x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κλειδί ο Αραβομεσογειακός (Arab-Med) Διάδρομος της Ινδίας προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας - Η σημασία του για τη χώρα μας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολύς λόγος γίνεται για τον "Κινεζικό δρόμο του μεταξιού" και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που οι οδεύσεις του θα δημιουργήσουν σε Άπω Ανατολη- Καύκασο-Μ. Ανατολή-Ευρώπη

 Ωστόσο θα πρέπει να υπογραμίσουμε ότι δίπλα στην Κίνα ,βρίσκεται μια άλλη νέα ανερχόμενη υπερδύναμη, η Ινδία, η οποία παρουσιάζει πληθυσμιακή έκρηξη, είναι πυρηνική  δύναμη , είναι μεγάλη στρατιωτική δύναμη και έχει  τη δυνατότητα περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης
 

Υπό αυτό το πρίσμα ο λεγόμενος  αραβομεσογειακός διάδρομος της Ινδίας και η  στρατηγική συνδεσιμότητα της μέσω αυτού  με την Ευρώπη, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικότερα δε για την χώρα μας, από την οποία θα διέρχεται

 
Ο Αραβομεσογειακός (Arab-Med) Διάδρομος της Ινδίας προς την Ευρώπη είναι ένας αναδυόμενος πολυτροπικός, εμπορικός διάδρομος που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει ριζικά τα εμπορικά πρότυπα μεταξύ της περιοχής του Ινδικού Ωκεανού, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.
 

Για την Ινδία, αυτή η νέα συνδεσιμότητα αποτελεί μια στρατηγική αλλαγή με τεράστιες γεωπολιτικές συνέπειες που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον ρόλο της στην ευρασιατική οικονομική τάξη.
  
H παραπάνω  συνδεσιμότητα  θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εναλλακτική διαπεριφερειακή εμπορική διαδρομή μεταφοράς, με την ανάπτυξη του «Διαδρόμου Τροφίμων Ινδίας-Μέσης Ανατολής», αξίας  πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώνοντας τις δυνάμεις τους στην παραγωγή πετροχημικών ενσωματώνοντας την αλυσίδα αξίας υδρογονανθράκων της Ινδίας και δημιουργώντας μια καινοτόμο διαδρομή  για την πράσινη ενέργεια 

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ, της οποίας Αντιπρόεδρος είναι η  Αμερικανίδα με ινδικές καταβολές, Καμάλα Χάρις

Γεννημένη τον Οκτώβριο του 1960 στο Όκλαντ ,από Τζαμαϊκανό πατέρα, οικονομολόγο και καθηγητή στο Στάνφορντ και Ινδή μητέρα, η Καμάλα και η αδερφή της μεγάλωσαν πηγαίνοντας στην εκκλησία των βαπτιστών αλλά γνώρισαν και τον ινδουισμό όταν επισκέπτονταν την Ινδία και την οικογένεια της μητέρας τους.

 

 Η Κάμαλα Χάρις σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον και το 2014 παντρεύτηκε τον δικηγόρο, Ντάγκλας Έμχοφ.Η Χάρις που έγινε και Περιφερειακή Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο το 2003, θεωρείται από τους «συντηρητικούς» Δημοκρατικούς.

Εξελέγη Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας,η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη που επιλέγεται για το αξίωμα αυτό το 2010 και επανεξελέγη το 2014 με ευρύ προβάδισμα.

 

Η καριέρα της ως εισαγγελέα είναι αυτή που την έκανε πολιτική αλλά έφερε πολιτικά οφέλη και κινδύνους. Κέρδισε τη φήμη της «σκληρής» και θεωρούνταν ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του Δημοκρατικού κόμματος. Χρησιμοποιώντας αυτή τη δυναμική εξελέγη Γερουσιαστής των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια το 2017.

Απλές σκέψεις διαμόρφωσης Εξωτερικής πολιτικής

Οι σχέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης με τον Πρόεδρο  Μπάϊντεν και την Χάρις είναι πολύ καλές και προϊδεάζουν για θετικές εξελίξεις  αναφορικά σε μία σειρά ζητημάτων με τη χώρα μας

Αναφορικά με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ θα έλεγα ότι η χώρα μας πρέπει να σταθεί σε δύο σημεία του πλούσιου βιογραφικού της.

 

Το πρώτο είναι η καταγωγή της από την Ινδία και το δεύτερο η καριέρα της, η οποία παραπέμπει σε άτομο το οποίο λειτουργεί με κανόνες, αυτούς της δικαιοσύνης.

Η Ινδία ανήκει στον πυρήνα των χωρών που μαζί με τις ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία συνιστούν μια άτυπη συμμαχία γνωστή ως «Quad»,η οποία έχει ως σκοπό τον περιορισμό της επέκτασης της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό και την Ασία γενικότερα.

Οι σχέσεις Ινδίας–Κίνας είναι τεταμένες λόγω συνοριακών διαφορών, όπως άλλωστε και οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν, αλλά και εσχάτως Ινδίας-Τουρκίας, λόγω της επιχειρούμενης τουρκικής διείσδυσης στους μουσουλμάνους της χώρας.

Η Τουρκία έχει άριστες σχέσεις με το Πακιστάν, με αποτέλεσμα στα πλαίσια αεροναυτικών ασκήσεων, να βλέπουμε πλοία του πακιστανικού πολεμικού ναυτικού στη ΝΑ Μεσόγειο.  

Η Ινδία παρουσιάζει ενδιαφέρον για τη χώρα μας από πλευράς στρατιωτικών εξοπλισμών ,τουρισμού και εμπορίου, ενώ τυχόν «ανοίγματα» από τη χώρα μας στους τρείς αυτούς τομείς, θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ινδίας-Ελλάδας, με τις ευλογίες  μάλιστα του Προέδρου και της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Είναι πάρα πολύ σημαντικό Ελλάδα και Κύπρος να κατανοήσουν το πόσο σημαντικά για τα συμφέροντα του Ελληνισμού είναι η περαιτέρω καλλιέργεια και εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας με την Ινδία, η οποία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα παγκοσμίως, σε λίγα χρόνια θα ξεπεράσει και την Κίνα, είναι πυρηνική δύναμη, είναι ενάντια στον άξονα Τουρκίας-Πακιστάν και είναι φίλη και σύμμαχος χώρα με τις ΗΠΑ μαζί με τις οποίες ανήκουν στο Quad, το οποίο αποτελεί ανάχωμα για την Κινεζική επέκταση στον Ειρηνικό ωκεανό και την Ασία γενικότερα.

Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να "φέρουν" το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας στην ΝΑ Μεσόγειο με τη μορφή αεροναυτικών ασκήσεων , όπως έκανε η Τουρκία με το Πακιστάν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξετάσουν και την αγορά οπλικών συστημάτων από την φίλη και σύμμαχο χώρα της Ινδίας, με έμφαση στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εδάφους-θαλάσσης.

 

Τυχόν τέτοια αγορά πυραυλικών συστημάτων και εγκατάσταση στα νησιά μας, θα αποτελούσε θανάσιμο κίνδυνο για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, από τα πάρα πολλά και αβύθιστα αεροπλανοφόρα που διαθέτει η Ελλάδα στο Αιγαίο, τα νησιά της.

Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο Ινδικά πολεμικά πλοία δίπλα από τα αντίστοιχα Ελληνικά;

Κλείνω λέγοντας ότι η Εξωτερική  μας πολιτική θα πρέπει να «επεκταθεί» το επόμενο χρονικό διάστημα με γοργά βήματα στην ενδυνάμωση των Ελληνοινδικών σχέσεων, αφού η συγκυρία το ευνοεί άλλωστε.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software