Η Επανάσταση της 21ης Απριλίου 1967

21η-Απριλίου-750x430.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Από το 1961 η κρίση στην χώρα μας βαθαίνει και σε αυτό συντελεί και η επάνοδος από την Αμερική του υιού του αρχηγού της Ένωσης Κέντρου Γεωργίου Παπανδρέου Ανδρέα.

Με την υποκίνησή του θα υιοθετηθεί η τακτική του «Ανένδοτου Αγώνα» και αμέσως μετά την εκλογή του ως βουλευτής της ΕΚ θα δημιουργήσει μέσα στον κομματικό μηχανισμό την δική του εξτρεμιστική ομάδα η οποία ανοιχτά πλέον θα συνοδοιπορήσει με την ΕΔΑ και θα υιοθετήσει και τα συνθήματά της. Έτσι την περίοδο 1061-63 θα δημιουργηθεί μία ομάδα η οποία θα αποτελέσει ένα έμμεσο «Λαϊκό Μέτωπο» στις μάζες της ΕΚ και της ΕΔΑ, συνδετικός τους κρίκος θα είναι οι άνθρωποι του Ανδρέα. Οι δραστηριότητές του όμως δεν θα σταματήσουν στην δημιουργία και οργάνωση πολιτικής μόνον ομάδας αλλά και στην οργάνωση μίας παραστρατιωτικής οργάνωσης του «ΑΣΠΙΔΑ» του οποίον είναι βέβαιο ότι ήταν ο πολιτικός αρχηγός και καθοδηγητής. Οι άνθρωποι του «ΑΣΠΙΔΑ» θα καταλάβουν καίριες θέσεις στο στράτευμα και θα προβούν σε διώξεις εθνικοφρόνων αξιωματικών μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Η οργάνωσή του θα επιχειρήσει να επεκταθεί και στην Κύπρο χρησιμοποιώντας το εκεί κλιμάκιο της ΚΥΠ και κατά την επίσκεψή του στην μεγαλόνησο ο Ανδρέας Παπανδρέου θα «τορπιλίσει» το σχέδιο «Άτσεσον» το οποίο ουσιαστικά δρομολογούσε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Αυτό, άλλωστε, κατήγγειλε στις 12 Μαΐου 1965 ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής ο οποίος αποκάλυψε την συνωμοσία του «ΑΣΠΙΔΑ» στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος. Έτσι διαδραματίζονταν η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα όπου όλοι οι πολιτικοί λίγο έως πολύ ήθελαν την συνταγματική εκτροπή ακόμα και ο βασιλέας γι’ αυτό άλλωστε και ο Α/ΓΕΣ Σπαντιδάκης ανέθεσε στο Γεώργιο Παπαδόπουλο, του οποίου γνώριζε τις επιτελικές του ικανότητες, την οργάνωση της κίνησης του βασιλιά. Ο στρατός όμως δεν επιθυμούσε να παίξει τέτοιο ρόλο γιατί μία τέτοια κίνηση απλώς θα μετέθετε κάποιες καταστάσεις και υα συντηρούσε το πολιτικό κατεστημένο.

Έτσι το απόγευμα της 20ης Απριλίου 1967 στο σπίτι του Μιχάλη Μπαλόπουλου το Επαναστατικό Συμβούλιο υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπαδοπούλου αποφασίζει για τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου για την σωτηρία της Ελλάδος που θα τεθεί σε ενέργεια το ξημέρωμα της επομένης 21ης Απριλίου. Έτσι ξεκινώντας από το ίδιο σημείο με το 1909, το Γουδί, μία ομάδα πατριωτών Ελλήνων Αξιωματικών αποκαθιστά την τάξη στην χώρα. Η 21η Απριλίου ήταν γεγονός.

Συμπεράσματα

Αυτά τα χρόνια που έχουν περάσει από την ημέρα της μεταπολίτευσης έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί πολλά για την ενέργεια των αξιωματικών και για το δήθεν παρασκήνιο που βρίσκονταν «πίσω» από αυτήν τον αμερικανικό παράγοντα, σήμερα όμως είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι Αμερικανοί αιφνιδιάστηκαν από αυτήν την κίνηση αλλά και διαμαρτυρήθηκαν εντόνως. Ένα άλλο κραυγαλέο επίσης ψέμα είναι ότι η χώρα λόγω του Στρατιωτικού Καθεστώτος είχε περιπέσει σε διεθνή ανυποληψία, η Επανάσταση η οποία είχε επικρατήσει αναίμακτα και χωρίς ουδεμία αντίσταση είχε αναγνωριστεί και είχε συναλλαγές με όλες τις χώρες του κόσμου. ‘Οσο για τα επιτεύγματά της αυτά είναι πλέον γνωστά σε όλους. Δεν αποκατέστησε μόνον την κοινωνική ειρήνη αλλά έκανε την χώρα παγκόσμια οικονομική δύναμη σε σημείο τέτοιο που μπορούσε να περιφρονεί ακόμα και αυτήν την αμερικανική βοήθεια. Μηδένισε τα έλλειμμα και το εξωτερικό χρέος και για πρώτη φορά μετά το Καθεστώς της 4ης Αυγούστου καταπολεμήθηκε η ανεργία, ακόμα μπήκαν οι βάσεις για μία προηγμένη βιομηχανία στα πρότυπα των δυτικών οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών και έγιναν άπειρα έργα που σκοπό είχαν την βελτίωση της ποιότητος ζωής του ελληνικού λαού.

Το κυριότερο όλων όλοι αυτοί οι πολυπαρασημοφορημένοι στα πεδία των μαχών αξιωματικοί οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία ήταν κομμάτι του λαού και τέτοιοι παρέμειναν, ουδείς έγινε πλούσιος από την άσκηση της εξουσίας. Νομίζουμε ότι κάθε σύγκριση με το σήμερα είναι όχι μόνον ατυχής αλλά φέρνει και θλίψη, ότι και να λένε οι σημερινοί κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους η 21η Απριλίου 1967 ήταν ένα ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ και τέτοιο θα μείνει στην συνείδηση του ελληνικού λαού όσο και να προσπαθούν για το αντίθετο

Ετικέτες: Απρίλιος Πραξικόπημα Επανάσταση 1967 Συνταγματάρχες