Άρχισε η μεγάλη κατρακύλα

0
0
0
s2smodern

Γράφει ο Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος

Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ

Έλληνες για την Πατρίδα

Τι εβδομάδα και αυτή που πέρασε. Όλα τα είχαμε, και τη συνέχεια της «Νίκης της Δημοκρατίας» με την ανακοίνωση των ποινών και την συνέχιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στο εσωτερικό, αλλά και τις νέες απαιτήσεις των Τούρκων και την «ένθερμη» στήριξή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν και μπορέσαμε να δούμε απρόσκοπτα το Bachelor, το Big Brother και το GNTM.

          Όσον αφορά στη λεγόμενη «Νίκη της «Δημοκρατίας»» σίγουρα οι ποινές είναι κατ’ εκτίμηση  πολύ τραβηγμένες, εάν βέβαια έπρεπε να υπάρχουν καν ποινές. Στομώθηκαν πολύ άγρια οι «Νεοναζί»  όπως τους αποκάλεσαν τα συστημικά κανάλια. Απομένει να δούμε αν η ανεξάρτητη και διακριτή δικαιοσύνη αποφασίσει να δώσει αναστολή των ποινών μέχρι την εξέταση της υπόθεσης στο Εφετείο. Μα καλά, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ακόμη στο 2020 ότι μπορεί να υπάρξουν Νεοναζί; Εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν Έλληνες που αγαπούν την πατρίδα τους, Έλληνες πατριώτες που θέλουν μόνο το καλό της χώρας μας. Οι όποιες «φασιστικές», «ρατσιστικές», «φιλογερμανικές» τάσεις και ταμπέλες ανήκουν μάλλον σε άλλους χώρους παρά εδώ. Εδώ υπάρχει μόνο η ΕΛΛΑΔΑ.

          Όσον αφορά στην Τουρκία, οι εξ΄ ανατολών γείτονες σίγουρα εποφθαλμιούν τον πλούτο της χώρας μας. Παραμένουν σταθεροί στην τακτική τους, που φάνηκε πλέον καθαρά ότι είναι να τραβάνε το σχοινί όσο περισσότερο τους παίρνει και να βγάζουν από το συρτάρι τους τις πιο εξωφρενικές διεκδικήσεις.  Βέβαια δεν φαίνεται να νοιάζονται και πολύ για την αντίδρασή μας, όποια και αν είναι αυτή όπως θα δούμε στη συνέχεια. Νοιάζονται κυρίως για τις αντιδράσεις των  ΗΠΑ και στη συνέχεια τις αντιδράσεις της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να αντιδράσουν σθεναρά στην όποια κλιμάκωση της Τουρκίας, εφόσον αυτή η κλιμάκωση δεν θίγει τα συμφέροντα τους. Η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, πέρα από την όποια εκμετάλλευση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη  και τα συνεπικουρούντα ΜΜΕ για εσωτερική κατανάλωση ως σημαντική επιτυχία και στήριξη των θέσεών μας,  δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σε απάντηση Έλληνα δημοσιογράφου για την Τουρκία και το ΝΑΤΟ,  ο κος Πομπέο απάντησε «…Χρειαζόμαστε την Τουρκία να είναι καλός εταίρος του ΝΑΤΟ για να βοηθάει στην ασφάλεια της νότιας πλευράς της Συμμαχίας».  Αυτό τα λέει όλα. Και όσο μάλιστα η Τουρκία αναδεικνύεται σε σημαντικό παίχτη στην ευρύτερη περιοχή (Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ), τόσο θα προσπαθούν οι ΗΠΑ να την έχουν στο πλευρό τους. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνουν καμία κίνηση εάν δεν εξυπηρετεί την δική τους στρατηγική προσέγγιση και εάν δεν είναι σίγουρο ότι αυτό που θα κάνουν θα εισακουστεί και θα έχει αποτέλεσμα.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την προεδρία της Γερμανίας όπου 1 στους 8 περίπου Γερμανούς είναι τουρκικής καταγωγής και σύμφωνα με την μέχρι τώρα πολιτική της είναι ξεκάθαρα στραμμένη υπέρ των Τούρκων, είχε δηλώσει αρχικά ότι  δεν θα συζητηθούν μέτρα κατά της Τουρκίας στην επόμενη σύνοδο. Αυτό ήταν σχετικά λογικό, αφού στη προηγούμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη του προηγούμενου μήνα, δεν ζητήθηκαν από Ελλάδα μέτρα κατά της Τουρκίας και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, «…το πακέτο, το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή για την δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ». Όμως οι νέες κινήσεις της Τουρκίας, με την έξοδο του Oruc Reis για μια ακόμη φορά, τώρα όχι  έξω ακριβώς από την πόρτα της Ελλάδας στην ΑΟΖ, αλλά σχεδόν μέσα στο σπίτι μας, στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, σε συνδυασμό με την κατάφορη καταπάτηση των  7 συνολικά ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο και το άνοιγμα των Βαρωσίων καθώς και με την έμπρακτη υποστήριξή της στους Αζέρους κατά τις επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οδήγησαν την ΕΕ να εντάξει πάλι το θέμα για συζήτηση τον Δεκέμβριο.

Περισσότερη ακόμη  ένταση επιφέρουν οι δοκιμές των S-400 που σηματοδοτούν την επιχειρησιακή τους ενεργοποίηση, η αυθαίρετη και παράνομη επέκταση του χώρου ευθύνης όσον αφορά θέματα Έρευνας-Διάσωσης μέχρι τη μέση του Αιγαίου και το «διάγγελμα του Ερτογάν» από το πλωτό γεωτρύπανο Fatih, όπου ανέφερε ότι «Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε οποιαδήποτε φοβέρα και στήσιμο παιχνιδιών που καταλήγουν να μοιάζουν με κωμωδία»  (Δηλαδή η στάση της κυβέρνησης και της ΕΕ του φαίνονται σαν κωμωδία)    και συνέχισε «Εάν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπαράθεσης η ΕΕ δεν υιοθετήσει μια δίκαιη στάση, αυτό θα είναι η επίσημη ανακοίνωση ότι ήρθε το τέλος της».

Βέβαια δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά θετικά από την όποια Σύνοδο της ΕΕ. Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλήσεις, επαναλαμβάνοντας ότι εναπόκειται στην Άγκυρα να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία. Επιπρόσθετα απέρριψε το επίσημο αίτημα της κυβέρνησης για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τις χώρες κράτη-μέλη, λέγοντας προς την ελληνική αντιπροσωπεία «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα». Και η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν ζήτησε κανένα ουσιαστικό μέτρο, καμία σημαντική οικονομική ρήτρα, κανένα αυτόματο μηχανισμό λήψης μέτρων. Δηλαδή πομφόλιχες, έχει δίκιο ο Ερντογάν που μας αποκαλεί όλους κωμωδία, μάλλον πρέπει κάποιοι να σοβαρευτούν και να δούμε όλοι μαζί πως θα τον σταματήσουμε.

Η μόνη χώρα στην ΕΕ που θα μπορούσε να μας στηρίξει ουσιαστικά είναι η Γαλλία, η οποία ήταν έτοιμη και στρατιωτικό υλικό να μας πουλήσει (συμφωνήσαμε για μερικά RAFALE, τα  οποία αν λάβουμε υπόψη την πιθανή υποστήριξη της Τουρκίας από Πακιστάν και  Κατάρ δεν μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες) αλλά και στρατηγικά/ επιχειρησιακά να μας βοηθήσει με τη σύναψη στρατιωτικής συμμαχίας. Όμως αυτό το σενάριο δεν υλοποιήθηκε, για λόγους όπως επικαλέστηκε η κυβέρνηση μόνο οικονομικούς. Δηλαδή με τις κινήσεις της, η κυβέρνηση απεμπόλησε τον μόνο σοβαρό δυνητικό της σύμμαχο.

Όσο για το μέτωπο του κορωνοϊού, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την αρχή εκδήλωσης στη χώρα μας μέχρι την περασμένη Παρασκευή, έχουν σημειωθεί 24.932 κρούσματα και 500 απώλειες. Σίγουρα το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και πρέπει να μιλούμε και να πράττουμε πολύ προσεκτικά, ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς. Δύο όμως ερωτήματα μου έρχονται στο μυαλό ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί απέναντι στην αποκαλούμενη πανδημία. Πρώτον πόσοι άραγε είναι οι θάνατοι από τις βασικές μέχρι τώρα αιτίες όπως καρδιακά, καρκίνος, γρίπη την αντίστοιχη περίοδο και δεύτερον πόσα από τα κρούσματα αφορούν αλλοδαπούς (κυρίως λαθρομετανάστες);  Απέχω από οποιαδήποτε υπόνοια διάκρισης στα ανωτέρω. Απλά νομίζω ότι για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων αντιμετώπισης μπορούν να εξεταστούν και οι παραπάνω παράγοντες.

Όσον αφορά στη στάση μας απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας και την ξεκάθαρα θρασεία πολιτική των κανονιοφόρων που εφαρμόζει αυτή, τι κάνει η δική μας κυβέρνηση; Στην αρχή είχαμε τις δηλώσεις του κου Α/ΓΕΕΘΑ που δεν έτυχαν πολιτικής υποστήριξης, ότι πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα τους ρωτήσουμε. Μετά είχαμε την απεμπόληση του πρώην Συμβούλου Ασφαλείας Ναυάρχου Α. Διακόπουλου ΠΝ επειδή είπε τα προφανή και τέλος είχαμε τις «μερικές επεκτάσεις» των Χωρικών μας Υδάτων και τον «μερικό καθορισμό ΑΟΖ» με την Αίγυπτο. Τέλος η κυβέρνηση δεν έκανε καμία ενέργεια για την λήψη μέτρων από την ΕΕ και καμία ουσιαστική στήριξη της Κύπρου, όπως οφείλουμε και σαν αδελφή χώρα αλλά και ως εγγυήτρια δύναμη. Στην  ουσία  αφήσαμε μόνη της την Κύπρο και ανοίξαμε μόνοι μας την πόρτα στους Τούρκους να κάνουν αυτά που κάνουν.  Από την υπεράσπιση της ΑΟΖ περάσαμε στην υπεράσπιση της Υφαλοκρηπίδας και τώρα στην υπεράσπιση των Χωρικών μας Υδάτων. Με την γραμμή που ακολουθεί  η κυβέρνηση δεν χρειάζεται πλέον να βγαίνει ο Στόλος στο Αιγαίο, φτάνουμε να τους βαρέσουμε και από τις ακτές μας με σφεντόνες και ψαροντούφεκα, τόσο κοντά μας τους έχουμε αφήσει να έρθουν. Επίσης σιγά σιγά μιλάμε για Θαλάσσιες Ζώνες και βλέπουμε πιθανή συνεκμετάλλευση του πλούτου μας με την Τουρκία, τη στιγμή που το αεροσκάφος ΝΕΦΕΛΗ που μετέφερε τον ΥΠΕΞ κο Δένδια, επί 20 λεπτά και σχεδόν μέχρι να εξαντληθούν τα καύσιμά του περίμενε την άδεια των τούρκων για να ολοκληρώσει την πτήση του.

Οι στιγμές είναι δύσκολες και χρειάζεται δύναμη, συνέπεια, σοβαρότητα και σωστές ενέργειες, πράγματα που η παρούσα κυβέρνηση δεν δείχνει ότι έχει τη θέληση να πράξει, αλλά προτιμά την υποχωρητικότητα και τις υποτονικές ουσιαστικά αντιδράσεις. Είναι φανερό πλέον ότι έχει αρχίσει ο μεγάλος κατήφορος, ο κατήφορος που μπορεί να οδηγήσει είτε σε  σημαντική απώλεια τμήματος της πατρίδας μας είτε σε θερμή αναμέτρηση με την Τουρκία. Μόνη λύση είναι οι Έλληνες για την Πατρίδα μια σοβαρή, επιστημονική και κυρίως πατριωτική ανερχόμενη δύναμη που μπορεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση.