Σαν σήμερα στις 12 Ιανουαρίου 1872 γεννήθηκε ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος, Σπύρος Λούης

0
0
0
s2smodern

Σπύρος Λούης, ο θρύλος των πρώτων νεότερων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Σπύρος Λούης γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1872 στο Μαρούσι της Αττικής, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν νερουλάς και ο νεαρός Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας το νερό. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας διακρίθηκε για την αντοχή του, γεγονός που εξέπληξε τους ανωτέρους του. Θρυλείται ότι έτρεξε από την Αθήνα στο Μαρούσι και τούμπαλιν για να φέρει το πηλήκιο που είχε ξεχάσει στο σπίτι του, ώστε να είναι τέλειος στην αναφορά του τάγματος. Εξαιτίας των αγωνιστικών του προσόντων, ο Λούης μπήκε από το «παράθυρο» στον αγώνα του Μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (29 Μαρτίου 1896), με την προτροπή του διοικητού του ταγματάρχη Παπαδιαμαντόπουλου, που ήταν και αθλητικός κριτής. Ο Λούης έτρεξε χωρίς καμία προετοιμασία και κατόρθωσε να επικρατήσει των αντιπάλων του, επευφημούμενος από 80.000 θεατές που είχαν κατακλύσει το Καλλιμάρμαρο. Οι φήμες που κυκλοφόρησαν ότι κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου είχε «κλέψει», πραγματοποιώντας μέρος της διαδρομής πάνω σε κάρο, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Ο Λούης μετά τον θρίαμβό του δεν ξανάτρεξε ποτέ κι έζησε μία ήρεμη ζωή στο Μαρούσι, εργαζόμενος ως αγρότης, κηπουρός, νερουλάς και αργότερα ως τοπικός αστυνομικός, παντρεύτηκε κι έκανε οικογένεια. Το 1926 κατηγορήθηκε για πλαστογραφία στρατιωτικού εγγράφου, προφυλακίστηκε για σχεδόν ένα χρόνο, αλλά αθωώθηκε πανηγυρικά. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα έφερνε δύσκολα και εξαιτίας της σοβαρής ασθένειας της συζύγου του.

Ο Σπυρίδων Λούης πέθανε πάμπτωχος στο Μαρούσι, στις 26 Μαρτίου 1940. Ο θρύλος του παρέμεινε αναλλοίωτος με το πέρασμα του χρόνου. Συχνά τον καλούσαν σε αθλητικούς αγώνες ως επίσημο προσκεκλημένο και το κοινό τού έδειχνε την αγάπη του με επευφημίες. Αυτός εμφανιζόταν ντυμένος φουστανελάς και με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος. Tην 1η Αυγούστου 1936, προσκλήθηκε από το Χίτλερ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου σαν επίσημος προσκεκλημένος των Γερμανών για τους αγώνες. Ο Λούης γνώρισε αποθεωτική υποδοχή από τους Γερμανούς, στους οποίους ήταν και συνεχίζει να είναι πολύ γνωστός. Στις 17:15 ακριβώς, σύμφωνα με το αυστηρό πρόγραμμα της εκδήλωσης ανέβηκε ο Λούης ανέβηκε στη εξέδρα όπου ήταν ο Χίτλερ και του παρέδωσε κλαδί ελιάς. Ο Πρόξενός της Ελλάδος, που εκτελούσε χρέη μεταφραστή, παρ’ ολίγο να λιποθυμήσει όταν έπρεπε να μεταφράσει την φερόμενη ατάκα του Λούη: «Τι κάνετε κύριε Χίτλερ; Πώς είναι η οικογένεια;»… Μάλιστα σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί στους εικονολήπτες, η κάμερα, έπρεπε να προσπαθήσει να καταγράψει τη σκηνή.

 

 

Ακολούθησε ο όρκος των αθλητών οι οποίοι στη συνέχεια αποχώρησαν από τη σήραγγα κάτω από την «Πύλη του Μαραθώνα». Στις 18:00 και αφού είχαν αποχωρήσει οι αθλητές έληξε και η τελετή έναρξης με τον Γερμανό καγκελάριο να αποχωρεί και τον παρουσιαστή της τηλεόρασης μετά το κλασσικό γερμανικό «Achtung! Achtung!» να αναγγέλλει ότι θα συνεχίσουν από το στούντιο με τη μετάδοση καλλιτεχνικού προγράμματος: «Ο τηλεοπτικός σταθμός Πάουλ Νίπκοφ συνεχίζει το ειδικό πρόγραμμα «Ολύμπια» με τη μετάδοση καλλιτεχνών. Θα δείτε και θα ακούσετε τον Έλληνα τενόρο Λύσσανδρο Ιωαννίδη (ΣΣ γνωστός τενόρος στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου που μετά τον Β’ ΠΠ επέστρεψε στην Ελλάδα και βοήθησε στην ίδρυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)…».

Στο Ολυμπιακό πάρκο του Μονάχου όπου έγιναν οι αγώνες του 1972, έχουν δώσει στους δρόμους τα ονόματα 12 εξεχουσών προσωπικοτήτων και αθλητών. Μεταξύ αυτών και του Λούη. Ο δρόμος μάλιστα που φέρει το όνομα Spiridon Louis Ring, είναι ο κεντρικότερος, διατρέχει όλο το πάρκο και είναι ο δρόμος που περιβάλει το στάδιο της Bayern, περνάει μπροστά από την Olympiahalle και γενικά συνδέει όλες τις εγκαταστάσεις όπου έγιναν αθλήματα το 1972.

Ελεύθερος Κόσμος