10 χρόνια φυλακή στον Βόισλαβ Σέσελι

120418-seseli.jpg
0
0
0
s2smodern

Βγήκε η απόφαση της έφεσης του κράτους Δικαίου για την αθώωση του Σέσελι μετά από 11 χρόνια προφυλάκισης.

Η απόφαση του Εφετείου τον καταδίκασε σε 10 χρόνια για «εγκλήματα πολέμου» που «διέπραξε» στη Σερβία, και τον απάλλαξε και πάλι από τις ψευδείς κατηγορίες για εγκλήματα που τον κατηγορούσαν οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας και οι Κροάτες.

Ο Ηγέτης του  Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι απάντησε ότι η απόφαση από το Εφετείο της Χάγης είναι εντελώς παράνομη, διότι δικάστηκε σύμφωνα με το αγγλοσαξονικό δίκαιο.

«Η ετυμηγορία είναι παράνομη, και παραβιάζει αγγλοσαξονικό δίκαιο. Το Εφετείο δεν μπορεί να κηρύξει ένοχο τον κατηγορούμενο μετά την αθώωση. Μπορεί είτε να επιβεβαιώσει την αρχική ετυμηγορία, είτε να την αναιρέσει και να διατάξει μια νέα δίκη. Στην περίπτωση αυτή, έκαναν κάτι, το οποίο είναι απαράδεκτο κατά το αγγλοσαξονικό δίκαιο,» είπε ο Σέσελι

 Ο δικαστής Μερόν ανέφερε ότι λόγος του Σέσελι στο Ζβόρνικ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το 1992, στον οποίο καλούσε Σέρβους και Σερβοβόσνιους παραστρατιωτικούς να «καθαρίσουν» τη βοσνιακή πλευρά του ποταμού Δρίνου αποτελούσε «καθαρό κάλεσμα για εθνοκάθαρση», ωστόσο υπήρξε χρονική απόσταση μέχρι τα λόγια του να γίνουν πράξη από τις δυνάμεις των Σερβοβοσνίων, οπότε δεν μπορεί να του αναγνωριστεί ποινική ευθύνη.

Ο λόγος του Σέσελι, ωστόσο, υπέρ της εκδίωξης των Κροατών από το χωριό Χρτκόβτσι της Βοϊβοντίνα, αυτόνομης επαρχίας της Σερβίας, το 1992, αποτελούσε επίσης «ανοικτό κάλεσμα σε διάπραξη εγκλημάτων», τα οποία ακολούθησαν αμέσως, γι' αυτό και το δικαστήριο τον καταδικάζει σε 10 χρόνια κάθειρξη, κατέληξε ο δικαστής.

Ο Β. Σέσελι, ο οποίος είναι βουλευτής, δεν ταξίδεψε στη Χάγη για να ακούσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Κρατείτο στη Χάγη από το 2003 και είχε αποφυλακιστεί προσωρινά τον Νοέμβριο του 2014 για να δεχθεί θεραπεία λόγω καρκίνου στη Σερβία. Από τότε έχει αρνηθεί να επιστρέψει στη Χάγη.

Στέλεχος του ακροδεξιού, υπερεθνικιστικού κόμματος του Σέσελι ήταν για χρόνια και ο νυν πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πριν ακολουθήσει τον προκάτοχό του στην προεδρία της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, το 2008, στην ίδρυση του δεξιού Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος.

Τουλάχιστον τώρα θα ηρεμήσει από αυτόν το γολγοθά ο Σέσελι, ο οποίος ταλαιπωρείται τόσα χρόνια, με αυτή την περίεργη δίκη..

Ετικέτες: Καταδίκη Σέρβος Βόισλαβ Σέσελι Χάγη Εγκλήματαe-genius.gr ...intelligent web software