Το δόγμα Ερντογάν: «Όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εχθρός μου»

-αγια-σοφια-750x430.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Το δόγμα Ερντογάν «όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εχθρός μου» φαίνεται πώς συναντάει ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας.

Η δημοφιλία του Τούρκου προέδρου υποχωρεί και στη θέση της κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια, όπως βεβαίως και η εκδίκηση είτε μέσω δικαιοσύνης είτε με κάποια άλλα μέσα. Η καταδίκη των δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία κατά του Ερντογάν και της Δικαιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή Αμερικανοί γερουσιαστές τάσσονται κατά της όποιας μεταφοράς τεχνογνωσίας ή τεχνολογίας των F-35 στην Τουρκία και στον επικίνδυνο Ερντογάν.

Έχοντας μόλις αφεθεί ελεύθερος έπειτα από περισσότερες από 500 ημέρες κράτησης, ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, πολλοί συνεργάτες της οποίας καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης, συμμετείχε στην Κωνσταντινούπολη σε διαδήλωση υπέρ της ελευθερίας του Τύπου. Στην απόφαση που εκδόθηκε χθες έπειτα από μια δίκη που θεωρήθηκε ως μια δοκιμασία για τη ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, 14 συνεργάτες της Cumhuriyet καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης μεταξύ δύο ετών και έξι μηνών και άνω των οκτώ ετών για βοήθεια σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», χωρίς να οδηγηθούν στη φυλακή εν αναμονή της εκδίκασης των εφέσεων. Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Ακίν Αταλάι καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και έξι μηνών, όμως αφέθηκε ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους αναμένοντας την εξέταση της υπόθεσης από εφετείο.

Λίγες μόλις ώρες μετά την αποφυλάκισή του ο Αταλάι πήρε μέρος σε μια διαδήλωση υπέρ της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. «Αυτή τη στιγμή είμαι ελεύθερος, αλλά δεν έχει τελειώσει» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα είμαστε ολοένα και περισσότεροι. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη, απούσα σήμερα, σύντομα θα επιστρέψει». Η Cumhuriyet, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1924, είναι μεταξύ των σφοδρότερων επικριτών του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βρέθηκε επανειλημμένως στο στόχαστρο δικαστικών διώξεων, οι υποστηρικτές της οποίας τις χαρακτηρίζουν ως τεχνάσματα που στοχεύουν στο να φιμώσουν την εφημερίδα. «Ντροπή στη Δικαιοσύνη» ήταν ο τίτλος  στο πρωτοσέλιδο της Cumhuriyet, ενώ τονιζόταν ότι η ετυμηγορία σε βάρος των δημοσιογράφων της έχει καταγραφεί ως «μαύρη κηλίδα» στην ιστορία. «Ορισμένοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, όμως αντιθέτως, εγώ είμαι χαρούμενος» σημείωσε ο Αταλάι. «Εμείς εκπροσωπούμε τους καλούς ανθρώπους και για αυτό πρέπει να είμαστε χαρούμενοι: το καλό θα νικήσει το κακό».

Πολλές οι αντιδράσεις στην Τουρκία για τους χειρισμούς του Ερντογάν... Πέφτει όντως η δημοτικότητά του στην Τουρκία;

Θυμίζουμε ότι οι εθνικιστές Γκρίζοι Λύκοι θα στηρίξουν τον Ταγίπ. Θα είναι ο απόλυτος Σουλτάνος μετά τις εκλογές Ιουνίου;

Ετικέτες: Ερντογάν Εκλογές Δόγμα Αντοπολίτευση