0
0
0
s2smodern

Συνέντευξη στον Δημήτρη Παπαγεωργίου

Τον Μπάμπη Καραθάνο, τον έμαθαν πολλοί Έλληνες τον τελευταίο μήνα, μετά την συλληψή του από τις αλβανικές αρχές την ημέρα της κηδείας του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Είμαι βέβαιος όμως ότι πολλοί από τους δικούς μας αναγνώστες τον ήξεραν αρκετό καιρό πριν, καθώς είναι ένας από τους πιο δραστήριους Έλληνες για το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου εδώ και δεκαετίες θα έλεγα. Πρόεδρος των Βορειοηπειρωτών στην Αθήνα, δραστήριος ακτιβιστής από την εποχή της δεκαετίας του '90, έχει κάνει αγώνες και έχει λιώσει σόλες στο πεζοδρόμιο, οι απόψεις του για το τι συνέβη έχουν ιδιαίτερη σημασία. Γι' αυτό και βρεθήκαμε μαζί του για να σας τις μεταφέρουμε.

- Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνεστε στην λίστα των ανεπιθύμητων στην Αλβανία. Πώς αισθάνεστε;

- Κοιτάξτε, εγώ δεν ξέρω αν είμαι ανεπιθύμητος, γιατί πολλές φορές ο αλβανικός τύπος με έχει βγάλει ανεπιθύμητο, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί. Όλη μου η δράση, η πολιτική, και εδώ και εκεί, δεν παραβιάζει κανένα νόμο. Ίσως να ενοχλεί, να ενοχλεί ότι διεκδικούμε τα αναφαίρετα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Να ενοχλεί του Αλβανούς, αλλά δεν παραβιάζουμε κανένα νόμο, διεθνή ή αλβανικό. Γιατί εμείς ούτε βρίσαμε την Αλβανία, ούτε είπαμε κάτι εναντίον της Αλβανίας και του αλβανικού λαού, απλά είπαμε ότι πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι, να μας δοθούν στοιχεία για την επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων και αυτά τα περιμένουμε. Τώρα αν είμαι πράγματι στην κατάσταση θα το μάθουμε, αν και δεν έχω ούτε εγώ κάποια επίσημη ενημέρωση, παρόλο που όπως έχω ξαναπεί, δεν μπορεί ένα κράτος, ένα ευρωπαϊκό κράτος να βγάζει κάποιους ανθρώπους ανεπιθύμητους, ιδιαίτερα υπηκόους της – αν κι εγώ δεν είμαι αλβανός υπήκοος- αλλά ούτε και ξένους, χωρίς να τους δικάσει, να τους κατηγορήσει για κάτι. Πρέπει να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Τώρα για τους ξένους υπηκόους που είναι σε αυτή την λίστα, αν είμαι μεταξύ αυτών θα το δω στις 8 Δεκεμβρίου που θα γίνει το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Εγώ θα πάω. Εάν δεν μου επιτρέψουν να μπω, θα πρέπει να μου πουν και το γιατί, να το ανακοινώσουν. Θα δούμε. Εγώ πάντως θα συνεχίσω την δράση μου και δεν θεωρώ ότι θα έχω πρόβλημα να μπαίνω στην πατρίδα των γονέων μου, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, που θέλει να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ και είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ.

- Το βράδυ που σας συνέλαβαν, τι συνέβη;

- Από το μεσημέρι της ημέρας της κηδείας, με παίρνανε τηλέφωνα από ελληνικά κανάλια και ραδιόφωνα και με ρωτούσαν αν έχω συλληφθεί ή εάν είμαι ελεύθερος, γιατί τα αλβανικά κανάλια μετέδιδαν ότι είχα συλλήφθη και ότι ήμουν στο Αργυρόκαστρο. Εγώ στην αρχή το θεώρησα αστείο, αλλά μετά κατάλαβα ότι υπήρχε η πρόθεση να συλληφθώ και ότι προφανώς με είχαν στοχοποιήσει οι Αλβανοί ότι εγώ κατά κάποιο τρόπο συντονίζω όλη την προσπάθεια που έγινε για να τιμηθεί αλλά και να προστατευθεί η μνήμη του Κωνσταντίνου. Όταν τέλειωσε η κηδεία εγώ και άλλα τρία ηγετικά στελέχη της Ομόνοιας φύγαμε με το αυτοκίνητο ενός εξ' αυτών και πηγαίναμε προς την Κακαβιά. Προφανώς κάποιο αυτοκίνητο της αστυνομίας μας ακολουθούσε και μας σταμάτησε τρία περίπου χιλιόμετρα πριν τα σύνορα. Με καλάσνικωφ, με έναν τρομοκρατικό τρόπο μας κατέβασαν από το αμάξι, ζήτησαν τα κινητά μας, τις ταυτότητές μας, να αφήσουμε ό,τι έχουμε. Έπεσαν τηλέφωνα και μας οδήγησαν έναν - έναν, με ξεχωριστά περιπολικά, στην αστυνομία των Τιράνων. Όταν πήγαμε εκεί με έβαλαν σε ένα ξεχωριστό κελί, ξέχωρα από τους άλλους. Είχε έναν φρουρό έξω από το κελί, που με παρακολουθούσε συνεχώς. Μετά από λίγο είδα ότι είχαν έλθει και άλλοι εκτός από εμάς τους τέσσερεις. Εγώ πρόλαβα να επικοινωνήσω με ελληνικά μίντια και το ελληνικό προξενείο, τους συναγωνιστές μου στο χωριό αλλά και τους δύο δικηγόρους μου, τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο και τον Μάκη Βορίδη. Οπότε πια το νέο είχε φύγει. Και μέχρι να κλείσω το κινητό μου έστειλαν μήνυμα ότι παίζει πρώτη είδηση στα κανάλια. Είχα πια μια σιγουριά ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι έχει ενημερωθεί η κοινή γνώμη, θα κινηθούν μηχανισμοί. Μετά έμαθα ότι είχε έλθει στο σημείο ο πρόξενος και ο υποπρόξενος Αργυροκάστρου. Άρα είχε ξεκινήσει μια διαδικασία.

- Πώς κρίνετε την στάση της Ελληνικής Πολιτείας, τόσο κατά την ημέρα της δολοφονίας Κατσίφα, όσο και σε όσα ακολούθησαν;

- Το έχω καταγγείλει. Η Ελλάδα ήταν απούσα από το περιστατικό και γενικώς η Ελλάδα έχει κρατηθεί πολύ χαμηλά, όσον αφορά στις σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες. Δίνουμε την εντύπωση μιας αδύναμης χώρας, μιας χώρα που δεν διεκδικεί, δεν πιέζει, δεν προσπαθεί να γίνουν σεβαστά τα καλώς νοούμενα συμφεροντά της. Είναι η πιο δυνατή χώρα στα Βαλκάνια, κοινωνικά, πολιτικά, στρατιωτικά αλλά και οικονομικά, παρόλη την κρίση της. Και όμως βλέπουμε πώς μας συμπεριφέρονται οι Αλβανοί, πώς μας συμπεριφέρονται οι Σκοπιανοί, πώς μας συμπεριφέρονται γενικώς οι γείτονές μας. Αυτό τι λέει; Λέει ότι δεν έχουμε την ενότητα που χρειάζεται, δεν έχουμε την εθνική στρατηγική που χρειάζεται και κυρίως δεν έχουμε την σταθερή εξωτερική πολιτική για να διεκδικούμε σταθερά αυτό που χρειάζεται. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε τις απαράδεκτες δηλώσεις Ράμα, οι οποίες δεν έτυχαν καμίας απάντησης από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Εγώ θα περίμενα από έναν σοβαρό πρωθυπουργό να έλεγε ότι λυπούμαστε πολύ για το χάσιμο της ζωής ενός νέου ανθρώπου, δυστυχώς έκανε σφάλμα και σε ανταλλαγή πυρών έπεσε νεκρός, συλλυπούμαι την οικογένειά του και ελπίζω να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα. Αυτό θα ήταν μια λογική δήλωση από έναν Αλβανό πρωθυπουργό, με σώας τα φρένας. Ενός πρωθυπουργού που θα σεβόταν την Ελλάδα που έχει κρατήσει όρθια την Αλβανία. Δεν ήταν αυτό όμως. Ήταν μια προκλητική δήλωση, απαξιωτική για την Ελλάδα, τον ελληνισμό και τον νεκρό. Αντί απάντησης στον κ. Ράμα, ο κ. Τσίπρας επέλεξε δύο ημέρες μετά την δολοφονία Κατσίφα να απαντήσει στην... μαμά του Ζάκ Κωστόπουλου και της είπε ότι θα διερευνηθεί η υπόθεση του γιού της. Σημειωτέον ότι ο συγκεκριμένος μπήκε να ληστέψει. Καταλαβαίνετε την διαφορά μεταξύ των δύο γεγονότων. Έχουμε από την μια αυτό και από την άλλη έναν νεκρό Έλληνα από τις σφαίρες Αλβανών, που δεν ξέρουμε πώς, γιατί ήθελε να σηκώσει την ελληνική σημαία και το θέμα της μειονότητας. Και το αποκορύφωμα όλης αυτής της ιστορίας και της ανυπαρξίας εξωτερικής πολιτικής και του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν ότι μετά την σύλληψή μας δεν έγινε ένα διάβημα διαμαρτυρίας. Παρόλο που ήταν μπλόφα γιατί δεν κατηγορηθήκαμε για κάτι. Αλλά είχαμε και ξανά δηλώσεις του Ράμα, που έβρισε όλους όσους είχαν πάει στην κηδεία, ως κοράκια, νεκροθάφτες, φέρετρα και άλλα. Κάτι που είχε προκαλέσει ο ίδιος, γιατί ποια έχουμε στοιχεία για το ποιος έδωσε την εντολή.

- Ποιος έδωσε την εντολή;

- Αποκαλύπτεται μετά τις καταγγελίες του τέως πρέσβεως της Ελλάδος στα Τίρανα και στα Σκόπια, του κ. Αλέξανδρου Μαλλιά, ενός διπλωμάτη καριέρας με πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία και πάρα πολλές διασυνδέσεις στην Αλβανία, λόγω της πολύχρονης παρουσίας του εκεί, ο οποίος με δικά του στοιχεία και πληροφορίες και επώνυμα κατήγγειλε ότι την εντολή για την δολοφονία Κατσίφα έδωσε ο Σαντέρ Αλιέσι, ο μέχρι τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του κ. Ράμα. Ο οποίος μετά από τέσσερεις ημέρες ορίστηκε υπουργός Δημοσίας Τάξεως της κυβέρνησης. Είχε ήδη βέβαια το χρίσμα, αλλά δεν είχε πάρει την έγκριση της αλβανικής βουλής. Άρα τι έχουμε; Ότι ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως έδωσε την εντολή για την δολοφονία του παιδιού αντί της σύλληψής του. Αυτό τι μας λέει; Ότι οι Αλβανοί ενσυνείδητα δολοφόνησα τον Κ. Κατσίφα, για να στείλουν ένα μήνυμα στην μειονότητα. Ένα μήνυμα που λέει ότι όποιος σηκώνει σημαία πεθαίνει.

- Πέτυχε;

- Όχι δεν έχει πετύχει. Αυτό που συνέβη έχει ενώσει, έχει χαλυβδώσει τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Μας έχει δώσει μια δύναμη που εγώ την βλέπω, υπάρχει υψηλό φρόνημα και ηθικό και εμείς δεν θα το αφήσουμε το θέμα. Θα το πάμε μέχρι εκεί που πρέπει να πάει. Να αποκαλυφθούν οι ένοχοι.

- Τι θα κάνετε δηλαδή;

- Εμείς θα πιέσουμε με νομικά μέσα και ενέργειες. Θα πάρουμε έγγραφα, θα μας δώσουν στοιχεία υποχρεωτικά οι Αλβανοί για την όλη επιχείρηση. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν και βίντεο. Θα ζητήσουμε και το βίντεο. Να πω εδώ ότι εάν είχαν βίντεο που να ενοχοποιεί τον Κατσίφα θα το είχαν βγάλει από την πρώτη στιγμή. Το ότι δεν το βγάζουν δείχνει την ενοχή τους. Το ότι έπλυναν το πτώμα και δεν άφησαν να γίνει ιατροδικαστική εξέταση από τον Έλληνα πραγματογνόμωνα επίσης τους ενοχοποιεί. Είναι φανερό ότι θα αποκαλυφθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο ένοχος της δολοφονίας. Εμείς φτιάχνουμε έναν φάκελο και θα πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει αυτοτελώς και να ζητήσει στοιχεία από την Αλβανία. Και θα ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα ελληνικά κόμματα να συμφωνήσουν στο να μπλοκαριστεί όλη η ευρωπαϊκή βοήθεια που δίνεται μέσω κονδυλίων στην Αλβανία, λόγω της σύνδεσής της με την ΕΕ. Θα μπλοκάρουμε κάθε διαδικασία μέχρι η Αλβανία να μας δώσει στοιχεία για το περιστατικό.

- Έγιναν ήδη κάποιες απόπειρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

- Έγιναν από την κ. Θεοχάρους και τον κ. Μαριά. Θεωρώ ότι πρέπει να το πάρουν ζεστά όλοι μαζί οι Έλληνες Ευρωβουλευτές και να το θέσουν. Είναι ένα ζήτημα μιας ανθρώπινης ζωής. Θέλει διακομματική κίνηση και πίεση, δεν είναι θέμα ιδεολογικό. Πρέπει να δούμε πώς δολοφονήθηκε.

- Στην Ελλάδα θα κινηθείτε νομικά κατά αυτών που τον είπαν ψυχοπαθή και τα υπόλοιπα;

- Θα κινηθούμε ναι. Και κατά όλων αυτών, αλλά σε δεύτερο χρόνο. Πρώτα πρέπει να κάνουμε όσα πρέπει. Πρώτη προτεραιότητα είναι η αλβανική κυβέρνηση, η αλβανική αστυνομία. Όχι ο αλβανικός λαός.