Ρωσική βόμβα πυρηνικής έντασης υποσκάπτει τα θεμέλια του Αγίου Όρους, του Φαναρίου και της Αλεξάνδρειας

0
0
0
s2smodern

Γράφει η Τριανταφυλλιά Μάνου

Τι σχέση έχει το ρωσικής κατασκευής εργοστάσιο πυρηνικής  ενέργειας στο Ακουγιού, με τις εξελίξεις που αφορούν στην Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας; Κι όμως, οι κατά καιρούς εκκλησιαστικές διενέξεις είτε στην Ορθοδοξία, είτε στον Ρωμαιοκαθολικό κόσμο αρκετές φορές βασίζονται και σε πολιτικά αίτια. Το μεγάλο αγκάθι των ημερών μας, που πληγώνει εξακολουθητικά και παρατεταμένα την οικογένεια των Ορθοδόξων, είναι η εσπευσμένη αναγνώριση της Ουκρανικής Ανεξάρτητης Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο  και η υπερβολική αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας, με αντίκτυπο στις Βαλκανικές χώρες, στη Μέση Ανατολή και στο Άγιο Όρος.

Η διακοπή στην επικοινωνία με τις Εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας και της Ελλάδας, με απόφαση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου(καθώς οι τρείς πρώτες εκκλησιαστικές κοινότητες συλλειτουργούν με τους Ουκρανούς Ιεράρχες-οπαδούς της Αυτοκεφαλίας) ήταν η αρχή της σύγκρουσης Κωνσταντινούπολης-Μόσχας, που ήδη κάνει άνω-κάτω τους Ορθοδόξους με την παρέμβαση των Δυτικών και του Προέδρου Πούτιν.

Ο στενός συνεργάτης του Πατριάρχη Κύριλλου, ο δραστήριος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, δεν μασάει τα λόγια του κατηγορώντας συχνά το Φανάρι ότι ενήργησε κατόπιν εντολής Αμερικανών Αξιωματούψων, οι οποίοι εργάζονται για την δυτική διείσδυση στην αυλή της «ρωσικής» αρκούδας, την Ουκρανία. Την εμπλοκή των Αμερικανών στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα έχει καταγγείλλει και ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος. Όλα αυτά είναι η μισή αλήθεια! Πιθανότατα, η δύσκολη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος καθημερινά λειτουργεί υπό τον ασφυκτικό τουρκικό κλοιό των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, έφερε το αρχαίο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στην αμερικανική τροχιά και οδήγησε τους Φαναριώτες σε βεβιασμένες πράξεις. Από την άλλη, και η ρωσική εκκλησία έχει σχέσεις τρυφερότητας με την Προεδρία Πούτιν και μέσω αυτής της σχέσης βγαίνει την αντεπίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου διεκδικώντας το σκήπτρο της ισχύος στους χριστιανούς των Βαλκανίων, της Βαλτικής και του Καυκάσου.

Στα άμεσα σχέδια είναι η άλωση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και η εγκαθίδρυση στο θρόνο της Βασιλεύουσας ρώσου Πατριάρχη. Τα κοινά βήματα Πούτιν και Κύριλλου περνούν από την Άγκυρα, διασχίζουν τον Βόσπορο και καταλήγουν στην Αθωνική Πολιτεία και στα νότια των μικρασιατικών παραλίων στην πυρηνική βάση του Ακουγιού.

Οι ερευνητές των απόκρυφων διαδρομών δεν κρύβουν πως ο Πρόεδρος Πούτιν και ο Πατριάρχης Κύριλλου επισκέφτηκαν το Άγιο Όρος από κοινού για την «τοποθέτηση» ρώσου ηγούμενου στην ουκρανικής πλειονότητας Μονή Παντελεήμονος του Αγίου Όρους, όταν έκλεισε τα μάτια ο ρωσικής καταγωγής ηγούμενος Ιερεμίας. Τότε το φαβορί της διαδοχής ήταν ουκρανός ιερομόναχος, που ξαφνικά έχασε το δρόμο προς το ηγουμενείο της Μονής, με παρέμβαση του δίδυμου Πούτιν-Κύριλλου. Οι δυο τους ανέδειξαν στην διοικητική καρέκλα της Μονής ρώσο μοναχό, που διακονούσε σε μετόχι της Κωνσταντινούπολης.

Η σημερινή ρώσικη επιρροή στο Άγιο Όρος είναι έντονη, παρά το γεγονός πως επιβραδύνεται από την πανδημία του κορωνοιού. Με ρωσικά κεφάλαια ξανακτίζεται η ρωσική Σκήτη της Θηβαίδας, που είχε σχεδόν καταρρεύσει από την δεκαετία του 1920, ενώ στο στόχαστρο είναι η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στην πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας και η Σκήτη του Προφήτη Ηλία, που ανήκει στη Μονή Παντοκράτορος.

Επίσης, στην κεντρική Αφρική η ρώσικη εκκλησία προχώρησε στην ίδρυση δική της ορθόδοξης ιεραποστολής, αφού έχει διακόψει τις σχέσεις κοινωνίας με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Φροντίζει με επιμέλεια για την αποστολή ρώσων κληρικών, οι οποίοι δημιουργούν και επανδρώνουν ρωσόφωνες ενορίες στις χώρες της ευρύτερης περιοχής συνεισφέροντας στη διάσπαση της Ορθοδοξίας.

Η στρατιωτική σύμπραξη Πούτιν και Ερντογάν, έφερε επενδύσεις ρωσικού ενδιαφέροντος στην τουρκική επικράτεια, όπου ξεφύτρωσαν ρωσο-τουρκικές εταιρείες με χιλιάδες ρώσους εργάτες. Και φυσικά κάποιοι από αυτούς έχουν μαζί τους και οικογένειες, οι οποίες αναζητούν χώρο για τις λατρευτικές τους ανάγκες. Έτσι, προκύπτουν μικρές ρωσικές ορθόδοξες κοινότητες στην Τουρκία, κυρίως στα παράλια, οπότε από το πουθενά εμφανίζονται και ρώσοι κληρικοί.

Για παράδειγμα, ο πρώτος στην Τουρκία σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού από ατομική ενέργεια κατασκευάζεται κατά τους όρους της συμφωνίας, η οποία έχει υπογραφεί μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο μεγαλύτερος μέτοχος του σταθμού είναι η ρωσική κρατική εταιρία «Rosatom».

Στις 18 Ιανουαρίου 2021, παραμονή των Θεοφανείων, ο υπεύθυνος για τη διαποίμανση των ρωσοφώνων πιστών στο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας ιερέας Γεώργιος Σεργκέγεφ πραγματοποίησε την ακολουθία της παραμονής των Θεοφανείων και την τελετή του αγιασμού των υδάτων στο χώρο του υπό κατασκευή πυρηνικού ηλεκτρικού σταθμού «Άκουγιου», κοντά στο χωριό Μπουγιούκ-εντζελί, στην νότια Τουρκία. Την ακολουθία παρακολούθησαν  οι ρώσοι και κάποιοι ελάχιστοι τούρκοι ορθόδοξοι, εργαζόμενοι στον πυρηνικό ηλεκτρικό σταθμό.

Μετά τη λήξη του αγιασμού ο π. Γεώργιος χαιρέτισε το εκκλησίασμα, συγχαίροντάς τους για την παρουσία τους στην εορτή των Θεοφανείων. Τους ευχαρίστησε για τη διοργάνωση της πρώτης ιεράς ακολουθίας στο χώρο του πυρηνικού σταθμού και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο τους.