Γιορτάζουμε και χαρίζουμε πάρκα στην… Αλβανία!

0
0
0
s2smodern

Ωραίο τρόπο βρήκαν να γιορτάσουν την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία μας του 1821 οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Χρηματοδότησαν, σε έκταση 6 στρεμμάτων, ένα πάρκο στα Τίρανα το οποίο το ονόμασαν «Ελληνικό Πάρκο» και το εγκαινίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελιάι. Το πάρκο, μας λένε, είναι αποτέλεσμα δύο χρόνων αποτελεσματικής συνεργασίας της Πρεσβείας μας με τον δήμαρχο Τιράνων, αφού ήθελαν να το κάνουν δώρο γιατί έπρεπε να είναι τόσο χρονοβόρα η διαδικασία; Στα εγκαίνια ο δήμαρχος, ο δικός μας, των Αθηναίων δήλωσε: «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ωραιότερο δώρο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης εκτός χώρας». Προφανώς κανείς δεν του έχει μιλήσει για τους Τουρκαλβανούς δυνάστες των Ελλήνων που δρούσαν είτε ως φοροεισπράκτορες και μισθοφόροι των Τούρκων, είτε ως άτακτες ορδές που λεηλατούσαν την χώρα, όπως οι ορδές του Μούρτο Χάμζα στην Πελοπόννησο μετά τα Ορλωφικά, πριν τους εξοντώσει ο πατέρας του Κολοκοτρώνη.

Η Πρέσβης μας στα Τίρανα, Σοφία Φιλιππίδου το προχώρησε περισσότερο και ανακάλυψε τριπλό συμβολισμό της δωρεάς του πάρκου: α) την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, β) την συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας και γ) την συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ένταξή μας στην, σημερινή, Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν είναι έτσι γιατί δεν μοιράσαμε πάρκα και στους άλλους γείτονες να μην βγουν παραπονεμένοι; Τοποθετήθηκε και πινακίδα που μας πληροφορεί ότι: «Ο χώρος αυτός είναι αφιερωμένος στην φιλιά και αλληλοκατανόηση των δυο χωρών». Όσο για τον δήμαρχο Τιράνων που χαρακτήρισε το πάρκο ως «χώρο αφιερωμένο στις άριστες ελληνοαλβανικέςς σχέσεις» μάλλον μας δουλεύει. Που είδε τις άριστες σχέσεις, στις δημεύσεις των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών, στην τρομοκρατία που υφίστανται από τις αρχές, αλλά και από παρακρατικούς ή στην αγαστή συνεργασία Αλβανών και Τούρκων εις βάρος μας; Σε ένα πράγμα όμως είπε την αλήθεια, στην δήλωσή του ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που πάντα στήριζε την Αλβανία στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Αλήθεια είναι και την πορεία της Αλβανίας στηρίζουμε, όχι εμείς οι κυβερνήσεις μας, και της Τουρκίας, και των Σκοπίων γιατί κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και πιστεύουμε ότι εάν μπουν στην Ευρώπη θα σταματήσουν να διεκδικούν από εμάς τα πάντα, λάθος θα γίνουν και, πιο ισχυροί μάλιστα. Από την πλευρά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία ίσως μπορούμε να καταλάβουμε την σκοπιμότητα της κίνησης, την κίνηση του δημάρχου Αθηναίων όμως να παρευρεθεί και να χαριεντίζεται με τους Αλβανούς όχι.

Ίσως πει ότι στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις, αυτές όμως φέρνουν οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη στην Αλβανία όχι στην χώρα μας που τόσο ανάγκη τις έχουμε.

Ελεύθερος Κόσμος