Ανακοίνωσαν lockdown μέχρι τις 22 Μαρτίου

0
0
0
s2smodern

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να είχε υποσχεθεί πως το lockdown θα αρθεί στις 15 Μαρτίου, όμως οι ίδιοι οι υπουργοί του... τον εκθέτουν. Την 1 Μαρτίου ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί πως το lockdown θα διαρκέσει δύο ακόμη εβδομάδες, ζητώντας από τους πολίτες να κάνουν υπομονή, δεν πρόλαβε όμως να στεγνώσει το μελάνι και οι «ειδικοί» άλλαξαν στα σχέδια, υποστηρίζοντας πως είναι αρκετά πιθανό να πάμε με lockdown έως και το Πάσχα. Τον πρωθυπουργό εξέθεσε το πρωί της Δευτέρας και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η αγορά στις 22 Μαρτίου! Όπως δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Ουσιαστικά σύμφωνα με τον υπουργό το «καλό» σενάριο θα είναι η αγορά να ανοίξει στις 22 Μαρτίου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Δήλωσε, παράλληλα, ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200- 250 εκατ. ευρώ. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε. Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β' δεκαπενθήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.

«Έχουμε ένα θετικό "carry over", αλλά και μια δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού. Έτσι έχουμε λοιπόν το 2021 μια αντικρουόμενη εικόνα για το 2021. Πρέπει όλα να συνεκτιμηθούν», τόνισε, δηλώνοντας, επίσης, πως «άντεξε το 2020 η οικονομία, αλλά δεν πανηγυρίζει κανείς. Βέβαια σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένη την εξάρτηση από τον τουρισμό, είναι ορθή η εκτίμηση ότι αντέξαμε τελικά».

Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης σημείωσε ότι «το 2020 δώσαμε 20 δισ. και άλλα 11,6 δισ. το 2021», ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο α' εξάμηνο εφέτος θα αρχίσει η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.