Ποια «σενάρια συνωμοσίας» Μακαριότατε;

0
0
0
s2smodern

Γράφει η Μάχη Γραικού

Που είσαι Χριστόδουλε, πόσο μα πόσο λείπεις αυτούς τους δύσκολους καιρούς… Και πόσο αναπόφευκτες είναι οι συγκρίσεις! «Ορισμένοι αρνούνται την ύπαρξη του ιού και άλλοι την συνδέουν με σενάρια συνωμοσίας», λέει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για το Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ασχολούμενος με τα «επίγεια». Και βέβαια πρέπει να το κάνει, άλλωστε για πνευματική καθοδήγηση «διψά» ο σύγχρονος κόσμος. Αλλά, ΟΧΙ ΕΤΣΙ, σε καμία περίπτωση. Είναι ΛΑΘΟΣ και δη καταφανέστατα.

ΜΕ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ

«Μάιστα», που θα έλεγε και ο Αστερίξ. Σε μια πρόταση μόνο του μηνύματος, όμως, αποτυπώνεται όλη αυτή η λάθος αντίληψη που φυσικά οδηγεί και την «ποιμαντική» του (λέμε τώρα) τακτική σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Για να δούμε λοιπόν, με τα δικά μας μάτια εμείς εδώ στην «ΕΩ», γιατί είναι αυτή η αντίληψη λάθος. Και θα το κάνουμε αυτό, χωρίς επικοινωνιακά αποδομητική ή επικριτική προδιάθεση, μέρες που είναι. Άλλωστε, δημοσιογράφοι είμαστε και ο κόσμος περιμένει από εμάς πλην του ρεπορτάζ και μια άποψη, που για εμάς εδώ στην «ΕΩ», συνιστά γενικότερα στάση ζωής. Και την καταθέτουμε ενώπιόν σας, με ταπεινότητα, χωρίς να θεωρούμε σε καμιά περίπτωση πως μιλάμε εξ καθέδρας.

«ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΤΩΧΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ»

Για να δούμε λοιπόν που είναι το λάθος στην τοποθέτηση του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου. Ορισμένοι αρνούνται την ύπαρξη του ιού, μας λέει. Ναι, αυτό συμβαίνει και αν θέλετε και την άποψη της γράφουσας, δεν έχουν δίκιο. Όμως, άλλο αυτό, άλλο να κάνουν στην Αρχιεπισκοπή πως δεν καταλαβαίνουν πως ο κόσμος που σήμερα αμφισβητεί, έχει εξαπατηθεί κατ’ επανάληψη και να στηλιτεύουν την κριτική προδιάθεση ανθρώπων που πλέον – δικαίως εν πολλοίς - δεν εμπιστεύονται κανέναν, πλην του Θεού. Υπενθυμίζουμε λοιπόν στον Αρχιεπίσκοπο, ότι μόλις γνωστοποιήθηκε η επιδημία στην Κίνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με δημόσια τοποθέτησή του στις 14 Ιανουαρίου 2020 μας ενημέρωσε πως «οι προκαταρκτικές έρευνες που διενήργησαν οι κινεζικές αρχές δεν βρήκαν σαφή στοιχεία για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο του ιού COVID που εντοπίστηκε στην Γιουχάν της Κίνας». Υπενθυμίζουμε στον Αρχιεπίσκοπο ότι την εξάπλωση της πανδημίας ακολούθησε «βροχή» δημοσιευμάτων στον συστημικό Τύπο για την προέλευση του ιού, για το πώς αυτός «ξέφυγε» από εργαστήρια που ασχολούνται με την παρασκευή βιολογικών όπλων, για τις κατηγορίες εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης από τις ΗΠΑ και για άλλα πολλά. Οι δε αντικρουόμενες πληροφορίες ήταν τόσες πολλές, όσες και οι «κωλοτούμπες» των αρμοδίων, επιστημόνων και γραφειοκρατών, για την αντιμετώπιση της θανατηφόρας νόσου. Άρα, αλλού θα έπρεπε να στρέψει τα πυρά του ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος νόσησε επίσης από COVID και όχι εναντίον απλών ανθρώπων που στο κάτω – κάτω της γραφής, είναι δέκτες κυμάτων παραπληροφόρησης και δη από το πολιτικό και «μιντιακό» σύστημα. Και μια σημείωση Μακαριότατε: «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών έστιν η βασιλεία των ουρανών». Ας έχουμε ΟΛΟΙ συναίσθηση της ασημαντότητάς μας και ας επικρίνουμε λιγότερο τους συνανθρώπους μας. Ας συνεχίσουμε όμως, μιας και έχουμε και άλλα πολλά να πούμε.

ΠΟΙΑ «ΣΕΝΑΡΙΑ»;

Όσον αφορά τώρα στα «σενάρια συνωμοσίας»: επισημαίνουμε στον Μακαριότατο, ο οποίος δεν στερείται μόρφωσης, πως πάρα πολλά εκ των «σεναρίων συνωμοσίας», όπως αυτά αποκλήθηκαν από το σύστημα ώστε να στιγματιστούν, με την πάροδο του χρόνου επιβεβαιώθηκαν. Ο κατάλογος είναι μακρύς και δεν νομίζουμε ότι υπάρχει λόγος να απαριθμήσουμε εδώ. Όλοι γνωρίζουν τι εννοούμε. Όσοι σπουδάσαμε ανθρωπιστικές επιστήμες, διδαχθήκαμε άλλωστε για τη θεωρία του (Άγγλου) αιδεσιμότατου Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας, όπως αυτή διατυπώθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, σε μια μελέτη με τίτλο «Δοκίμιο για την αρχή του πληθυσμού». Με λίγα λόγια, ο προαναφερόμενος αγγλικανός ιερωμένος και λόγιος που ασχολήθηκε πολύ με τα θέματα της δημογραφίας, έγραψε τότε, σωστά ή λάθος (δεν εξετάζουμε τώρα αυτό), πως η αύξηση του πληθυσμού της γης λειτουργεί ανασταλτικά στην πρόοδο μίας ουτοπικής κοινωνίας, τονίζοντας μάλιστα πως «η δύναμη του πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερη, από αυτήν που μπορεί να συντηρήσει η γη». Και το έκανε αυτό, βάζοντας εαυτόν «απέναντι» από τις φιλελεύθερες θεωρήσεις της εποχής. Επίσης, κι εδώ θέλουμε να φτάσουμε, ο Μάλθους έγραψε πως όταν παρατηρείται υπερπληθυσμός, η φύση βάζει μπρος τους ρυθμιστικούς της μηχανισμούς, μεταξύ των οποίων είναι και οι ασθένειες & οι λοιμοί, προσθέτοντας βέβαια και τον πόλεμο, το έγκλημα και την ανηθικότητα. Όλα τα παραπάνω κάνουν θραύση σήμερα… Φυσικά, το ερώτημα είναι αν αυτή η πανδημία ήταν ανθρώπινος δάκτυλος ή απλά άλλη μια από τις επιδημίες κορωνοϊών που χιλιάδες χρόνια τώρα, μας έρχονται από την Ανατολή, όπου φωλιάζει το παγανιστικό & μυστικιστικό σκότος. Άλλη κουβέντα αυτή, σημαντική μεν, αλλά για άλλο φύλλο της «ΕΩ».

Η «ΜΑΛΘΟΥΣΙΑΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»

Ναι, ο κορωνοϊός συνιστά αυτό που επικράτησε να περιγράφεται ως «Μαλθουσιανή καταστροφή». Έπληξε, άλλωστε, σχεδόν τα πάντα: την οικονομία, τον ίδιο τον τρόπο ζωής μας, τις ανθρώπινες σχέσεις… Και μας οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, ήλθατε εσείς Μακαριότατε και αντί να αγκαλιάσετε, μέρες που είναι, τους ανθρώπους με τους οποίους προφανώς διαφωνείτε, τους κατακρίνετε δημόσια, ταυτιζόμενος μάλιστα για άλλη μια φορά – όλως τυχαίως - με το σύστημα. Ίσως είναι καιρός Μακαριότατε, να κάνετε την αυτοκριτική σας, αν τουλάχιστον σας ενδιαφέρει διόλου η υστεροφημία σας.