Οριστικοποιήθηκε το BREXIT - Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την τελική εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο

0
0
0
s2smodern

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, 660 βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας σε σύνολο 697. Μόνο πέντε εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου αρνήθηκαν και 32 απείχαν. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την ψηφοφορία. Η συμφωνία είναι «το θεμέλιο για μια ισχυρή και στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter. Την ίδια στιγμή, κάλεσε τη Βρετανία να εφαρμόσει τη συμφωνία «ευσυνείδητα».

Ήδη από πέρυσι η Βρετανία είχε αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ και την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση. Η συμφωνία, η οποία συνάπτεται ως υποκατάστατο, προβλέπει την παραίτηση από όλους τους δασμούς και τους ποσοτικούς περιορισμούς στην περίπτωση του αμοιβαίου εμπορίου. Το Κοινοβούλιο καθυστέρησε την επικύρωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο λόγος ήταν η διαμάχη με τη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με τους τελωνειακούς ελέγχους στη βρετανική επαρχία της Βορείου Ιρλανδίας. Η ΕΕ κατηγορεί τη Βρετανία για παραβίαση του Πρωτοκόλλου της Βορείου Ιρλανδίας, το οποίο ισχύει ήδη και υποτίθεται ότι εγγυάται ανοικτά σύνορα μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, που είναι μέλος της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε επίσης την ψηφοφορία της ΕΕ για το εμπορικό σύμφωνο ως «τελευταίο βήμα σε μακρύ ταξίδι».

Η επικύρωση θα δημιουργήσει «σταθερότητα» στις νέες σχέσεις μεταξύ των δύο μερών, ανέφερε ο Τζόνσον για να καταλήξει ότι η χώρα του μπορεί τώρα να «κοιτάξει προς το μέλλον και να οικοδομήσει μια πιο παγκόσμια Βρετανία».