Ο Νότης Σφακιανάκης μιλά στην καρδιά του Έλληνα

0
0
0
s2smodern

«Δεν θα πετάξουμε ποτέ, δεν θα γνωρίσουμε ουρανούς.

Πάμε για ύπνο και θα δεις όσα λαχτάρισε o νους.

Δεν θα πετάξουμε ποτέ, γιατί μας κάρφωσαv στη γη,

έτσι χτυπάvε δυστυχώς κάθε ελπίδα δυνατή».

Τα μάθατε τα νέα; Για όλα τα κακά τούτου του μάταιου κόσμου, φταίει ο Νότης Σφακιανάκης! Το λένε και οι αριστεροί ένα πράγμα! Και αφού το λένε όλοι αυτοί, ε, δεν μπορεί, κάτι θα ξέρουν! Λοιπόν, έχουμε και λέμε: το παλικάρι το σταμάτησε η αστυνομία και βρήκε στο τσαντάκι του ένα όπλο 9mm του οποίου η άδεια είχε λήξει και λόγω πανδημίας δεν είχε ανανεωθεί και μικρή ποσότητα κοκαΐνης, για την οποία τονίζει ότι δεν ήταν δική του. Φυσικά, προέκυψε μπόλικη χαιρέκακη δημοσιότητα. Και άρχισαν πάλι τα ίδια για τον Νότη, όσον αφορά στις πολιτικές του απόψεις, που ενοχλούν. Καθώς όπως είναι γνωστό, στη χώρα μας το μόνο πράγμα που δικαιούσαι να είσαι, είναι κομμουνιστής, ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πας μη αριστεριστής, είναι αυτομάτως «έτσι» κι «αλλιώς». Δεν επαναλαμβάνουμε τις λέξεις και δεν συμμετέχουμε στη δημιουργία αρνητικών στερεοτύπων. Όχι, τα παιχνιδάκια της αριστεράς ειδικότερα και του συστήματος γενικότερα, δεν τα παίζουμε εμείς στην «ΕΩ». Αφεντικό μας δεν έγινε και ούτε θα γίνει ο κερδοσκόπος Σόρος.

Από την άλλη, ο μάγος της μπάλας, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ζωντανή «διαφήμιση» της χρήσης κοκαΐνης, των καταχρήσεων γενικότερα και για να τα πούμε όλα και με το όνομά τους, δεν φημιζόταν ο μακαρίτης για τον σεβασμό του στις γυναίκες. Μεταξύ μας, τίγκα στην κοκαΐνη ήταν, για πολύ καιρό. Αλλά, όλα κι όλα. Αριστερός και φίλος του Φιντέλ Κάστρο. Άρα: «πρότυπο». Όσο πιο αριστερός, τόσο το καλύτερο για το σύστημα, που του αρέσουν οι αριστεροί, του παρέχουν άλλωστε άλλοθι. Αχ αυτά τα χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου, που είσαι Εδουάρδο Γκαλεάνο να ξαναγράψεις. Πρότυπο λοιπόν όχι αθλητού φυσικά, αλλά ανθρώπου γενικότερα ο Μαραντόνα. Και ας μην υπήρχαν στην περίπτωση του Αργεντίνου – σπουδαίου - μάγου της μπάλας η ευπρέπεια και η ταπεινότητα του γίγαντα Πελέ, ή η σοβαρότητα του Μπεκενμπάουερ ή του Ρουμενίγκε και πολλών άλλων. Που ήταν και είναι και πρότυπα εκτός γηπέδων. Αλλά, μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο σακούλι. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αυτό είναι προφανές. Επαναλαμβάνουμε όμως: είσαι αριστερός; Είσαι αρεστός. Είσαι δεξιός; Μαύρο φίδι που σε έφαγε.

Έτσι λοιπόν ο Νότης. Η δημοφιλία του, τους πονάει. Διότι μιλά στην καρδιά του απλού ανθρώπου, που απορεί με όλα όσα συμβαίνουν γύρω του. Και είναι και πατριώτης, αυτό κι αν είναι σήμερα έγκλημα. Και μεταξύ μας, αντισυστημική και επαναστατική πράξη. Στον έλεγχο από τους αστυνομικούς, ο Νότης συμπεριφέρθηκε ως κύριος που είναι. Τι τον περάσατε δηλαδή, μπάχαλο; Όχι. Κύριος. Και φυσικά, δεν έκανε σαν αυτούς που τους αγριοκοίταξε ένας αστυνομικός και νομίζουν ότι καταπατήθηκαν τα δικαιώματά τους και προσεβλήθη το δημοκρατικό «είναι» τους. Διότι ο Νότης κύριε, είναι παλικάρι, όρθιος. Ξέρει που ζει. Και όπως τραγουδάει,

«Άνθρωποι και όντα υστερόβουλα όλα στο συμφέρον τους υπόδουλα,

όλοι στηλιτεύουν και εκθειάζουνε,

εύσημα στο τίποτα μοιράζουνε.

Ποιο κατεστημένο φέρνει όνειρα

πείτε μου εσείς μυαλά παμπόνηρα,

πάλι ένα ψεύτικο παράσημο

έκανε διάσημο τον άσημο».

Ξέρει ο Νότης, έχει το αισθητήριο του Έλληνα. Και στην πίστα το βγάζει. Και ο κόσμος, τον αγαπά. Έτσι απλά. Και γεμίζει τα μαγαζιά που τραγουδά και τον ραίνει λουλούδια. Κι ας τραγουδά εκείνος

«Όλα μες στο ήθος τους ανήθικα

όσα μου χαρίσανε τ’ αρνήθηκα…»

Όχι, δεν ελέγχονται όλοι. Ο Νότης, παρά τα συχνά επικοινωνιακά μπαράζ εναντίον του, δεν κάνει πίσω. Παίρνει το μικρόφωνο και λέει αυτά που θέλει να πει. Πολλοί αντιδρούν, όπως αντιδρούν συνήθως αν κάποιος μιλά χωρίς να αναμασά τη συνήθη «προοδευτική» και κομμουνιστική μπουρδολογία, η οποία δημιουργεί καριέρες. Αλλά ο Νότης έχει την απάντησή του στα τραγούδια του:

«Τρέχα και πήγαινε το χρήμα να θηλάσεις

να εκτελέσεις διαταγές καθορισμένες,

Όμως να ξέρεις δεν μπορείς να αποδράσεις

κι όλες οι μέρες σου εκεί είναι μετρημένες...

Κοίτα πως είσαι στον καθρέφτη, κοίτα χάλι

την ρετσινιά δε σου την σβήνει μια γραβάτα».

Τέτοια περιστατικά στη νύχτα είναι πολύ, μα πάρα πολύ συνηθισμένα. Όμως, φαίνεται εδώ πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και άλλοι καλλιτέχνες είχαν ανάλογα θέματα στο παρελθόν, που ο Τύπος όμως «τα έκανε γαργάρα». Και πέρασαν είτε ως μονόστηλα χαμένα κάπου στις πίσω σελίδες, είτε δεν αναφέρθηκαν ποτέ. Για τον Νότη όμως, επιφυλάχθηκε άλλη αντιμετώπιση, σκληρή. Δεν μπήκε στα καλούπια τους και θέλουν να τον κάνουν να πληρώσει. Και δεν καταλαβαίνουν οι αφελείς ότι ο κόσμος όλα αυτά τα καταλαβαίνει, καθώς πλέον είναι υποψιασμένος.

«Μέσα στην πίστα του ουρανού με την κραυγή του αετού

θα σου φωνάξω πως δεν λύγισα ποτέ μου

και θα χαθώ στη ζεϊμπεκιά μα τη δική σου μαχαιριά

θα τη φυλάξω σαν ενθύμιο πολέμου».

Έτσι ακριβώς μεγάλε Νότη, δώσε! Και μην ξεχνάς, ότι επικοινωνιακό σκηνικό και να σου στήσουν, ο κόσμος σου θα είναι εκεί, όταν με το καλό μπορέσεις να πάρεις το μικρόφωνο και να ξαναμιλήσεις στην καρδιά του!