Δένδιας: «ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα οι μόνος διαφορές με την Τουρκία - Θα απαντήσουμε όταν αποφασίσουμε στις ρηματικές»

0
0
0
s2smodern

Την ξεκάθαρη θέση της Αθήνας, ότι η μόνη διαφορά υπό συζήτηση στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ επανέλαβε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, αλ Μαλίκι, ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι «είχα την ευκαιρία να ενημερώσω στον κ. Αλ Μαλίκι για το 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών ο οποίος διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα, αλλά και γενικά για το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Ελλάδα προσέρχεται στις επαφές αυτές με καλή πίστη. Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Δηλαδή την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, απαντώντας στη μαξιμαλιστική ατζέντα της Τουρκίας, σημείωσε ότι μονομερείς αιτιάσεις της Άγκυρας που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, εννοώντας προφανώς τη ρηματική διακοίνωση που έστειλε η Άγκυρα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε., θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, δια της διπλωματικής οδού, ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά στις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, που θα διεξαχθούν αύριο στην Αθήνα. «Θα προσθέσω στο σημείο αυτό, όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, ότι είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου και φίλο μου, τον κ. Μαβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά βέβαια μια τέτοια συνάντηση για να έχει νόημα, πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα», σημείωσε με νόημα.