Μητσοτάκης: Τα εμβόλια διχάζουν αλλά οι ΛΟΑΤΚΙ μας ενώνουν

0
0
0
s2smodern

Την ώρα που οι υπουργοί της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωναν τα «προνόμια» σε εμβολιασμένους και έκοβαν την Ελλάδα «στα δύο» ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+.

Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε το πρωί της Τρίτης την έκθεση της Επιτροπής και ευχαρίστησε τον Πρόεδρό της, Λίνο - Αλέξανδρο Σισιλιάνο, και τα μέλη της. Αυτό που μας προκαλεί όμως εντύπωση είναι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης, καθώς υποστήριξε πως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα «δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί μεταξύ των πολιτών της», προσθέτοντας ότι «ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικός, πιστεύω ότι είναι και βαθιά αντιπαραγωγικός. Και για αυτό και η χώρα μας ακολουθεί την Ευρώπη, ενώνοντας αρμονικά όλες τις δυνάμεις της, ενσωματώνοντας το διαφορετικό στο κοινό. Αναγνωρίζοντας ίσα δικαιώματα σε όλους, απαιτώντας όμως και από όλους σεβασμό και αλληλεγγύη». (Κάτι για το οποίο δεν διαφωνούμε αλλά...) Αυτό... την ώρα που απαγορεύει σε μη εμβολιασμένους να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Μάλλον ο πρωθυπουργός ξεχνάει πως και ο ίδιος με δηλώσεις τους έχει διαχωρίσει τους πολίτες σε «ψεκασμένους» (όπως είχε πει σε διάγγελμα του όσους είναι σκεπτικοί απέναντι στον εμβολιασμό) και «εκλεκτούς» πολίτες που πρέπει να επιβραβευθούν γιατί εμβολιάστηκαν (δίνει 150 ευρώ σε νέους που θα κάνουν το εμβόλιο). Άλλωστε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει εδώ και καιρό τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, καθώς έχει δηλωμένο γκέι υφυπουργό Πολιτισμού, ο λόγος για τον Νίκο Γιατρομανωλάκη, ο οποίος πρόσφατα συμπεριλήφθη στην ετήσια λίστα του NBC με τα 30 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ξεχώρισαν διεθνώς. Από την πλευρά του, ο κ. Σισιλιάνος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση ακολουθεί «τη δομή της αντίστοιχης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ΛΟΑΤΚΙ+, 2020 - 2025». Πρόσθεσε δε, ότι πολλά από τα ζητήματα που απασχόλησαν την επιτροπή «άπτονται της αρχής της ισονομίας, της ισοπολιτείας και του κράτους δικαίου». Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε πως «προσπαθήσαμε να είμαστε ρεαλιστές, να λαμβάνουμε υπόψιν την κοινωνία του σήμερα αλλά συγχρόνως να προτείνουμε και ορισμένες τομές». Η έκθεση αποτελεί οδικό χάρτη με κατευθυντήριες γραμμές για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την εμπέδωση της ισότητας, αξιοποιώντας τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος. Από την πλευρά της Επιτροπής, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος - Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Καθηγητής της Νομικής του Σχολής ΕΚΠΑ και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καθώς και τα μέλη της: Η Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Κατερίνα Φουντεδάκη, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου, η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ταυτότητας φύλου, Μαρίνα Γαλανού, η Πρόεδρος της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο ΜΚΟ», Στέλλα Μπελιά, και ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, Απόστολος Καραμπαΐρης. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν στις εργασίες της Επιτροπής και παραβρέθηκαν στη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, Πρόδρομος Πύρρος. Στα βήματα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου η Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συστήθηκε τον Μάρτιο επιτροπή για τη σύνταξη της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ υπό τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κ. Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Η έκθεση της επιτροπής δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη με τις κατευθυντήριες γραμμές πολιτικών που στοχεύουν στην εξάλειψη των διακρίσεων και την εμπέδωση της ισότητας για τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας. Ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη δομή της πενταετούς ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ 2020-2025. Καταγράφει τα θεσμικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αλλά και τα ζητήματα που θα έπρεπε να επιλυθούν.