Αλλάζει ο εκλογικός Νόμος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιορίζονται οι ανεξάρτητες φωνές

0
0
0
s2smodern

Μετά το φαινόμενο που παρατηρήθηκε εξαιτίας του εκλογικού Νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και σε κάποιους Δήμους η παράταξη του Δημάρχου έχει λιγότερους δημοτικούς Συμβούλους από την αντιπολίτευση, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε αλλαγές στον εκλογικό Νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές εκτός από την απλή αναλογική καταργείται και η θέσπιση του πλαφόν στο ποσοστό 50% για να εκλεγεί κάποιος Περιφερειάρχης και Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Πλέον το ποσοστό που θα απαιτείται για εκλογή από την πρώτη Κυριακή θα ανέρχεται στο 43%. Επίσης θα θεσπιστεί πλαφόν 3% για την είσοδο στα δημοτικά Συμβούλια.

Ο κύριος Βορίδης δήλωσε ότι θα παρουσιάσει το σύνολο των αλλαγών στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο και θα ακολουθήσει διάλογος με τα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά για αλλαγές στον εκλογικό Νόμο με το σκεπτικό ότι έχει παρατηρηθεί δυσλειτουργία σε μεγάλο βαθμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το όριο του 3% όμως για την είσοδο στα δημοτικά Συμβούλια θα δημιουργήσει δυσκολίες και σε όποιους πατριωτικούς σχηματισμούς αποφασίσουν να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να μην ακουστεί η φωνή των Ελλήνων που οι περιοχές τους μαστίζονται από την ανεργία, την εγκληματικότητα και την ανεξέλεγκτη είσοδο «μεταναστών».

Σίγουρα ένας εκλογικός Νόμος θα πρέπει να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί και άλλα, αλλά θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να αντιπροσωπεύεται το σύνολο των πολιτών και όχι μόνον οι ψηφοφόροι των «μεγάλων» κομμάτων.

Ελεύθερος Κόσμος