«Χάος» με το AstraZeneca: Όχι όσοι έχουν θρομβώσεις - Ναι όσοι έκαναν την 1η δόση - Όχι όσοι είναι κάτω των 60!

0
0
0
s2smodern

Μπάχαλο με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η επιτροπή εμβολιασμών απαγορεύει τη χορήγησή του στους κάτω των 60, αλλά όσοι έχουν την 1η δόση συνιστάται να κάνουν και 2η δόση έστω και είναι κάτω των 60! Η "ενημέρωση" γίνεται απο την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε επίσημα πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται πλέον μόνο στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπως είχαμε ήδη αναφέρει. Παράλληλα, στην περίπτωση του AstraZeneca παραμένει η «σύσταση» για να γίνεται η 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο που έχει πραγματοποιηθεί και η 1η δόση, δηλαδή το… AstraZeneca, αλλά δεν διευκρινίζει τι γίνεται με τους κάτω των 60 που έκαναν την 1η δόση καθώς σταματά για τους κάτω των 60 αλλά ταυτόχρονα όσοι το έχουν κάνει και δεν έχουν σύμπτωμα θρόμβωσης συνιστάται να κάνουν και τη 2η δόση. Εξαιρούνται τα άτομα που στην πρώτη δόση είχαν σοβαρές παρενέργειες, όπως τα περιστατικά θρομβώσεων και έτσι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο εμβόλιο για την δεύτερη δόση! Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο κάποιοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca να θελήσουν να κάνουν με άλλο εμβόλιο τη δεύτερη δόση, η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η σύσταση γίνεται για να κάνει καλύτερα τα πράγματα και όχι για να τα χειροτερέψει.

Αυτό το πρόγραμμα του mix-n-match είναι κάτι το οποίο έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε ορισμένες χώρες, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια και σε βάθος χρόνος το ανοσολογικό αποτέλεσμα του συνδυασμού των εμβολίων, πρόσθεσε.