x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

«Η συμπεριφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι μπελάς»

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Γράφει η Μάχη Γραικού

Λόγω της αδικαιολόγητης και διόλου εποικοδομητικής επιθετικότητας της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU), οι Ουκρανοί ιθύνοντες αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την ανάγκη προστασίας της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) και της θρησκευτικής ειρήνης στη χώρα. Μια ειρήνη, την οποία δεν προστάτεψε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τις ενέργειές του εκεί, όπως εμείς στην «ΕΩ» έχουμε πολλάκις επισημάνει.

ΜΠΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ

Ένα τέτοιο συμπέρασμα για τα προβλήματα που προκαλεί η δράση της OCU, μπορεί να εξαχθεί από μια συνέντευξη του Μητροπολίτη Μελέτιου (Γιεχορένκο) του Τσερνιβτσί και της Βουκοβίνα, προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Έχοντας καλύψει την έντονη δραστηριότητα της ιεραρχίας της UOC και των κληρικών για την παροχή βοήθειας στον τοπικό πληθυσμό, τους εσωτερικά εκτοπισμένους και τους Ουκρανούς υπερασπιστές, ο Μητροπολίτης Μελέτιος σημείωσε:

«Οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU) προσπαθούν εσκεμμένα εδώ και πολλά χρόνια, ακόμη και τώρα, να μας χαρακτηρίσουν ως Εκκλησία που είναι ξένη προς την Ουκρανία, αποκαλώντας μας σκόπιμα ‘Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία’. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πάντα ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία αποτελείται από Ουκρανούς και πολίτες της Ουκρανίας. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη σημασιολογική αφήγηση που έχει ήδη φέρει πολλά προβλήματα στη χώρα μας. Σε μια εποχή που όλοι χρειαζόμαστε ενότητα μεταξύ των ανθρώπων, όταν ο εχθρός βρίσκεται στα ανατολικά και νότια της χώρας, εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας εργάζονται για να διασπάσουν τον λαό μας μέσα στη χώρα, αφαιρώντας μας με τη βία τις ενορίες μας, εγείροντας συκοφαντίες κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, κατά των ενοριών μας που υπερασπίζονται τη χώρα τους, εναντίον Ουκρανών που είναι σαν τους εαυτούς τους. Η συμπεριφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι μπελάς για τον λαό μας», είπε ο ιεράρχης.

Με τη διαιρετική και την υπονομευτική συμπεριφορά τους, οι άνθρωποι της OCU που έχουν την κάλυψη του Φαναρίου, βλάπτουν την ασφάλεια της Ουκρανίας, όπως είναι πλέον πεπεισμένο το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Όπως επισημαίνει ο σεβασμιότατος, «μου φαίνεται ότι η κυβέρνησή μας αρχίζει να κατανοεί αυτό το πρόβλημα». Διότι κάποιοι στο Κίεβο μπορεί να πήραν αρχικά αυτό που ήθελαν από το Φανάρι με τη βοήθεια της Δύσης, αλλά τώρα το ξανασκέφτονται. Και το ξανασκέφτονται, βλέποντας τις συνέπειες κάποιων εντελώς αστόχαστων πρωτοβουλιών και πράξεων, που επέφεραν σχίσμα στην Ορθοδοξία και θα στηλιτευθούν στο μέλλον από τους πιστούς και την ιστορία.

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;

Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Ολεκσάντρ Τκατσένκο, αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο διαίρεσης, έχει ήδη πει πολλές φορές στις δημόσιες ομιλίες του τους τελευταίους μήνες ότι τόσο η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι «οι δύο ουκρανικές εκκλησίες μας», ότι δεν υπάρχει «Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία», αλλά αντ’ αυτού υπάρχει η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. «Άρα, από τη σκοπιά του κράτους, δεν πρέπει να υπάρχουν ‘σωστοί’ και ‘λάθος’ Ουκρανοί. Όλοι τους έχουν τα ίδια δικαιώματα», τόνισε ο εκπρόσωπος της UOC.

Η πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας για την Εθνοπολιτική και την Ελευθερία της Συνείδησης Ολένα Μπόγκνταν, εστιάζει επίσης την προσοχή της στο γεγονός ότι περίπου εκατό εκκλησίες της UOC που κατελήφθησαν από την OCU, παραμένουν κενές ή κλειστές. Η ίδια έχει τονίσει ότι αποφάσεις για την τύχη των ναών δεν μπορούν να ληφθούν από όλους, αλλά μόνο από μέλη της θρησκευτικής κοινότητας, που είναι οι άνθρωποι που παρακολουθούν τις λειτουργίες σε κάποιο ναό, κάνουν δωρεές σε αυτόν και τον συντηρούν». Εν τω μεταξύ, οι εκδιωγμένες κοινότητες αναγκάζονται επί χρόνια να προσεύχονται έξω από το σπίτι του ιερέα, ή στο εσωτερικό του. Σύμφωνα πάντα με τον Μητροπολίτη Μπουκοβίνας, «το ουκρανικό κράτος κατανοεί τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας. Τους μήνες αυτούς του πολέμου, το κράτος διαπίστωσε το κολοσσιαίο ηθικό και ανθρωπιστικό δυναμικό της Εκκλησίας, η οποία στήριξε τον λαό της στην υπεράσπιση της χώρας». Ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ενέκρινε τις τροποποιήσεις που επέτρεψαν στους ιερείς της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC) να επιστρέψουν στον στρατό. Ωστόσο, λέει ο Μητροπολίτης Μελέτιος, «σε περιφερειακό επίπεδο, σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, υπάρχουν πολλές ακατάλληλες χρήσεις και γεγονότα της παρέμβασης της κυβέρνησης στην εκκλησιαστική ζωή, και συχνά ακόμη και άμεσες έκνομες ενέργειες».

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

Αυτή είναι λοιπόν η συμπεριφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU) που αναγνώρισε – κακώς - το Φανάρι. Υπενθυμίζουμε πως η OCU δημιουργήθηκε με μεθόδευση της πολιτικής εξουσίας την οποία διαδέχθηκε το κόμμα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι μετά τις εκλογές του 2019. Οι υποστηρικτές της OCU σε πολλές περιοχές αρνούνται στην πραγματικότητα να συνεργαστούν με τις κεντρικές αρχές, θέλοντας να προωθήσουν με κάθε τρόπο τα άνομα συμφέροντά τους και δημιουργώντας πολλές εστίες έντασης και διαίρεσης. Η κυβέρνηση στο Κίεβο, βλέποντας σιγά – σιγά με ποιους έχει να κάνει και αντιλαμβανόμενη ότι αυτοί όλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπονομεύουν την αμυντική προσπάθεια, συνειδητοποιεί ολοένα και περισσότερο την ανάγκη να προστατεύσει ενεργά την ειρήνη και το νόμο στο θρησκευτικό πεδίο.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software