Τι θα συμβεί στο αιγαίο μετά την οριακή νίκη Ερντογάν;

erdo1.jpg
0
0
0
s2smodernΓράφει ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Γ. ΒΙΤΑΛΗΣ

Νομικός, συγγραφέας, αρθρογράφος

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν, ότι μετα τη «νόθα» οριακή πύρρειο εκλογική του νίκη (ΝΑΙ 51,3%) ο Ταγίπ Ερντογάν, στήνει πια χωρίς την πίεση του δημοψηφίσματος σκοτεινές προβοκάτσιες. Αυτές αρχικά θα οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο και πιθανά σε πολεμική σύγκρουση στο Αιγαίο. Η εχθρική εισβολή σχεδιάζεται προσεκτικά από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.


Την εποπτεία έχει ο Τούρκος Πρόεδρος που παίρνει τις τελικές κρίσιμες αποφάσεις. Έτσι στήνει στο παρασκήνιο προβοκάτσιες για να οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο σημείο μηδέν. Οι τουρκικές προκλήσεις είναι σχεδόν καθημερινές και είναι απλά θέμα χρόνου το πότε θα συμβεί το μοιραίο. Φυσικά στο επίκεντρο των τουρκικών βλέψεων είναι και τα υποβρύχια, υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται σε πολλά σημεία του Αιγαίου. Ενδεικτική είναι η διπλή πρόκληση σε βάρος της Κύπρου.

Τούρκοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων είναι και ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, απείλησε την κυπριακή κυβέρνηση με στρατιωτική δράση, εάν αυτή δεν κάνει σημαντικές παραχωρήσεις σε σχέση με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της περιοχής. Στην περίπτωση δηλαδή που οι τούρκοι δεν γίνουν συμμέτοχοι με το έτσι θέλω, στην συνεκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Κύπρου αλλά και του Αιγαίου, τότε « θα κάνουν οι Τούρκοι κάποια βήματα». Αυτό στην διπλωματική γλώσσα σημαίνει, ότι θα αναλάβει ο τουρκικός στρατός ένοπλη δράση, ώστε να επιβάλλει τη θέλησητου Ερντογάν δια των όπλων. Ταυτόχρονα με επιθετικές και προκλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων είχαμε σειρά τουρκικών ασκήσεων, ερευνας και διάσωσης, εντός του FIR Λευκωσίας (με διαδοχικές NOTAM της τουρκικής αεροπορίας και του ψευδοκράτους).

Δεν είναι λοιπόν όλο αυτό το σκηνικό απλά μια θεατρική παράσταση αλλά μια συγκεκριμένη και σοβαρή απειλή κατά της Κύπρου και κατά της Ελλάδας. Γίνεται με σχέδιο και πρόγραμμα. Με τη συνταγματική αναθεώρηση, μέσω του νόθου δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής, τα πάντα αλλάζουν προς το χειρότερο στην Τουρκία. Η τόσο οριακή νίκη του Ερντογάν ήταν αποτέλεσμα μεγάλης νοθείας. Έχασε την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο 63ετών Ερντογάν εκλέχτηκε Πρόεδρος τηε Τουρκίας τον Αύγουστο του 2014 αφού διετέλεσε Πρωθυπουργός για 12 χρόνια. Πλέον καθίσταται φαινομενικά τουλάχιστον ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Τουρκία. Για να το πετύχει πέρασε επί πτωμάτων και χρησιμοποίησε πολλά αθέμιτα μέσα. Πολλοί υποστηρικτές του ΟΧΙ φυλακίστηκαν, τα ΜΜΕ υπάρχουν μόνο για να υμνούν το καθεστώς του Ερντογάν και ουσιαστικά μόνο δημοκρατία και ελευθερία του λόγου και της έκφρασης δεν υπάρχει στη σημερινή Τουρκία.

Οι « χειρουργικές» παρεμβάσεις στα εκλογικά κέντρα, στις κάλπες δημιούργησαν θαυμαστές εκπλήξεις. Ψήφισε ο πολίτης ΟΧΙ στις κάλπες σε πολλά εκλογικά κέντρα της περιφέρειας κυρίως και σαν από θαύμα έβγαιναν μουστάκια «αλά Ερντογάν»!!! Γέμισαν με πλαστά και ψεύτικα μουστάκια οι κάλπες και η νοθεία στις επαρχιακές πόλεις κυρίως ήταν τόσο μεγάλη που έχανε «το παιδί τη μάνα». Η νίκη του σουλτάνου οφείλεται όχι μόνο στην αλλοίωση του εκλογικού αποτελεσμάτος αλλά και στη μαζική υποστήριξη των ακραίων εθνικιστών, των λεγόμενων γκρίζων λύκων. Οι υπερεθνικιστικές κορόνες του Ταγίπ Ερντογάν είχαν στόχο τα πολυπόθητα «κουκιά» του εθνικιστή Μπαχτσελί και της παρέας του. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε πολλά στου γκρίζους λύκους και εάν δεν τηρίσει τις υποσχέσεις του θα έχει σοβαρό πρόβλημα.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε μεταξύ άλλων στους εθνικιστές ότι θα καταλάβει ελληνικά νησιά, νησίδες ή βραχονησίδες, ώστε να υψώσει τις τουρκικές σημαίες εκεί που ονειρεύονται οι γκρίζοι λύκοι. Οι ελληνικές στρατιωτικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα ειδικά οι μονάδες στο Ανατολικό Αιγαίο και στον Έβρο. Η πολεμική μας αεροπορία βρίσκεται σε επιφυλακή για άμεση απογείωση των F16 και των Miraze 2000 που βρίσκονται σε πολεμικά αεροδρόμια κοντά στις επίμαχες περιοχές. Αντιτορπιλικά και υποβρύχια περιπολούν στο Αιγαίο όχι μόνο κοντά στο Καστελόριζο αλλά και σε άλλα νησιά μας που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια.

Το ζήτημα δεν είναι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα προκαλέσει σοβαρό θερμό επεισόδιο αλλά το πότε θα το πράξει. Κατα τις πληροφορίες που αποκλειστικά έχουμε από αξιόπιστες πηγές θα το επιχειρήσει αιφνιδιαστικά, όταν θα πιστέψουμε, ότι ο κίνδυνος πέρασε και τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο αιφνιδιασμός είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του σουλτάνου και ασφαλώς επιθυμεί να το εκμεταλλευτεί προς όφελός του. Υπάρχουν σήμερα κάποια κρίσιμα ερωτήματα που αταιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι τούρκοι έχουν σοβαρό πρόβλημα στις ένοπλες δυνάμεις τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 κατά του Ερντογάν.

Εμείς σαν Έλληνες έχουμε πραγματικά την επιχειρησιακή δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία μια στρατιωτική τουρκική επίθεση πουθα εκδιλωθεί αιφνιδιαστικά; Γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περίπου 10χρόνια να προμηθευτούν νέα όπλα, νέα οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και ότι η αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων γίνεται με αργούς ρυθμούς. Σε αντίθεση οι τούρκοι εξοπλίζονται συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να υπολογίζουν το υψηλό κόστος που απαιτείται.

Δυστυχώς εμείς οι Έλληνες διανύουμε πια σχεδόν μια δεκαετία φτώχειας, κατάθλιψης, μαυρίλας. Είναι η χειρότερη δεκαετία χωρίς αμφιβολία, μετά τα μαύρα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε. Η ανάσταση της χώρας αργεί πολύ να έρθει και φοβάμαι πως όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου να έρθει η ανάκαμψη, δεν θα υπάρχουν πολλοί Έλληνες ζωντανοί για να την βιώσουν.e-genius.gr ...intelligent web software