Γράφτηκε στις .

Ρώσος Πατριάρχης για το Θρόνο της Κωνσταντινούπολης

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Γράφει η Τριανταφυλλιά Μάνου

Ποια είναι η βόμβα που είναι έτοιμη να σκάσει στα θεμέλια της Ορθοδοξίας; Σύμφωνα με πληροφορίες που πρώτη φορά βγαίνουν στη δημοσιότητα το Πατριαρχείο της Μόσχας προετοιμάζει τη διάδοχη κατάσταση για τον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης!

Η άφιξη του 2021 εγκυμονεί πολλές εκπλήξεις για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια από την ημέρα ανόδου του στο ανώτατο αξίωμα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Οι αξιωματούχοι του Πατριαρχείου Μόσχας δεν σταμάτησαν να καταγγέλλουν πως βιάστηκε να προχωρήσει στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας και ότι η απόφαση που έφερε ένα μικρό σχίσμα στον Ορθόδοξο κόσμο έγινε κάτω από την επιρροή του αμερικανικού παράγοντα.

Σε πρώτη φάση, το Πατριαρχείο Μόσχας προχώρησε στη διακοπή της κοινωνίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Όταν ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος συνειδητοποίησε πως τόσο η Ελλαδική Εκκλησία, όσο και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αλλά και η Κυπριακή Εκκλησία τάσσονται στο πλευρό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των Εκκλησιών, έδωσε εντολή να προετοιμαστούν και να αποσταλούν ρώσοι κληρικοί στις ρωσόφωνες κοινότητες σε Αφρική, Τουρκία και Κύπρο. Η σύγκλιση Πούτιν- Ερντογάν, άλλωστε, βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση!

 Το κοινό μυστικό-για το οποίο κανένας δεν μιλάει δημόσια-είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεκάδες ρωσικές επιχειρήσεις έχουν κατακλύσει τα μικρασιατικά παράλια, καθώς και το εσωτερικό της Τουρκίας, με την τελευταία να τροφοδοτεί με βίζες ρώσους εργάτες(και τις οικογένειες τους) ώστε να στελεχώσουν αυτές τις ρωσο-τουρκικές εταιρείες. Επιπλέον, η ρωσική πολιτική και η εκκλησιαστική ηγεσία της Ρωσίας στέλνουν χιλιάδες ρώσους πιστούς στη γειτονική χώρα για εκκλησιαστικό τουρισμό, με αποτέλεσμα από τον νότο της Τουρκίας, στην Αλεξανδρέττα, έως τον τουρκικό βορρά, στην Προύσα, να ξεφυτρώνουν ρωσικές ορθόδοξες κοινότητες, οι οποίες έχουν ανάγκη να τελούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα. Συνεπώς, προκύπτει η ανάγκη ιερέων που να γνωρίζουν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στα ρωσικά. Έχουν, μάλιστα, πληθύνει τόσο αυτές οι ρωσικές κοινότητες κατά μήκος των μικρασιατικών παραλίων, ώστε πρόσφατα αποφασίστηκε η αποστολή ρώσου Επισκόπου. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί προσέγγισης των τούρκων πιστών, που αποτελούν τα ποιμαντικά υπολείμματα του παλιού αυτοαναγορευμένου τουρκορθόδοξου πατριάρχη Ευθύμιου Καραχισαρίδη(με το  κοσμικό όνομα Παύλος Καραχισαρίδης, από το Καραχισάρ του Πόντου) και του γιού του παπά Ευθύμ Β’, ο οποίος το 1965 τα «έβαλε» με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα. Και οι δυο παραπάνω τουρκόφωνοι κληρικοί δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, καθώς στήριξαν τον Κεμάλ και άρπαξαν ελληνορθόδοξες εκκλησίες.

Οι κινήσεις της Ρωσίας στο εκκλησιαστικό σκάκι είναι προσεγμένες και καλά μελετημένες αποσκοπώντας στην περικύκλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο στόχος είναι όταν θα προκύψει θέμα διαδοχής του να υπάρχει η παρουσία Ρώσων Επισκόπων στην τουρκική επικράτεια, ώστε να δηλώσουν «παρών» στην γραμμή εκκίνησης για την αναπλήρωση Βαρθολομαίου. Τελικός στόχος της ρωσικής πολιτικής, η άνοδος Ρώσου Πατριάρχη στο θρόνο της Κωνσταντινούπολης.

Είναι φανερό πως η κατάσταση στην παγκόσμια Ορθοδοξία είναι πολύ επικίνδυνη, κρίσιμη και θλιβερή. Το σχίσμα εξελίσσεται και βαθαίνει εντός και  εκτός  ορίων της Ρωσικής Εκκλησίας. «Παραμένουμε σε κοινωνία με όλους εκείνους τους ιεράρχες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι περιφρουρούν την κανονική παράδοση της Εκκλησίας και δεν αναγνωρίζουν τους Ουκρανούς σχισματικούς. Διακόπτουμε την κοινωνία μόνο με εκείνους τους Προκαθημένους και τους ιεράρχες, οι οποίοι έρχονται σε κοινωνία με το σχίσμα. Και το κάνουμε αυτό γιατί έτσι ορίζουν οι ιεροί κανόνες. Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ανθρώπους που δεν έχουν κανονικές χειροτονίες και να μπούμε σε ευχαριστιακή κοινωνία μαζί τους» λέει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.

Στην Ουκρανία-τονίζει ο κ.Ιλαρών- συνέβη εισβολή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο κανονικό έδαφος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τώρα μας λένε στην Κωνσταντινούπολη ότι για περισσότερα από 300 χρόνια η Ουκρανική Εκκλησία ανήκε στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και είχε μόνο προσωρινά μεταβιβασθεί στη δικαιοδοσία της Μόσχας. Ωστόσο, έχουμε δημοσιεύσει ολόκληρο τόμο από έγγραφα, που μαρτυρούν το αντίθετο. Πρόσφατα ο Σεβασμιώτατος Νικηφόρος, μητροπολίτης Κύκκου στην Κύπρο, εξέδωσε ολόκληρο βιβλίο με έγγραφα, το οποίο μαρτυρεί επίσης ξεκάθαρα ότι όλα αυτά τα 300 και πλέον χρόνια η Ουκρανική Εκκλησία ήταν μέρος του Πατριαρχείου Μόσχας. «Δείτε τα ημερολόγια της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για τα έτη 2018, 2017, 2016 και όλα τα προγενέστερα» συμπληρώνει ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.