Κενυάτης τρομοκράτης σχεδίαζε επίθεση σαν της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ

0
0
0
s2smodern

Ένας 30χρονος από την Κένυα συνελήφθη στις ΗΠΑ καθώς κατηγορείται ότι σχεδίαζε να εξαπολύσει μια τρομοκρατική επίθεση στα πρότυπα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Τσόλο Αμπντί Αμπντουλάχ είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ – Σαμπάμπ και επί πολλά χρόνια εκπαιδευόταν ως πιλότος στις Φιλιππίνες, ώστε να μπορέσει να οδηγήσει ένα αεροπλάνο σε κάποιον ουρανοξύστη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Rappler.com, ο 30χρονος είχε συλληφθεί το 2019 στις Φιλιππίνες με μία βόμβα και ένα όπλο. Εισαγγελέας του Μανχάταν ανέφερε ότι η «απίστευτη επιστροφή στις τρομερές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι τρομοκρατικές ομάδες, όπως η Αλ-Σαμπάμπ συνεχίζουν να επιδιώκουν να σκοτώσουν Αμερικανούς πολίτες και να επιτεθούν στις ΗΠΑ».

Ο Αμπντουλάχ βρίσκεται από πέρυσι σε καθεστώς κράτησης και τώρα αναμένεται να οδηγηθεί σε δίκη. Με βάση τις αμερικανικές αρχές, έλαβε εντολή από διοικητή της τρομοκρατικής οργάνωσης που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο ξενοδοχείο του Ναϊρόμπι το 2019.

Ο ίδιος φέρεται ότι έκανε έρευνα για τους πιθανούς τρόπους εισόδου του στις ΗΠΑ, καθώς και για το πώς θα μπορούσε να κάνει πειρατεία αεροπλάνου. Πλέον αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες. Αν το δικαστήριο τις αποδεχθεί ο ίδιος θα μπορούσε να καταδικαστεί από 20 χρόνια έως ισόβια.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής ποιους ουρανοξύστες σκόπευε να ρίξει.

Ο βοηθός διευθυντής του FBI William Sweeney τόνισε ότι 20 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που παραμένουν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Όπως είπε, ο Αμπντουλάχ έλαβε άδεια πιλότου στο εξωτερικό, μαθαίνοντας πώς μπορεί να κάνει πειρατεία σε αεροσκάφος, με σκοπό να προκαλέσει μαζικό δυστύχημα εντός αμερικανικών συνόρων.