«Να προσέχεις… να πεις και σε άλλους να προσέχουν

Elder-ephraim-of-arizona-documentary-3.jpg
0
0
0
s2smodern


Γράφει ο Μ. Βιτάλης

Ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς, σύγχρονους γέροντες της Ορθοδοξίας που ζουν ακόμα. Πνευματικό τέκνο και μαθητής του μεγάλου ασκητή Ιωσήφ Σπηλαιώτη, που κοιμήθηκε το 1959. Ήταν για χρόνια στην συνοδεία του και έζησε κοντά του με αυστηρότητα, σθένος και αυταπάρνηση. Από την αρχή του μοναχικού του βίου κατανόησε ο γέροντας Εφραίμ ότι μόνο η ισχυρή φιλοπονία δαμάζει, συντρίβει τα πάθη του εξωτερικού ανθρώπου και έτσι ελευθερώνεται ο νους και επιδίδεται στην θεωρία. Ο Γέροντας έχει διπλή καρδιά. Στους συνανθρώπους του είναι πολύ γλυκός και επιεικής και μόνο στον εαυτό του είναι σκληρός και ανελέητος. Στην έρημο της Αριζόνα, στις ΗΠΑ δημιούργησε ένα μεγάλο ορθόδοξο μοναστήρι που σήμερα είναι κιβωτός αγάπης και προσευχής. Ένα μεγάλο ΘΑΥΜΑ είναι αυτό το ευλογημένο μοναστήρι στο πουθενά, στην έρημο. Πριν λίγο καιρό τον επισκέφθηκε στην Αριζόνα των ΗΠΑ, ηγούμενος μονής του Αγίου Όρους και συζήτησαν πνευματικά αλλά και γενικότερα θέματα, κυρίως κοινωνικά.

Όταν ο ηγούμενος επέστρεψε στο Περιβόλι της Παναγίας, ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος και προβληματισμένος, με όσα του «αποκάλυψε» ο γέροντας Εφραίμ. Σε πνευματικά του τέκνα είπε ότι ο γέροντας ήταν απολύτως σαφής: «Έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες… έχουμε φτιάξει στην μονή (Αριζόνα) ήδη μια «ομάδα κρίσης», υπεύθυνη να προετοιμάσει το μοναστήρι και τους προσκυνητές για τις πολύ δύσκολες ημέρες, για άγνωστο χρονικό διάστημα… Δεν μπορώ να καταλάβω τον κόσμο (στην Ελλάδα κυρίως). Όλοι με ρωτάνε: «Εμένα με πιάνουν τα νέα μέτρα της Ελληνικής κυβέρνησης;».

Ειλικρινά δεν μπορώ να κατονοήσω πόσο πολύ έχει διαβρωθεί η σύγχρονη κοινωνία και οι άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα. Κανένας πια δεν σκέφτεται τον διπλανό του. Όλοι σκέφτονται τα μικροσυμφέροντά τους. Δυστυχώς τα επερχόμενα γεγονότα είναι πλέον ορατά και δια γυμνού οφθαλμού. Ειλικρινά πιστεύω πως ο Θεός θα δώσει την ευκαιρία για να συνέλθουμε. Η Ελληνική Ορθοδοξία ανέδειξε μεγάλες σύγχρονες μορφές, όπως ο Άγιος Πορφύριος, ο Άγιος Παΐσιος, ο γέροντάς μου Ιωσήφ ο Σπηλαιώτης ή Ησυχαστής κ.ά.

Όλοι αυτοί μάτωσαν στον αγώνα υπέρ των συνανθρώπων τους, στον αγώνα να διώξουν την δυστυχία και το κακό από τις πληγωμένες καρδιές των ανθρώπων. Ποια ηθική υπάρχει πλέον; Το κακό έχει χτυπήσει την οικογένεια, την Παιδεία. Η κοινωνία που ξέραμε δεν υπάρχει πια. Σήμερα κυριαρχεί ο ατομικισμός. Ο ατομικισμός ζει και βασιλεύει, ενώ η απάτη έγινε «χάρισμα». Μεγάλωσαν γενιές που διδάχτηκαν πώς ν’ αρπάξουν. Αυτό το βλέπει ο Θεός και σήμερα επιτρέπει να δεχτούμε μερικές σφαλιάρες, ελπίζοντας πως θα συνέλθουμε, όπως συμβαίνει και στους μεθυσμένους…». Και συνεχίζει ο γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα να προτρέπει, να «εξομολογείται» τις ανησυχίες και τους εύλογους προβληματισμούς του στον ηγούμενο Μονής του Αγίου Όρους: «Να προσέχεις… να πεις και σε άλλους να προσέχουν. Μην αφήνετε την λογική σας να παραδίνεται με όσα σας λένε. Πού είναι μωρέ η λεβεντιά εκείνων που δεν επέτρεπαν σε κανέναν να τους μειώσει; Πού είναι εκείνα τα λεβεντόπαιδα που έδωσαν το αίμα τους για όλους εμάς; Αυτή η γη ποτίστηκε με αίμα. Είναι μεγάλο κρίμα να την κυβερνάνε ξένοι και ανάξιοι… Να προσέχετε». Τι να πω, λέει στα πνευματικά του τέκνα ο ηγούμενος της μονής του Αγίου Όρους.

Τα λόγια του γέροντα Εφραίμ της Αριζόνα είναι ξεκάθαρα και πρέπει να μας προβληματίζουν όλους. Έρχονται λοιπόν για την πατρίδα μας δύσκολες ημέρες. Προσέξτε παιδιά μου την ψυχή σας. Μαζευτείτε και δώστε ενωμένοι τον αγώνα σας. ΜΑΖΙ, δίπλα - δίπλα για Ιησού Χριστό και πατρίδα. Θα τα καταφέρουμε, αρκεί να έχουμε αγάπη και ακλόνητη πίστη. Φίλες και φίλοι, αναγνώστες της «Ε.Ω.» οι στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες. Τα δύσκολα τα ζούμε, τα βιώνουμε στο πετσί μας. Τα πιο δύσκολα όμως είναι μπροστά μας και θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά μας. Δοκιμασίες είναι για να αφυπνιστούν οι κοιμισμένες, οι ναρκωμένες συνειδήσεις μας. Ζούμε μια πολύ άσχημη πραγματικότητα που πιθανά θα χειροτερέψει.e-genius.gr ...intelligent web software