Η συγκυβέρνηση σε νευρική κρίση!

aleksis-tsipras-panos-kammenos.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Γράφει ο Νίκος Χιδίρογλου

Σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης μετά τα προβλήματα των τελευταίων ημερών φαίνεται πως προχωρούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Όλα φυσικά εξαρτώνται από τη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, η οποία ανακοινώθηκε προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες μέρες και εντάθηκαν από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, αλλά και τη νευρικότητα που πολλοί επιδεικνύουν. Φυσικά, θα συζητηθεί το θέμα της συνεχιζόμενης αιχμαλωσίας (για «ομηρία» μιλά ο Πάνος Καμμένος, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Είναι άλλωστε προφανές το ότι πολλοί είναι εκείνοι στην Κουμουνδούρου που θεωρούν ότι η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, «αλλοιώνει» το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εντός και εκτός Ελλάδος αριστερά, αλλά και στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, οι οποίοι δεν εκτιμούν καθόλου τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της χώρας μας. Η δε «απουσία» επί ημέρες του Πάνου Καμμένου από το προσκήνιο, έδωσε λαβή για «σπέκουλες» που τον εμφανίζουν δυσαρεστημένο από τα συνεχή αδειάσματα από βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΧΤΑ

«Η σχέση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια έντιμη σχέση πολιτική, η οποία βασίζεται σε αρχές και στην δημοκρατική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο καθένας να μπορεί να έχει την πολιτική του αυτονομία, να μην απορροφάται ο ένας χώρος απ’ τον άλλον, αλλά να προχωρούμε σε αυτά που μαζί συμφωνήσαμε, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό… Η σχέση αυτή σε όλη αυτή την διαδρομή θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν μια έντιμη και δημόσια σχέση, ουδέποτε έγιναν υπόγειοι διάλογοι… Η συγκυβέρνηση αυτή την στιγμή προχωρά με έντιμη δημόσια συμφωνία που έχουμε κάνει και θα φτάσει μέχρι το τέλος», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης όπου δικαζόταν (αθωώθηκε) για την προτροπή του για λιντσάρισμα του Χρήστου Πάχτα, διαψεύδοντας παράλληλα το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που μιλούσε για επεισοδιακή συνάντηση των Τσίπρα και Καμμένου («θα τα κάνω όλα λίμπα, φέρεται να είπε» ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ), την περασμένη Παρασκευή, στο σπίτι του δεύτερου, στο Καβούρι. Φυσικά, ο Πάνος Καμμένος δεν έχασε την ευκαιρία να θέσει εκ νέου τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματός του, αν και η αξιοπιστία του μετά από τρία χρόνια στην εξουσία, κρίνεται…

Η ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΚΝΕΥΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ

Είχαν προηγηθεί συνεχή «αδειάσματα» του Πάνου Καμμένου από τους πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν εκτιμούν καθόλου την ρητορική του γύρω από το θέμα των δύο αιχμαλώτων Ελλήνων στρατιωτικών, που βρίσκονται φυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης. Και τα «αδειάσματα» ήρθαν και από τον αναπληρωτή του υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος σύμφωνα με πηγή της Κουμουνδούρου, ανέλαβε σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου να θέσει τις νέες «κόκκινες γραμμές» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ακολούθησε έντονη φημολογία περί αναζήτησης εξόδου από τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ, δεδομένης και της πολύ δύσκολης συνέχειας που αναμένει την συγκυβέρνηση, η οποία θα υποχρεωθεί σε λήψη μέτρων – εφόσον φυσικά συνεχίσει - τον Αύγουστο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019! Η φημολογία αυτή εντάθηκε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος ναι μεν εντάχθηκε – χωρίς να διαλύσει το κόμμα του – στο Κίνημα Αλλαγής, όμως επιδίωξε εξ αρχής να διατηρήσει την αυτονομία του (και να μην χάσει τα προνόμια για το Ποτάμι που απορρέουν από την αυτόνομη κοινοβουλευτική παρουσία, όπως είναι πχ η κρατική επιδότηση). Ό εκνευρισμός των ΑΝΕΛ για αυτή τη συνάντηση ήταν παραπάνω από έκδηλος, καθώς συζητήθηκε πολύ το σενάριο μιας συγκυβέρνησης σε πιο «προοδευτική» κατεύθυνση, με την «αντικατάσταση» του Πάνου Καμμένου από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ώστε να εξασφαλιστεί και η στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Βέβαια, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πρόβλημα υπάρχει και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, όπου αρκετά στελέχη τάσσονται υπέρ μιας «προσέγγισης» με τη ΝΔ. Κύριος εκφραστής αυτής της τάσης είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β’ Πειραιά, Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος διατηρεί επικοινωνία με στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκνευρίζοντας πολλούς μέσα στο κόμμα του.

Η Δεξιά είναι κυρίαρχη στη Γερμανία – και στην Ευρώπη

Μια ακόμα δημοσκόπηση είδε το φως της δημοσιότητας στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και οι Βαυαροί σύμμαχοί του (CDU/CSU), προηγούνται με 32%, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να έπονται με 18% και το κόμμα της πατριωτικής & αντιμεταναστευτικής Δεξιάς (AfD) να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, με 15%. Ακολουθεί το μετακομμουνιστικό κόμμα Die Linke, με ποσοστό 12%. Όλα αυτά θα έπρεπε να λένε πολλά στους γραφειοκράτες των Βρυξελών, οι οποίοι – δυστυχώς – εξακολουθούν να κωφεύουν. Όμως, όπως όλα δείχνουν, το πολιτικό τοπίο θα διαφέρει πολύ τα επόμενα χρόνια. Ερωτήματα εγείρει το ότι η ψήφος για το Brexit δεν αποτέλεσε λόγο ανησυχίας για την γραφειοκρατική «ελίτ» των Βρυξελών, που συνεχίζει στην κατεύθυνση του θρησκευτικού και εθνικού αποχρωματισμού.

Ετικέτες: Ελλάδα Σύριζα Κρίση ΑΝΕΛ Δεξιά Ευρώπη Σεναριολογία