Εκδηλώσεις στην Καλαμάτα για την απελευθέρωση της πόλης

0
0
0
s2smodern

Λαμπρές εκδηλώσεις ετοιμάζει ο Δήμος Καλαμάτας για την επέτειο Απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, στις 23 Μαρτίου 1821, καθώς και σε ανάμνηση της Εθνεγερσίας του 1821, που μέσα από ποταμούς ελληνικού αίματος απέδωσε στο Έθνος μας την Ελευθερία.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης του 1821 από την Καλαμάτα θα ξεκινήσουν στις 3.20 το μεσημέρι με τον τερματισμό του Δρόμου Θυσίας, ενώ πέντε λεπτά μετά αναμένεται η άφιξη του σκυταλοδρόμου που θα μεταφέρει τη φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς. Αργότερα θα γίνει η άφιξη στην πλατεία της Σημαίας της Επανάστασης, η αφή του βωμού και η έπαρση της Σημαίας της Επανάστασης. Στις 3.40 θα ξεκινήσει η δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στις 4 μ.μ. θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του '21 και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο γ.γ. του δήμου Βασίλης Χαντζής. Μετά το προσκλητήριο οπλαρχηγών και την κατάθεση στεφανιού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 4.20 μ.μ. θα αρχίσει η αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας. Στις 5 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η έναρξη της παρέλασης μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών. Λίγο αργότερα, στις 5.30 μ.μ. στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας θα γίνει η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας. Στις 6 μ.μ., στο Μέγαρο Χορού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την έκθεση ομοιωμάτων πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής, με τίτλο “Σαν καλοτάξιδο σκαρί...” του Παναγιώτη Σοφικίτη. Στις 8.30 το βράδυ, στο Μέγαρο Χορού, στην Κεντρική Σκηνή, θα πραγματοποιηθεί συναυλία - αφιέρωμα στα τραγούδια του Αγώνα της Καλαμάτας με την Αρετή Κετιμέ.

Αύριο Σάββατο 24 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο, οργανώνεται εορταστική συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας με τίτλο “Συμφωνία της Λεβεντιάς”. Θα παρουσιαστούν έργα από τη Συμφωνία αρ. 2 “Ελλάς” του Δανού συνθέτη Rudolph Simonsen (1η πανελλήνια παρουσίαση), από τη Συμφωνία αρ. 1 Μανώλη Καλομοίρη σε ντο ελάσσονα “της λεβεντιάς”, τα “Επιφάνια-Αβέρωφ” σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και παραδοσιακά, που αναφέρονται στην περιοχή μας. Ο καθηγητής - διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Αρχαίου Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αθανάσιος Ευσταθίου θα μιλήσει για την παιδεία των Ελλήνων κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Τραγουδούν: Αντώνης Αγγελόπουλος (αντιστράτηγος ε.α.) και Γιάννης Θωμόπουλος.

Συμμετέχουν 30μελής χορωδία και παραδοσιακή ορχήστρα.

Συμμετέχουν επίσης: Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Ομάδα Νέων «H Δημιoβίτισσα», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», Πολιτιστικός Σύλλογος Λαιΐκων «Η Πρωτοπορία», Σύλλογος «Οι φίλοι της παράδοσης», Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφειείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Χορευτικός Όμιλος Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας – Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας, 21o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Βέργας, Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας, Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Αφηγητής: Δημήτριος Hλιόπουλος

Τιμή και μνήμη, Έθνος, Καλαμάτα, Απελευθέρωση, Εκδηλώσεις, Αγώνεςe-genius.gr ...intelligent web software