Πρόσφυγες: χωρίς καραντίνα και με μετρητά

0
0
0
s2smodern

Γράφει ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Εθνικού Μετώπου

Το Σάββατο το απόγευμα καραντίνας κάποιος στην οδό Σύρου στην Κυψέλη θα πέρναγε έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Ευζώνων Ελλάδος. Εκεί στο ισόγειο που στεγάζει τα γραφεία του Συλλόγου θα έβλεπε 40 περίπου μέλη του, άνδρες και γυναίκες, να παρακολουθούν μία ομιλία με θέμα "Το Κίνημα Black Lives Matter". Κανείς από τους 40 επαναλαμβάνουμε, παρόντες δεν φορά μάσκες.

Προχωρώντας στον ίδιο δρόμο μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα βρισκόμαστε στην οδό Πατησίων. Σε αυτήν θα βλέπαμε μία ομάδα 100 περίπου ατόμων, ασιατικής καταγωγής να προχωρούν με κατεύθυνση τα Πατήσια κρατώντας τσάντες και βαλίτσες. Μοιάζουν νεοφερμένοι έτσι όπως κοιτούν τον δρόμο και τις κλειστές βιτρίνες των καταστημάτων. Μάσκες δεν φορά κανείς τους, εκτός αν θεωρήσουμε ως μάσκες τα τσαντόρ και το χιτζάμπ που φέρουν τα γυναικεία μέλη της ομήγυρης.

Θέλετε να συνεχίσουμε την βόλτα μας; Ας διασχίσουμε κάθετα και ας φτάσουμε στην οδό Φυλής. Ο δρόμος σκοτεινός, αλλά το ημίφως διακόπτεται από τα μικρά αραβικά μαγαζιά που είναι μισόκλειστα και με μικρές ομάδες να κάθονται έξω από αυτά. Σε κάποιες πολυκατοικίες υπάρχει κίνηση καθώς από τις εισόδους τους μπαινοβγαίνουν άτομα αφρικανικής ή ασιατικής καταγωγής και απλώνουν την μπουγάδα τους σε υπαίθριες απλώστρες που έχουν στηθεί στο πεζοδρόμιο. Μην ρωτήσετε, αν κανείς απ' αυτούς φορά μάσκες για τον κορωνοϊό.

Έτσι, λοιπόν την ώρα που η χώρα βρίσκεται κλειδωμένη από την ολική απαγόρευση και οι γηγενείς κάτοικοι της για να κυκλοφορήσουν γράφουν χαρτιά και στέλνουν μηνύματα, φοβούμενοι για τα πρόστιμα αν βρεθούν στον δρόμο εκτός ωραρίου, οι "φιλοξενούμενοι αλλοδαποί" κυκλοφορούν ελεύθερα. Ίσως είναι αυτό μία έμπρακτη απόδειξη της ελληνικής φιλοξενίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Και αυτή η εικόνα υπάρχει παντού στο κέντρο της Αθήνας: Στην Ομόνοια, στην Πλατεία Βάθης, στα Σεπόλια, στα Πατήσια, στην Κυψέλη.

Ενώ δηλαδή κυβερνητικοί και υγειονομικοί παράγοντες μιλούν ξεκάθαρα για την βόμβα που υπάρχει στο κέντρο εξαιτίας των "αχαρτογράφητων" προσφύγων και μεταναστών στην ουσία αυτά τα άτομα αφήνονται ελεύθερα χωρίς να υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο ή περιορισμό.

Οι φωτιές σε Μόρια & Σάμο

Το ζήτημα όμως δεν είναι αν υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά στην αντιμετώπιση των Ελλήνων και των "φιλοξενουμένων". Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εξάπλωση του ιού, αλλά και άλλων μεταδοτικών ιώσεων από τους υγειονομικά ανεξέλεγκτους αυτούς πληθυσμούς. Η ουσία του θέματος έγκειται στο ότι εν μέσω της καραντίνας, αλλά και πριν συνεχίζεται η μεταφορά αλλοδαπών από τα γνωστά κέντρα στην Αθήνα, κυρίως, αλλά και στις υπόλοιπες δομές που ξεφυτρώνουν σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο συνεχίζεται και η είσοδος στα νησιά καινούργιων "δυστυχισμένων". Τα υπερσύγχρονα ταχύπλοα, δεν σταματούν το πέρα-δώθε και αυτοί τώρα ασχολούνται με τα κρούσματα, τους ψεκασμένους, τα παράνομα πάρτυ και τα επιδόματα πείνας της κυβερνητικής πολιτικής

Όταν στα τέλη του καλοκαιριού σημειώθηκε ο εμπρησμός στην Μόρια για να ακολουθήσουν αυτοί της Σάμου, πολλοί μίλησαν για εξέγερση και για ύπουλη δραστηριότητα των ΜΚΟ. Αυτά φυσικά υπήρξαν, μόνο που η συνέχεια εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Μετά την πυρπόληση των όποιων εγκαταστάσεων υπήρχαν στις δομές (καταλύματα, ιατρεία, μαγειρεία) Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε πρόχειρα στρατόπεδα με σκηνές. Με το πρόσχημα της δυνατότητας υποστήριξής τους σε αυτό το μεταβατικό περιβάλλον, άρχισε η σταδιακή μετακίνησή τους προς τις δομές της ενδοχώρας,  σιγά-σιγά και κατά κόμματα, 200 την μία φορά, 500 την άλλη. Λιγότερα στην περιφέρεια, περισσότεροι στην Αθήνα, όπου μπορούσαν να "χαθούν", ευκολότερα στον αστικό ιστό και στον ήδη υπάρχοντα μεταναστευτικό πληθυσμό. Και εδώ δουλειά πιάνουν οι γνωστές ΜΚΟ.

Η Αγορά, η Casitas και οι άλλοι

Κάποια στιγμή η κυβέρνηση παρενέβη στην λειτουργία των ΜΚΟ στα διάφορα νησία-πύλες εισόδου της χώρας, κατέσχεσε υπολογιστές, σφράγισε γραφεία και ανακοίνωσε την διενέργεια ερευνών γύρω από τα οικονομικά και την χρηματοδότηση των συγκεκριμένων οργανώσεων. Έρευνες που προφανώς ακόμα διενεργούνται καθώς τίποτα σχετικό δεν έχει ανακοινωθεί έκτοτε. Είναι γεγονός πάντως πως η πλειοψηφία (όχι όλες) από αυτές τις οργανώσεις κατέβασαν ρολό από τα νησιά, αλλά το ζητούμενο είναι το που πήγαν.

Η απάντηση υπάρχει και δεν χρειάστηκαν, διεξοδικές έρευνες για να βρεθούν τα ίχνη τους. Απλά μεταφέρθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στην περιοχή της Κυψέλης και συγκεκριμένα στην πρώην Δημοτική Αγορά στην Φωκίωνος Νέγρη λειτουργεί επιχειρησιακό κέντρο για την υποδοχή, εγκατάσταση και ενσωμάτωση των μεταναστευτικών ροών. Ο χώρος που επί Δημαρχίας Καμίνη νοικιάστηκε στην ΜΚΟ-Ομπρέλα "Impact-Hub", συνεχίζει και επί δημαρχίας Μπακογιάννη να λειτουργεί ως τόπος συνάντησης, διανομής, ενημέρωσης και προώθησης στις γύρω γειτονιές των προσφύγων.

Γύρω από την Αγορά σύντομο άρχισαν να ανθούν τα "στέκια αλληλεγγύης" και τα γραφεία, συγκολλημένα και μη των μεταφερθέντων ΜΚΟ από τα νησιά, τους βοήθησε η πληθώρα χώρων προς ενοικίαση, καθώς η Κυψέλη βίωσε την πολύ σκληρή υποβάθμιση και την πτώση των ενοικίων, εξαιτίας της εισροής μεταναστών, αλλά και της οικονομικής ύφεσης. Τους τελευταίους μήνες δε, πολλά μικρά ξενοδοχεία ημιδιανομής ενοικιάστηκαν και στην ουσία λειτουργούν ως ξενώνες για τους νεοφερμένους από τα νησιά. Το ότι αυτά εξελίσσονται ως κέντρο μικρής και μεσαίας ακόμη, εγκλαμτικότητας για τις γειτονιές που βρίσκονται, είναι περιττό να το αναφέρουμε.

Ιδιαίτερα δραστήρια τον τελευταίο καιρό είναι η ΜΚΟ Casitas που από οργάνωση αλληλεγγύης της Καθολικής Εκκλησία εξελίσσεται σε μείζων αρωγό της μαζικής εγκατάστασης αλλογενών στην περιοχή. Σε πρόσφατες επικοινωνίες που είχαν με κατοίκους και μεσίτες της Κυψέλης ανέφεραν πως ψάχνουν για τουλάχιστον 100 διαμερίσματα ώστε να εγκαταστήσουν οικογένειες προσφύγων. Μία περιπλάνηση στον ιστότοπό της είναι αρκετή για να καταδείξει το ύφος, την στόχευση και την αλλοδαπή κατεύθυνση της αλληλεγγύης της και φυσικά δεν είναι η "Μόνη ΜΚΟ" που νοικιάζει και εγκαθιστά αλλοδαπούς στην Αθήνα.

Εκτός όμως από τις ΜΚΟ που λειτουργούν οργανωμένα και μεθοδικά τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί και η ιδιωτική πρωτοβουλία εγκατάστασης. Μιλώντας με μεσιτικά γραφεία της Κυψέλης, αλλά και γενικότερα του κέντρο, αποκαλύπτουν πως έχει αυξηθεί δραματικά η παρουσία μεταναστών ασιατικής και αφρικανικής καταγωγής που με μετρητά πάντα, ψάχνουν να ενοικιάσουν διαμερίσματα. Είναι αυτό που λέμε αντικατάσταση πληθυσμού, χωρίς μεσάζοντες (ΜΚΟ). Για όσους αναρωτιέστε για το που βρίσκουν τα μετρητά μην πάει ο νους σας σε τίποτα θεωρίες συνομωσίας. Μία βόλτα στο τέλος του μήνα στα ΑΤΜ των τραπεζών θα σας δώσει την απάντηση. Είναι τα επιδόματα που προ μηνών ο Υπουργός Οικονομικών με στόμφο δήλωσε ότι θα κοπούν. Τουλάχιστον ο Τσακαλώτος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο ειλικρινής όταν επί Υπουργίας του ΣΥΡΙΖΑ οι "πρόσφυγες αποτελούν οικονομικό πόρο για την χώρα."

ΜΚΟ, αριστεροί, φιλελεύθεροι, καθολικοί, ανθρωπιστές παντός τύπου και είδους και κυρίως πολλοί μετανάστες. Το cocktail αυτό της αλλοτρίωσης των περιοχών του ιστορικού και όχι μόνο κέντρου δεν λέει να αδειάσει. Μα υπάρχει λύση; Φυσικά και θα την πούμε γρήγορα γιατί αρκετά επεκταθήκαμε. Η άνοδος των ψήφων σε εθνικιστικά κόμματα. Τόσο απλά. Όσο αυτά είναι σε άνοδο στις συγκεκριμένες περιοχές και υπάρχουν αντιδράσεις οι ροές σταματούν. Όσο αυτές μειώνονται και καταλήγουν προς την ΝΔ οι ροές αυξάνονται. Διαλέξτε και πάρτε.