Το δημοψήφισμα, ο Ερντογάν και τα χάλια μας!

erdo-tsip.jpg
0
0
0
s2smodern


Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην γειτονική Τουρκία σχολιάστηκε ιδιαιτέρως στην χώρα μας. Μέχρι και έκτακτα δελτία ειδήσεων για την... νικητήρια ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είδαμε ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα. Και είδαμε κάποιους να “ταυτίζονται” με τους κεμαλιστές, αγωνιώντας για τα “δημοκρατικά κεκτημένα” της Τουρκίας και άλλους να χαίρονται για την νίκη του Ερντογάν, διότι δήθεν έτσι “γεωπολιτικά” αναβαθμίζεται η χώρα μας, επειδή θα αντιδράσουν οι “μεγάλες δυνάμεις”. Δυστυχώς από όλη αυτή την κατάσταση αναδεικνύονται δύο πράγματα.

Ότι σχεδόν επιβεβαίωνεται ο μεγάλος Π. Κονδύλης ο οποίος φοβόταν ότι η χώρα μας θα περνούσε στην σφαίρα επιρροής της... Τουρκίας, όπως πηγαίνουν τα πράγματα. Η αγωνία για μια εσωτερική εξέλιξη στην Τουρκία, η οποία αφορά την μετατροπή της από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία και η οποία αφορά μόνον τις εσωτερικές της δομές αποδεικνύει το πόσο... πιστεύουμε ότι επηρρεαζόμαστε από το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας και τις αποφάσεις των Τούρκων. Το δε δεύτερο είναι ακόμη χειρότερο και αφορά την δήθεν “αναβάθμιση” της χώρας μας. Η οποία συνδέεται αποκλειστικά με τις πιθανές “λάθος στροφές” της τουρκικής διπλωματίας και των τουρκικών επιλογών. Σαν να έχουμε αποδεχθεί ότι είμαστε οι παρίες της περιοχής και ότι μονάχα εάν τα κάνουν ... “ρόιδο” οι Τούρκοι μπορούμε να επιβιώσουμε. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη.

Το οποίο με σαφήνεια διεπίστωσε η σελίδα “Πατριάρχης” στο facebook: “Πολύ ενδιαφέρουσες οι αναλύσεις για το τουρκικό δημοψήφισμα και τις πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα, αλλά θεωρώ ότι οι περισσότεροι κάνουν το ίδιο λάθος: ταυτίζουν το μέλλον της χώρας μας με τις διαθέσεις του Ερντογάν. Θα θελήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ελλάδα; Αυτό είναι καλό. Θα διεκδικήσει το μισό Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο; Αυτό είναι κακό. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι επιτρέπουμε να είμαστε αποικία του ενός ή του άλλου. Αυτή είναι η αντίληψη που έχει ο Έλληνας για τις διεθνείς σχέσεις. Θα έρθει ο Ρώσος, θα έρθει ο Αμερικανός, να φανούμε καλά παιδιά στον Γερμανό, να μην οργίσουμε τον Τούρκο κ.ο.κ. Ασφαλώς και πρέπει να διατηρούμε σχέσεις με όλους στο πλαίσιο μιας εθνοκρατικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, αλλά αν συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την παρωχημένη αντίληψη περί «Προστάτιδων Δυνάμεων» είναι αναμενόμενο ότι θα είμαστε αποικία είτε του Σόιμπλε είτε του Ερντογάν είτε οποιουδήποτε άλλου.

Η γύμνια μας λοιπόν αναδεικνύεται από τις υστεριάζουσες αντιδράσεις έναντι ενός δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Αντί να κοιτάμε τι θα κάνουμε εμείς, ασχολούμαστε με όλους τους υπολοίπους.e-genius.gr ...intelligent web software