25η Μαρτίου: «Μακεδονία Ξακουστή» και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

0
0
0
s2smodern

Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, καθώς στην Αθήνα κόσμος συγκεντρώθηκε από νωρίς για να τιμήσει τον αγώνα των Ηρώων του 1821, ενώ και στη Θεσσαλονίκη άτομα που συμμετείχαν σε μοτοπορεία δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους. Ο ελληνικός λαός ήθελε να τιμήσει σήμερα του προγόνους του που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της χώρα μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις που πραγματοποίησαν παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας.

Από νωρίς το πρωί κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Καραϊσκάκη και στα στενά γύρω από την Ομόνοια χειροκροτώντας τους συμμετέχοντες στην μεγαλειώδη παρέλαση. Μικρά παιδιά, γυναίκες και άνδρες με ελληνικές σημαίες στα χέρια κάποιοι, επευφημούσαν τα στρατιωτικά τμήματα. Ιδιαίτερη συγκίνηση επικράτησε όταν πέρασαν τα πεζοπόρα τμήματα των ειδικών δυνάμεων του ελληνικού στρατού με τον κόσμο να χειροκροτά. Μάλιστα είχαμε και διαμαρτυρία των μελών του κινήματος ΤΟΛΜΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος. Περίπου 100 πολίτες ήθελαν να καταθέσουν οργανωμένα στεφάνι στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην Παλιά Βουλή ωστόσο κάτι τέτοιο δεν τους επετράπη από τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μικροένταση!

Τελικά, έπειτα από διαβουλεύσεις επετράπη σε ένα μέλος του κινήματος με αστυνομική συνοδεία να καταθέσει στεφάνι. Παράλληλα και στη Γλυφάδα κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνου δεκάδες πολίτες φώναξαν «Ελλάς - Ελλάς 'Η Ταν Ή Επι Τας». Από κει και πέρα συγκέντρωση στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου πραγματοποιούν πολίτες. Στις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν τα μέλη της οργάνωσης «Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία – Εθνικό Κίνημα Νέων», ενώ στη 1.30 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση της οργάνωσης «Συντονιστικό Φορέων ΄21». Τέλος, περίπου την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση του «Πατριωτικού Συνδέσμου» στην Πλατεία Κολοκοτρώνη.

«Μακεδονία Ξακουστή» και ένταση στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Ένταση προκλήθηκε μετά το τέλος της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. Διαδηλωτές που βρίσκονταν στο ύψος του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, κατέβηκαν στο οδόστρωμα και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο. Στη συνέχεια, προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοίο και να εισέλθουν στον χώρο της παρέλασης, κοντά στην εξέδρα, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν. Οι διαδηλωτές φώναξαν «Ελλάς-Ελλάς Μακεδονία» και «Προδότες-αλήτες πολιτικοί» ενώ κρατώντας μια εικόνα της Παναγίας διαδήλωσαν στο ύψος του γερμανικού προξενείου. Με συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας από μαθητές και στρατιωτικά αγήματα αλλά και αποδοκιμάσίες πολιτικών από πολίτες πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.