Γράφτηκε στις .

Μνημείο για τον Ήρωα Πιλότο: ένα Mirage F1 στο χωριό του Ήρωα Γιώργου Μπαλταδώρου

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Ένα πολεμικό Mirage F1, έφτασε ήδη στο Μορφοβούνι, το χωριό καταγωγής του Ήρωα Σμηναγού (Αντιπτέραρχος μετά θάνατον), Γιώργου Μπαλταδώρου που έχασε την ζωή του στην πτώση Mirage 2000-5 στις 12 Απριλίου 2018.

Η πολεμική αεροπορία για να τιμήσει τον χαμό του ήρωα, ξεκίνησε ήδη την τοποθέτηση ενός αεροσκάφους mirage F1 προς τιμή του Ήρωα Σμηναγού (Αντιπτέραρχος μετά θάνατον), Γιώργου Μπαλταδώρου στο τόπο καταγωγής του, στο Μορφοβούνι. Να θυμίσουμε ότι ο Γ. Μπαλταδώρος, πιλότος στην 331 Μοίρα Παντός Καιρού, έχασε τη ζωή του στις 12 Απριλίου 2018, σε ηλικία 34 ετών, όταν το Mirage 2000-5 με το οποίο πετούσε συνετρίβη ανοικτά της Σκύρου, επιστρέφοντας από αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών που είχαν παραβιάσει το FIR Αθηνών. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος, κηδεύτηκε με τιμές ήρωα στο χωριό του, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου μας. Αργότερα η ηγεσία της πολεμικής αεροπορίας αποφάσισε να στήσει ένα μνημείο στο χωριό του το Μορφοβούνι Καρδίτσας, ενώ ήδη φιλοτεχνείται και η προτομή του για να στηθεί στον ίδιο χώρο.

Ένα ιστορικό αεροσκάφος

Το αεροσκάφος που επιλέγει για να τιμήσει τον Καρδιτσιώτη ήρωα είναι το Mirage F-1CG με Serial Number (s/n) “113”. Το αεροσκάφος αυτό, ανήκε στην δύναμη της 334 Μοίρας Παντός Καιρού με έδρα της 126 Σμηναρχία Μάχης του Ηρακλείου. Με το συγκεκριμένο Mirage, είχε πραγματοποιήσει την τελευταία του πτήση ο αείμνηστος Στέλιος Δεμένεγας, λίγο πριν αποχωρήσει από την Διοίκηση της 126 ΣΜ και ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα έχασε τη ζωή του στην Κύπρο, σε πτώση ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς. Το Mirage F-1CG s/n “113”, μετά την αναστολή λειτουργίας της 334 ΜΠΚ, είχε ενταχθεί στη δύναμη της 342 ΜΠΚ στην 114 ΠΜ, έως την οριστική απόσυρση των αεροσκαφών. Το μεσημέρι της Παρασκευής (26/3/21), έφτασε στο Μορφοβούνι το αεροσκάφος με ειδικό γερανοφόρο όχημα, της Π.Α με επικεφαλής το Σμήναρχο Θεόφιλο Κοτσίδη. Το προσωπικό περιλαμβάνει τεχνικούς από τέσσερις πτέρυγες μάχης, μεταξύ των οποίων και την 114 που υπηρετούσε ο Γιώργος Μπαλταδώρος. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και Δημ. Συμβούλους.

Όπως τόνισε ο Σμήναρχος Θεόφιλος Κοτσίδης είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στο Γιώργο Μπαλταδώρο. Στον ίδιο χώρο θα τοποθετηθεί και η προτομή του πιλότου που ήδη φιλοτεχνείται. Στόχος του δήμου είναι αν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στις 8 Αυγούστου και η συγκεκριμένη πλατεία να ονομαστεί «πλατεία Γιώργου Μπαλταδώρου.» Το σημείο που έχει επιλεγεί είναι στην είσοδο του Δ.Δ Μορφοβουνίου. Εκεί αναμένεται να κατασκευαστεί ειδική τσιμεντένια βάση και ειδικός μεταλλικός αντάπτορας όπου θα τοποθετηθεί το MIRAGE F1.