες δουλειές τους σε αυτό το διάστημα; Στην Αρχαία Ρωσία σχεδόν έτσι ήταν. Βογιάροι και τσάροι, αριστοκράτες και απλοί άνθρωποι, παλαιότερα, άκουγαν τον όρθρο κάθε μέρα ή στους ναούς ή στα σπίτια τους, και μετά ξεκινούσαν τις κοσμικές δουλειές τους. Θα θεωρήσουν, στην εποχή μας, αυτήν την ωραία πράξη δύσκολη για να γίνεται στους χριστιανικούς ναούς. Τουλάχιστον ας βάλουν όλοι οι άνθρωποι ως θεμέλιο της ζωής τους, και της κρατικής και της κοινωνικής και της προσωπικής, τις εντολές του Θεού. Ας γίνεται το πανάγιο θέλημα Του στη γη.

Τα παραπάνω τόνισε ο Ιερομάρτυρας Ονούφριος Γκαγκαλιούκ, αρχιεπίσκοπος Κουρσκ.



e-genius.gr ...intelligent web software